"Kösse föl a nadrágot a polgármester" - az akkugyár ellen tüntettek Győrben

  • Papp László Tamás
  • 2023. március 21.

Kis-Magyarország

Tüntettek a győrszentiváni akkumulátorgyár ellen a helyiek hétfőn este. Az LMP szervezte demonstráción az ellenzéki párt politikusai mellett a Szentiváni Öko Szeglet, a Szívügyünk Szentiván mozgalom képviselői és őstermelők is jelen voltak. A tüntetők leginkább azt sérelmezték, hogy a döntéshozók a megkérdezésük nélkül, szándékuk ellenére akarják keresztülvinni az akkumulátorgyárak telepítését. 

"Titkolózni csak akkor kell, ha van mit titkolni" - nyitotta meg a gyűlést a rendezvény műsorvezetője, Pintér Bence, az Ugytudjuk portál győri főmunkatársa, arra célozva, hogy az illetékesek, köztük a polgármester gyakorlatilag semmilyen, az akkumulátorgyárral, annak esetleges jövőbeli létesítésével kapcsolatos kérdésre nem hajlandóak érdemi választ adni"A mai napig nem tudunk semmit az önkormányzat által megrendelt levegőtisztasági mérés eredményéről" - tette hozzá. Az újságíró szerint a kormánypárti városvezetés, így Dézsi Csaba András polgármester még saját párttársát, a győrszentiváni fideszes képviselőt sem tájékoztatja az ügyben. "Azért nem jönnek el ide, mert nem tudnak tiszta szívvel, tiszta lelkiismerettel, tiszta kézzel kiállni a választóik elé" - mondta Pintér Bence a kormánypárti városvezetésről. 

"Magyarországból senki ne csináljon akkumulátor-gyarmatot!" - kezdte beszédét Schumck Erzsébet, az LMP társelnöke. A politikus szerint a témában végzett közvélemény-kutatás arról tanúskodik, hogy az emberek döntő többsége nem akarja, hogy az országban még több akkumulátorgyár épüljön. (Schmuck valószínűleg az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz által rendelt kutatásra gondolt. Az összes válaszadó 46 százaléka szerint akkor sem szabad új akkugyárakat építeni, ha ezek munkahelyeket hoznának létre. Egy múlt hónapban végzett kutatás szerint pedig Debrecenben a megkérdezettek 64 százaléka elutasítja a beruházást, és csak 19 százalékuk támogatja azt.) Schmuck Erzsébet szerint Orbán ezért fél az ügyben kezdeményezett országos és helyi népszavazásoktól. A kormánynak az a terve, hogy 2030-ig megtízszerezik hazánkban az akkumulátorgyártó kapacitást. 

 
 Fotó: A szerző felvétele

Kun Zoltán élővilág- és tájvédelmi szakértő (aki a tavaly szeptemberi lakossági fórumon is tartott előadást) felszólalásában megemlítette, hogy egy akkumulátorgyár idetelepítése ellentmond Győr 2021-ben elfogadott klímastratégiájának. A Győri Ipari Park 400 hektáros bővítését (aminek része lenne az állítólagos akkumulátorüzem - a szerk.) 160 hektáros erdőtelepítéssel kellene ellensúlyozni, de hol valósulhatna ez meg? - tette fel a kérdést a szakértő. Kun Zoltán azt is hozzátette: ez az iparág redkívül vízigényes. Azt mondják, Győr a vizek városa, tehát ez itt nem gond. "De valóban végtelen lenne ez a vízbázis?" - kérdezte, meg is válaszolva, hogy természetesen nem az, megemlítve: olyan helyekre - Iváncsa vagy Debrecen - is akkugyárat telepítenének, ahol a fokozott ipari vízigény eleve megoldatlan. "Nekik e táj még csak nem is térkép, csupán helyrajzi számok listája" - utalt az akkugyárakat tervezőkre Kun Zoltán arra figyelmeztetve: a beruházás által veszélyeztetett kitűnő termőtalaj kialakulásához több ezer év kellett.

Balog-Farkas Renáta ügyvéd, a Szentiváni Öko Szeglet (SZÖSZ) tagja, a Szívügyünk Szentiván szervezője elmondta, az eddig beadott adatigényéseikre néhány kivételtől eltekintve nem kaptak érdemi választ, emiatt a  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordulnak. (A civilek eddigi adatigényléseiről részletesen írtunk korábban.) A jövőben pedig, ha kell,

az Alkotmánybíróságig és az Európai Unióig is elmennek, valamint pertársaságot alakítva fognak kártérítési eljárást indítani a beruházó és az önkormányzat ellen, ha az akkugyár miatt ingatlanaik elértéktelenednek, a lakosság pedig fokozott egészségügyi és környezeti ártalomnak lesz kitéve.

"Kösse föl a nadrágot a polgármester, mert minden hibát és jogsértést meg fogunk találni!" - mondta nagy tetszést aratva  Balog-Farkas Renáta. Szabó Andrea, a SZÖSZ elnöke szerint Dézsi Csaba András polgármester a kormányra fogja a terület kijelölését, holott a kormány döntése először csak feleekkora területről szólt, de aztán valamiért a másik részt is belevették. "Harminc év alatt nőtt 210 hektárra a jelenlegi ipari park, most ezt akarják 400 hektárral növelni" - mutatta be egy példán a civil szervezet elnöke, hogyan változan a létesülő üzem nagysága.

Fotó: A szerző felvétele

"Milyen ország az, ahol kérdés nélkül szolgálják ki a Kínai Kommunista Pártot?" - ezt már Tetlák Örs Érd LMP-s alpolgármestere kérdezte, így utalva a tervezett akkumulátorgyárak egy részének származási helyére. Úgy vélte, ha a közösség összefog, az akkumulátorgyárak települése, illetve más, a környezetre, az egészségre veszélyes beruházások megakadályozhatóak. Példaként említette, hogy az ellenzéki vezetésű Érdre és Szombathelyre nem települhet akkumulátorgyár, hogy meghiúsulhat a pilismaróti bányaberuházás

"Szégyen és gyalázat, hogy nincs itt a győri polgármester és Szíjjártó Péter, aki a hazai akkumulátorstratégia egyik atyja" - mondta Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke. A politikus úgy látja: az akkumulátorgyárak a szennyezést idehozzák, a profitot viszont kiviszik, és munkaerőt is külföldről fogják biztosítani. A kockázatokra szerinte jó példa a bátonyterenyei akkumulátorüzemben történt robbanás, amely előtt a cég már kapott bírságot két hatóságtól is. De Keresztes szerint ezeknek a szankcióknak nincs visszatartó erejük, hiszen a büntetések pármilliós összegek, miközben az ilyen cégek milliárdos állami támogatásokat kapnak. Az ellenzéki politikus Tetlák Örshöz hasonlóan úgy vélte: összefogással megakadályozhatóak a helyi lakosság által ellenzett beruházások.

 
  Fotó: A szerző felvétele

A győrszentiváni akkumulátorgyárral kapcsolatos esemény, hogy szerdán délután fél 6-kor a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban lakossági fórumot tartanak. A Narancs.hu-nak a témában írt korábbi cikkeit ide kattintva érhetők el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk