Levágott és karóra húzott iszlám fejű szoborral üzeni a határról Toroczkai László, hogy megállítjuk a menekülteket

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. szept. 04., 12:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Jobbik alelnöke szerint a menekültáradat olyan kihívásokat hordoz, mint a nándorfehérvári csata. Az ütközet szobrának török feje így sajátos jelentést kap.

Noha nincs évfordulója az 1456-os nándorfehérvári nyári csatának, és Belgrád is elég messze van Ásotthalomtól, a Jobbik alelnöke mégis úgy érezte, hogy az általa vezetett község külterületén lesz a legjobb helye az ütközetre emlékező szoborcsoportnak még 2017-ben. Vagy 2018-ban, vagy később valamikor.

false

 

Fotó: MTI

A Toroczkai László Facebook-oldalára feltöltött videó valójában adománygyűjtés céljából született (a kitűzött 12 millió forintból mintegy másfél már megvan), ám Toroczkai elég érdekeseket mond a szoborról, ami így egyértelműen a jelenre is vonatkozik; ha pedig mindent egybeveszünk, akkor ezúttal is elég érdekes végeredményre jut a néppártosodó Jobbik alelnöke. „1456-ban az őseink megállították az Oszmán Birodalom terjeszkedését” – kezdi, majd így folytatja: „ezzel megvédték a keresztény Európát. Szimbolikus ez az emlékmű, szimbolikus ez az ügy, hiszen az elmúlt hónapokban, az elmúlt években itt, ezen a helyszínen, a magyar–szerb határon sikerült megállítanunk azt a terjeszkedést, azt a hódítást, amely a tömeges migráció képében a mai keresztény Európát fenyegeti.”

Ám mielőtt feltűnne a szobor makettváltozata, Toroczkai leszögezi, hogy ma „mégis azt tapasztaljuk, hogy Európa nincs tele Kapisztrán Szent János szobraival”, pedig az „ő példája mutatja, hogy meg tudjuk védeni egy óriási túlerővel szemben is a keresztény alapokra épült Európát”. És hogy ne legyen kétségünk afelől, hogy a szobor nem csupán a múltnak szól, hanem az olyan mai hősöknek és hőstetteknek is, mint a határra felhúzott kerítés, az ásotthalmi mezőőrök, vagy épp talán maga Toroczkai László. A polgármester azért még hozzáteszi: „szeretnénk ezzel az emlékművel, innen az Európai Unió délkeleti határáról üzenni, hogy az európai emberek bármilyen túlerővel szemben nemcsak a középkorban, de most, a 21. században is képesek megvédeni magukat, és képesek megvédeni az európai civilizációt.”

A Jobbik alelnöke után feltűnik a szobrász, Elek Sándor is, aki természetesen nagyon örül a felkérésnek, majd elmagyarázza, hogy Kapisztrán János és a harcoló vitéz közt látható, „karóra tűzött török fej ekkoriban a vitézek jelképe” volt – csakhogy jól értelmezhessük a levágott emberfejet a szobron, ami egyébként életnagyságú lesz, ha egyszer csakugyan elkészül.

false

 

A szobrász szerint lesz még „félbetört török zászló” is, ami viszont a mai értelmezési kereteket úgyszólván szétfeszíti, hiszen a törökök jelenleg maguk is igyekeznek a menekültáradatot megállítani, ismereteink szerint ezt legalább akkora elánnal teszik, mint Toroczkai László és a néhány mezőőr.

A szoborcsoport makettje így néz ki:

false

 

Kérdés, hogy ha a szobor a jelennek is szól, akkor a török harcos levágott fejét hogyan is kell helyesen értelmeznie mondjuk Szijjártó Péternek, ha véletlenül rákérdez a török kollégája.

szerző
Nagy Gergely Miklós
publikálva
2017. szept. 04., 12:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  albu
  2017. szeptember 10., 12:13
  Kiváló cikk, utaltam is a támogatást az emlékműre. :D
 2. 9
  rworse
  2017. szeptember 04., hétfő 23:11
  Cuki. Néppárt.
 3. 8
  szegedi789
  2017. szeptember 04., hétfő 19:32
  Mondjuk 1456-ban nyilván jól meg lett állítva az Oszmán Birodalom expanziója. (János fia) Mátyás királynak már nem is kellett ezzel bajlóóódnia . . .:) Nyilván a hatásos megállítást jelzi, 1526:Mohács is . . . 1456 csak egy hosszabb folyamat egyik fontos évszáma. De ez a folyamat (oszmán hódítás) annyira nem volt pozitív végkicsengésű a nagy magyar keresztyéneinknek . . .

  Bár, megsüvegendelő, hogy "Toroczkai" Pubi egyszerre képes visszaadni az unalmas történelemórák hülyeségeit, és Klebersberg s Révai J. összes közhelyes vulgártörténészkedését . . .
  Ilyen egy jó magyar néppárt . . . ! ! !
 4. 7
  szegedi789
  2017. szeptember 04., hétfő 19:16
  - Először is, 907-es pozsonyi csata után, úgy látszik, a szélsőjobbos "emlékezetpolitikának" meg lett a második sarkköve. (Közben náci históriát kicsit takarják, cuki-naci . . . ) Bár, ez is , mint oly' sok történelmi esemény, sok század alatt kapta meg a bonyolult/kőegyszerű jelentését, és sajna-bajna, 19.sz-i romantika, nemzetischkedő hungarische nacionalizmus sok mindent szépen kitalált. Szó szerint (Dugovics , megvan ?) Saját kútfőből, nem levéltáriból . . . Abba meg nem is merek belegondolni, Hunyadi J. és Kapisztrán szerzetes mennyire "magyar", mint naci kollegák feltételezik/elvárják. Keresztények, oké. De a jobbik pl. az lenne ??? Azok lettek a Putyin pincsik ? Miótaaaa ????????,

  - "Török "? És a janicsárok echte törökök ?

  - Megint ez a "kereszténység védőbástyája" fíling, ami persze hasonlóan egy történeti képződmény ? Bár a széljobbos ideológiában vígan tenyész . . .
 5. 6
  Hogyisvanez?
  2017. szeptember 04., hétfő 18:07
  Szerintem ez a cikk nem mond igazat. Nagyon erősen kétlem hogy Toroczkai használta a "menekült" szót.
 6. 5
  Kovacs
  2017. szeptember 04., hétfő 15:14
  Viszont a valóság az, hogy a gyerekek csirkefejeket és farhátakat "tanulmányoznak"mert nem telik többre. Jacques Prévert pedig el se jut hozzájuk. Ami eljut hozzájuk, az az ország második legerősebb pártjának az üzenete. És akkor már élni sincs kedvük.
 7. 4
  Kovacs
  2017. szeptember 04., hétfő 14:56
  3: Utána Jacques Prévert "Miért vágták le a fejemet"kezdő soraival folytatjuk. Majd petíciót írunk Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterelnöknek, hogy azért hagyja nyakunkon a fejünket. Ami már gyurmából készült.
 8. 3
  tiszapolgári
  2017. szeptember 04., hétfő 14:13
  Gyerekek, a mai tanulmányi kiránduláson Ásotthalomra látogatunk, ahol megtekintünk egy szép szobrot. Ki látott már közületek levágott emberfejet?… csak ennyien?… jó, akkor mindenki alaposan nézze majd meg, mert utána rajzórán mi is el fogjuk készíteni gyurmából.
 9. 2
  Kovacs
  2017. szeptember 04., hétfő 13:33
  A "zavaró probléma" csak az, hogy Hérodotosz szerint ez bizony egy hún-fej lenne. Még dolgozni kell a témán. De szerintem felesleges. Már tudomására jutott a világnak, hogy Magyarország egy rasszista ország. Ezt megerősítgetni különféle szoborformákkal fölösleges.
 10. 1
  yoyo
  2017. szeptember 04., hétfő 13:23
  Könyi, milyen az az "iszlámfej"?!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...