Papír sincs a bezárásról, de már elvitték a makói iskola bútorait

Kis-Magyarország

A Klebelsberg Központ nem tudott küldeni határozatot a szülőknek a döntésről, mert ilyennel „nem rendelkezik”.

Válaszolt a Klebelsberg Központ Kotroczó Béla ügyvéd közérdekű adatigénylésére a makói Bartók Béla iskola tanév végi bezárásával kapcsolatban.

Arról van szó, hogy a két tagintézmény által alkotott Makói Általános Iskola székhelyén, a Bartók iskolában a tanévzárón bejelentették, ősztől már az új Almási utcai iskolaépületben fognak tanulni a bartókos diákok, vagyis bezárják azt az iskolát/tagintézményt. Ez az intézkedés meglepte a városi önkormányzatot is, az érintett szülőket pedig felháborította. Tiltakozás kezdődött, hetente tartanak valamilyen rendezvényt az iskolánál, aláírást gyűjtenek a döntés visszavonása érdekében, civil szervezetet alapítottak, hogy jogi személyként tudjanak lépni az ügyben.

E szervezet, a Bartókos Hagyományőrző és Érdekvédelmi Egyesület képviseletében eljáró jogász azt kérdezte, mikor és milyen javaslatot tett a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ a felettes szervének, a Klebelsberg Központnak a makói iskola átszervezésével kapcsolatban. Arra is kíváncsi volt, hogy e javaslatot mikor terjesztették fel a köznevelésért felelős miniszterhez, ő mikor döntött, és megkapta-e a Klebelsberg Központ a döntés megtámadásáról szóló levelet a szülői közösségtől.

 
A kapu.                                                     
 

Azt is kérte Kotroczó Béla, hogy a Klebelsberg Központ küldjön egy másolatot az átszervezésről szóló előterjesztésből.

Ilyennel azonban Hajnal Gabriella, a központ elnöke nem tudott szolgálni.

„Tisztelettel tájékoztatom, hogy az adatkérésben nevezett köznevelési intézmény vonatkozásában nem került sor a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ részéről átszervezési javaslat benyújtására, így nem valósult meg a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 4.§ 11. pontja szerinti intézményátszervezés sem. A fentiekre tekintettel az 1–3. kérdésben kért adatokkal, valamint az adatkérésben jelölt dokumentumokkal a Központ nem rendelkezik” – olvasható a válaszban.

Azt is leírta Hajnal Gabriella, hogy a szülői egyesületnek a döntést megtámadó leveléből sem kapott.

Ez mit jelent?

Kotroczó Béla szerint azt, hogy ami történt, a vásárhelyi tankerületi központ saját hatáskörű intézkedése volt.

Kotroczó korábban kérte a vásárhelyi tankerületet is, mutassa be azt a határozatot, amely alapján a Bartók iskolában beszüntetik az oktatást és kiürítik az épületet. Az ügyvéd nem kapott határozatot, sem választ, mint ahogy a döntést megtámadó levelükre sem, pedig a törvény 15 napon belüli válaszadási kötelezettséget ír elő.

A tankerület a Narancs.hu kérdésére azt válaszolta, hogy a költözést „a jogszabályok megtartása mellett valósítja meg”

Az egyesület most tájékoztatta megint a vásárhelyi tankerületi központot, hogy a Klebelsberg Központtól kapott válaszból az derül ki, nem született hivatalos javaslat intézményátszervezésre Makón. Így jogilag átszervezés sem történt, mert a törvény szerint – érvel Kotroczó – ilyen döntést a vásárhelyi tankerületi központ saját hatáskörben nem hozhat. Az épület kiürítésére, a bútorok átköltöztetésére sem adhat utasítást. Az oktatást szeptemberben a Bartókban kell megkezdeni, és ha ezt ellehetetlenítik, az súlyos törvénysértés – írta Kotroczó a szülők által alapított Facebook-csoportban.

Ennek a lehetőségnek sokan megörültek, ám Török Miklós (DK) megyei önkormányzati képviselő lehűtötte a kedélyeket a poszt alatti hozzászólásban: „mielőtt a hurráoptimizmus kitörne a kedves közönségen, lefordítom a választ: az országos központ szerint nincsen ügy, mert még nem indították el az átszervezést. Viszont az oktatást ideiglenesen szüneteltethetik a Szegedi utcai telephelyen, mert ehhez megvan a joguk. A tiltakozást szerintem fenn kell tartani, ha lehet, erősíteni kell, mert csak a tömeg ereje hozhat változást”.

Arról, hogy ezt a tankerületi központ máshogyan gondolja, az tanúskodik, hogy az iskola bútorait tényleg átvitték az Almási utcai épületbe.

 
Szekrények, székek a Bartók Béla iskola udvarán. A költözés már zajlik                          
Fotó: Szülői Civil Összefogás a Bartók iskoláért Facebook-csoport
 

 Erről a Makói Városi Televízió is beszámolt – nem említve a szülők tiltakozását.

A szülők nem hagyták abba a tiltakozást. Az egyesület hatósági eljárást kezdeményezett az ügyben a Klebelsberg Központnál, a Belügyminisztériumban, leadta az iskola bezárása ellen kezdeményezett petíciót 3467 aláírással, felszólította a tankerület vezetését és az iskola igazgatóját arra, hogy tartsák be a törvényeket, és közérdekű adatigényléssel kikérte a Bartók bezárására és vagyonkezelésére vonatkozó összes iratot a tankerülettől.

Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet (Fidesz) korábban arra kérte a szülőket, hogy a változásban próbálják meglátni a jót. Akik érvet keresnek a szülői protestálás ellen, azok is találnak. Hallottunk olyat, miszerint a bartókos szülők, bár ezt nem mondják ki, igazából attól tartanak, hogy az új iskolában a gyerekek nem a megszokott elit közösségben, hanem hátrányos helyzetű gyerekekkel együtt fognak tanulni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk