„Nem csináltunk semmit, mégis minket büntetnek”– Utolsó nap a szegedi Rogersben

  • Szlavkovits Rita
  • 2015. január 21.

Kis-Magyarország

A diákokat szétszedik, a tanárok helyzete bizonytalan. Apátia és elkeseredettség az utolsó napon. Botkától is vártak segítséget, hiába. Egy fideszes politikus miatt kell bezárni?

„Tegnap este tudtuk meg, hogy ez az utolsó nap, aztán mehetünk a Szent Benedekbe. A hétfői tüntetés után még bíztunk benne, hogy megmenekülünk. Legalább a Rogers, mert azt már tudtuk, hogy az alapítvány másik iskolája, a Szefi biztosan bezár” – kezdi az egyik tanuló a szegedi Rogersben szerda reggel. „Miután megtudtuk, hogy nekünk sincs tovább, azt beszéltük anyuékkal, lehetetlen, hogy nincs 50 millió forint, amivel működhetne legalább ez év végéig a gimi. Többen még a polgármesternél is jártak, aki azt válaszolta, hogy együtt érez velünk, de az önkormányzat nem tud segíteni. Pedig azt gondoltuk, hogy a polgármester szoci, akik meg ezt csinálták, a fideszesek. Szóval azt hittük, Botka majd segíteni fog. Nem így történt.” (Botka László levelét keretes írásunkban olvashatja.)

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Szerda reggel járunk az intézményben, ahol a gyerekek – mintha ez is egy átlagos nap lenne – várják az utolsó tanórákra érkező tanárokat. A folyosón már gyertyát is gyújtottak, ám a gimnazisták mintha fel sem fognák, hogy ma utoljára vannak ebben az osztályteremben. Jelenleg egyébként úgy állnak a dolgok, hogy a Rogers négy gimnáziumi osztályát átveszik más szegedi intézmények. „A fenntartó azonban az iskolavezetés kérésére csak pénteken jelenti be a megszűnést, hogy kétnapnyi igazgatói szünet még rendelkezésre álljon a diákok elhelyezésére és az adminisztráció elvégzésére” – írja a delmagyar.hu. A lap információi szerint a végzős gimnáziumi osztályt és a Szefi esti gimnazistáit tanárokkal együtt veszi át a Baptista Szeretetszolgálat EJSZ Móra Felnőttoktatási Gimnázium. „A két kilencedikes osztály a Szent Benedek Szakközépiskolába kerül. A bencéseknél ugyan gimnázium helyett szakközépiskolai képzést kapnak, de legalább ők is megmaradnak egész osztályként. A tizedikes évfolyam viszont szinte biztos, hogy széthullik. Az Eötvös gimnázium ugyanis csak úgy venné át őket, ha beolvasztja saját osztályaiba a diákokat. Tárgyalások folynak a Wesley iskolával is, mely az egész osztályt egyben tartaná, ám oda a diákok egy része nem szívesen menne tanulni.” A tanárok helyzete sem jobb: tőlük többet „átvesz” a másik intézménye, többekkel egyelőre azonban még nem tudni, mi fog történni.

Lógnak a levegőben

Nagyobb gondban vannak az első szakmát tanulók, mivel ők itt ingyen tanulhattak, de például a szakácsoknak Szegeden csak fizetős intézményben van lehetőségük folytatni a tanulmányaikat.

Az igazgatói iroda előtt ácsorog egy asszony a fiával, várják a papírt, amivel – ezt mondták nekik – mehetnek beiratkozni a másik iskolába. Az édesanya azt magyarázza, hogy egy 30 kilométerre levő faluból járatta ide a fiát, mindig voltak tanulási nehézségi, de reménykedtek abban, hogy itt ki tudja tanulni a szakács szakmát, hiszen itt kedvesen bánnak a fiúval. „Ez más, mint a szokványos iskola, de nincs mit tenni. Hogy miből fogjuk kifizetni az ottani tandíjat, meg valami regisztrációs mifenét is kérnek, hát azt nem tudom. Közmunkában vagyok, hát abból, valahogy.”

Botka László levele

„Tisztelt Tanulók, Kedves Gábor és Viktória!

Levelüket megkaptam, és biztosíthatom Önöket, a gimnázium tanulóit, a szülőket és a pedagógusokat, hogy együtt érzek Önökkel, magam is mélyen felháborodtam. A képviselőikkel találkozónk során személyesen is közöltem: véleményem szerint a középiskola év közbeni bezárása ellenkezik a szakmaiság és az emberiesség valamennyi szabályával, méltatlan és méltánytalan.

Ennek ellenére el kell mondanom, hogy az önkormányzatnak sem jogi, sem pénzügyi lehetősége nincs a középiskola „megmentésére”, fenntartói feladatokat nem vehet át, különösen abban az esetben, ha – mint az Államkincstárral és az Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékes szerveivel történt egyeztetés során kiderült – a fenntartó magánalapítványnál olyan súlyos gazdasági, pénzügyi visszaélések, törvénytelenségek történtek, amelyek hatására a közpénzek folyósítását azonnal fel kellett függeszteni.

Támogatok ezzel szemben minden olyan megoldást, ami a helyzet gyors és minél kevesebb problémával, töréssel járó áthidalását jelenti.

Szeged, 2015. január 20.                                                                  Botka László”

 

Egy másik, szintén a cukrásznak tanuló fiának helyet kereső anyuka azt mondja, ők is ebben a cipőben járnak. Azt már kiderítették, hogy az egyik szegedi iskolában 60, a másikban 80 ezer forintot kell fizetni a szakácsképzésért. Angyal Anikó, a Rogers igazgatója nem kívánt nyilatkozni, folyamatosan a fülén lóg a telefon, intézi a gyerekek elhelyezését. A beszélgetésekből az szűrődik ki, hogy a „masszőrök problémásak”, mivel Szegeden ilyen profilú képzés nincs. „Vannak matracaink, olajunk, eszközeink, tanáraink, odaadjuk, csak helyet biztosítsanak nekik” – mondja valakinek a telefonba az igazgató. A hallottakból az derül ki, hogy még legalább 50 fiatal sorsa a levegőben lóg. Még van két napjuk.

Érettségi előtt hova vigyem?

Az Hátrányos helyzetűekért Alapítvány 2003 óta működik. Kezdetben felnőttképzéssel foglalkoztak, erre hozták létre a Szegedi Felnőttképzési Intézményt, a Szefit, amelynek már „leányvállalatai” működtek Bács - Kiskun és Jász – Nagykun- Szolnok megyében is. A Rogers Gimnáziumot négy évvel ezelőtt indították, most 100 tanulóból 20 sajátos nevelési igényű fiatal - két év óta pedig vakokat és gyengén látókat is fogadnak. A gimnáziumi osztályok mellett szakmai képzést is indítottak, zömében első szakmát tanulók számára, nekik ingyenesen (a Rogersbe is ingyen járhattak a diákok). A külföldieknek és a második szakmájukat tanulóknak kellett tandíjat fizetni.

A Szefi bezárását már tegnap, hivatalosan is bejelentette a Csongrád Megyei Kormányhivatal, továbbítva a fenntartó Alapítvány döntését. Itt több mint 1000 diák tanult, mindnyájan a tanköteles koron túliak. A Rogersről váratlanul tegnap este értesültek a diákok. Ez vaskos meglepetés volt, ugyanis ennek további működésében bíztak, ezért is szerveztek még hétfőre tüntetést.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Most se a szülők, sem a diákok, de valójában a tanárok sem értik, miért nekik kell bűnhődniük az intézményt fenntartó szabálytalan adminisztrációja miatt (az esetről hamarosan bővebben). „Mi nem véletlenül jöttünk ebbe az iskolába, itt teljesen személyre szabottan nevelték a gyerekeinket. Háromhavonta úgynevezett szerződést kötöttek a pedagógusok a gyerekekkel, amiben lefektették az egymással szembeni elvárásokat” – magyarázta a hétfői tüntetésen Orlovszky Andrea magyarnarancs.hu-nak, akinek két gyermeke is jár az intézménybe. „A fiam állatorvosira készül, akkor most gondolhatja, hogyan fog egy új iskolában, új tanterv, új tanárok és osztálytársak mellett teljesíteni. A diákok között akad olyan is, aki 70 kilométerre lakik Szegedtől, pontosan a speciális pedagógiai program miatt választották az iskolát. Azok, akik szakmát tanultak az intézményben és ráadásul fizettek a képzésért, nemcsak az iskolájukat, de a pénzüket is bukhatják.”

Az iskoláért tüntetők több száz aláírást gyűjtöttek, levelet írtak a köztársasági elnöknek, az oktatási államtitkárnak, amelyben azt kérik, legalább az év végéig biztosítsák számukra a megszokott iskolájukban a tanulást, ahogy a köznevelési törvény előírja. Mindhiába.

Ez indította el a lavinát

Még 2013–ban indult vizsgálat a Szegedi Felnőttoktatási Intézményben, a Szefiben. Tavaly nyár elején derült ki, hogy a szokásos magyar államkincstári vizsgálatokon túl a NAV is vizsgálatot indított különösen nagy értékű költségvetési csalás gyanújával.

Mind a NAV, mind az Államkincstár azt gyanította, hogy a normatívát több diák után igényelte az intézmény, mint ahányan valójában tanultak az iskolákban. A NAV vizsgálata a magyarnarancs.hu információi szerint még tart. Az iskolában a NAV által vizsgált 2012-es évben igazgatóként ott dolgozó képviselő, Hűvös László (Fidesz–KDNP) állítása szerint nem hallgatták meg az ügyben, amennyiben bővebb információval rendelkezik, áll a sajtó rendelkezésére. (Hűvös ma már más intézményt vezet. Nemrég abban a sándorfalvi iskolában pályázott meg igazgatói posztot, ahol a korábbi igazgató is aspirált, akit a szülői munkaközösség és a tantestület is támogatott, a Klik mégis a fideszes szegedi politikust választotta – Sz. R.)

Az Államkincstár viszont, bár korábbi vizsgálati alkalmával nem észlelt rendkívülit, a tavalyi évben a fenntartó alapítvány szöveges érvelését ugyan elfogadta, de számszakilag nem, így 50 millió forintos bírságot szabott ki a fenntartóra, ami ellen az fellebbezett.

A vizsgálatkor az intézmény azzal védekezett, hogy a vizsgált 2012-es évben az intézményben tanulók dokumentumait, mivel ők már végeztek, megsemmisítették – így nem tudják alátámasztani, hogy valóban odajártak a diákok. A 2013-as évben folytatott vizsgálatok idején azt állapították meg, hogy a 2014-re igényelt támogatások nem megalapozottak, így a normatív támogatást felfüggesztették. Az Alapítvány a felfüggesztés ellen fellebbezett, ebben még nincs jogerős döntés, ám az Államkincstár álláspontja az, hogy nekik nincs mérlegelési lehetőségük, a jogszabály szerint kell dönteniük. Az alapítvány kasszája mostanra már kimerült, és nem tudja tovább finanszírozni az oktatást az intézményekben.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk: az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Alapítvány esetében a nyomozás jelenleg is folyik. A szóvivő arról is beszámolt, hogy egy másik szegedi alapítványnál is feltételezhető, hogy jogosulatlanul igényeltek az általa fenntartott intézményekben normatívát a nem létező diákok után, ez utóbbi vezetőjét előzetes letartóztatásba is vehetik. Megkerestük az Alternatív és Magániskolák Egyesületének (AME) vezetőjét, aki érdeklődésünkre annyit mondott, hogy a most iskolái bezárására kényszerülő Alapítvány nem volt tagja az AME-nak, így információjuk sincs, a másik esetről pedig egyelőre nem hallottak. Horn György annyit elmondott, hogy januártól módosultak a jogszabályok: míg korábban az Államkincstár által feltárt szabálytalanságok esetén az intézmény fellebbezésével a normatíva folyósítása folytatódott, mostantól hiába nem nyert bizonyságot egy  jogosulatlan igénylés, az Államkincstár így is felfüggesztheti a pénz utalását.

Egyenlők közt egyenlőbbek

A szülők fejében eközben csak sorakoznak a kérdések: miért írja felül az államháztartási törvény a

Az egyetemi tanár szerint

Máté Tóth András, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője szerint fontos szerepet töltenek be az alternatív oktatási intézmények. A történtekkel kapcsolatban megjegyezte: „A strukturális bűn a katolikus társadalomtan egyik kulcskifejezése, amely azt hivatott keretbe illeszteni, hogy a legjobb szándékú döntések sorozata is produkálhat negatív következményeket. A másik értelme pedig az, hogy lehetnek olyan rendszerek, amelyek az embereket rákényszeríthetik arra, hogy a két rossz közül a kevésbé rosszat válasszák. Ezzel a konkrét üggyel kapcsolatban is az érhető tetten, hogy elindult egy döntéssorozat, egy túlkapássorozat, ami megy a maga útján, és a hibásan elindított sorozatot senki nem állítja meg.”

köznevelési törvényt? (A Szegedi Tudományegyetem 2013 nyarán készített költségvetést, holott az államháztartási törvény a februári határidőt írja elő, a jogszabály szerint szankcionálnia kellett volna az Államkincstárnak, ám ezt nem tette, utalta az állami pénzt – Sz. R.) Miért nem lehetett fenntartót váltani, hiszen a Baptista Egyház átvette volna az iskolákat? Csakhogy arra hivatkozva, hogy év közben nem lehet fenntartót váltani, ez is meghiúsult.

„Mindenki mellettünk áll, de senki nem segít?” – értetlenkednek a diákok. Sokan még külföldről is biztatták őket.

Ma már, akik tudják, hol kell folytatni tanulmányaikat hétfőtől, csoportosan látogatják a befogadó intézményeket, mások egyelőre telefonálgatnak. Mindenki mehet, amerre lát. „Nem tudjuk, hogy történhetett ez. Nem csináltunk semmi rosszat, mégis minket büntetnek.”

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.