Már Pilisszentlászló egyes részein sincs víz

  • narancs.hu
  • 2022. július 1.

Kis-Magyarország

És nem is lesz napokig. Egyre több helyen merül fel az agglomerációban a vízhiány. 

Pilisszentlászló magasabban fekvő részein csütörtök este óta nem folyik víz a csapból, és a lakosok olyan tájékoztatást kaptak, szerdáig valószínűleg nem is fog – írja a Telex.

Mint arról beszámoltunk, a Budapest környéki agglomerációban a helyzet egyelőre Solymáron a legkritikusabb, itt a hőségriadó idején napok óta nincs vezetékes víz, több ezer ember érintett, a település már másodfokú vízkorlátozást vezetett be, és egyelőre úgy próbálják megoldani a helyzetet, hogy máshonnan tartálykocsikkal visznek vizet a víztározók feltöltésére – ez azonban pénteken csak rövid időre oldotta meg a problémát. 

Ráadásul a solymári problémák miatt a településsel egy vízhálózaton lévő 10 településen, Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisvörösváron, Pilisszentkereszten, Budakalászon, Pomázon, Szentendrén, Pilisszántón, Pilisszentivánon és Csobánkán is vízkorlátozásra van szükség.

A Telex arról ír, hogy csütörtökön Szentendre hivatalos Facebook-oldalán is arról posztoltak, hogy a lakosság együttműködését kérik, ha nem locsolnak, nem töltik a medencét, akkor jut mindenkinek víz.

Pilisszentlászlón viszont csütörtök estére el is fogyott a víz, a lap beszámolója szerint két lajtoskocsit ígértek, amelyből egy biztosan meg is érkezett a településre, ahol az emberek próbálnak segíteni egymásnak, a mélyebb fekvésű utcák lakói közül néhányan felajánlották, hogy pár kannát meg lehet náluk tölteni vízzel.

A probléma gyökere Menczer Tamás, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint a robbanásszerű lakosságszám-növekedés a Buda környéki régióban. 

Karácsony Gergely főpolgármester arról posztolt, hogy a közeli Pesthidegkúton megnyitottak egy tűzcsapot, erről is töltenek Solymárba induló tartálykocsikat, de arról is írt, hogy az agglomeráció közműveit nem ekkora igénybevételre szabták, a túlzsúfoltság miatti problémák már az élet több területén is jelentkeztek az agglomerációs településeken, a kormányzat azonban mintha nem ismerné fel ezeket. "Pedig van bőven feladat, először is át kellene gondolni az agglomerációs települések szerepét, ha az infrastruktúra nincs felkészülve, akkor értelmetlen folytatni az esztelen beépítést. Mert például a nyarak egyre melegebbek lesznek, a vízhiány pedig hamarosan még komolyabb gondokat fog okozni" – tette hozzá. 

Menczer azt nyilatkozta, hogy a hosszútávú megoldás a problémákra a kapacitásbővítés lenne, ez tízmilliárdos nagyságrendű beruházást igényelne. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk