Rasszistaügy Kalocsán: megússza a gyermekotthon vezetője

  • narancs.hu
  • 2015. március 25.

Kis-Magyarország

A felügyelő szerv szerint nem lehet megállapítani, ki töltötte fel a rasszista „viccet” az otthon Fb-oldalára. Miközben az otthon vezetőjének fényképe is ott szerepelt. Pont ő ne látta volna a „poént”? Ez elég nehezen hihető.

A Kalocsai Gyermekotthon Facebook-oldalán októberben nehezen félreérthető „vicc” jelent meg. Ahogy a korábbi cikkünkben lementett oldalon is jól látszik, két „nagyszülőnek” beállított asszony „beszélget” unokáikról, ahogy az is világos, hogy a szövegek romaként beazonosítható alanyokhoz vannak kötve.

false

Ezek után megkérdeztük az intézmény vezetőjét, hogy mit szól a tartalomhoz. Juhász Gábor, aki korábban fideszes képviselő volt a városban, állította: tőlünk értesült az esetről, nem ismeri a „poént”, noha a poszt már október közepe óta ott volt az intézmény Facebook-oldalán. Juhász sietett leszögezni, nem szokta böngészni saját intézményének az Fb-oldalát, azt az informatikus kezeli, de megjegyezte: tőlük távol áll mindenfajta rasszizmus, és megígérte, intézkedni fog az ügyben. Arra a kérdésünkre, hogy ki töltötte fel a képet, Juhász azt mondta: az informatikus, de még azt se zárta ki a korábbi fideszes képviselő, hogy valamelyik „gyerek törte fel az oldalt.”

Az intézmény felügyelő szerve, az Emmihez tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság cikkünk megjelenése után vizsgálatot tartott az eset kapcsán.

Ennek során megállapításra került: a „facebook oldal karbantartására felelős személy nem került kijelölésre és a felhasználói jelszó többszörös megosztása, valamint az intézményi számítógépek jelszavas védelmének hiánya miatt a tartalomfelöltés kikerült az intézményvezető ellenőrzése alól. A rendőrségi eljárás megindítása nélkül lezajlott vizsgálat szerint nem állapítható meg, hogy az érintett tartalom milyen felhasználói helyről (belső vagy külső helyszínről) és kitől (növendék, intézményi munkatárs, vagy külső személy) került feltöltésre.”

Az ugyanakkor, hogy az intézményvezető Juhász Gábor ne találkozott volna az említett rasszista tartalommal – ahogy azt ő is állította -, erősen kétséges. Már csak azért is, mert maga Juhász is szerepelt – feltehetően párjával együtt- egy olyan fényképen, aminek semmi köze nem volt a gyerekotthonhoz, mégis annak Fb-oldalán szerepelt. Az pedig, hogy ezt a képet valaki Juhász tudta nélkül töltötte volna fel nem lehetetlen, csak hát alig elképzelhető. A kép egyébként később – a rasszista tartalmúval együtt - törlésre került. Nyilván ez is merő véletlen volt.

Juhász Gábor

Juhász Gábor

 

 

 

Az Emmitől kapott levélben még ez is szerepelt: az „intézményvezető a tudomására jutást követően haladéktalanul intézkedett a megbotránkoztató és az intézmény, valamint a fenntartó szemléletmódjával minden tekintetben szembenálló tartalom törléséről. A vizsgálat megállapította az intézményvezető felelősségét a hiányos Informatikai Biztonsági Szabályzatért, a facebook oldal karbantartását végző személy kijelölésének elmulasztásáért, valamint a jelszó ellenőrizetlen és dokumentálatlan megosztásáért. Megállapította továbbá, hogy az intézmény informatikusa közvetlenül felelős az intézményi számítógépek felhasználási dokumentációjának hiányáért és a gépek jelszavas védelemmel történő ellátásának elmulasztásért. Az intézményből kikerült növendékek internetes kapcsolattartásáért felelős családgondozó felelőssége megállapítható abban, hogy az oldalt nem követte figyelemmel és az ott feltűnő az intézmény alapelveivel ellenkező tartalomról nem értesíthette az intézmény vezetőjét.”

Ismeri az otthont?
Ha Ön járt vagy lakott a kalocsai otthonban, és ezt megosztaná velünk, kérjük, írjon a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre. Köszönjük.

 

És nehogy azt higgyék, hogy ezt az amúgy egyszerű ügyet ne lehetne még tovább bonyolítani! A folytatásból kiderül: a történtek ellenére Juhász megőrizheti állását. „Az intézményvezetője a gondatlanságából eredő mulasztásaival hozzájárult az általa vezetett intézmény közvélemény előtti negatív színben történő feltüntetéséhez, ezért az SZGYF Főigazgatója által írásbeli figyelmeztetésben részesül, a fokozatosság elvére való figyelemmel azonban rendkívüli felmentése nem indokolt. Az informatikus és a családgondozó esetében a szükséges arányos és indokolt intézkedéseket a munkáltatói jogokat gyakorló vezető teszi meg. Az SZGYF Főigazgatója elrendelte az SZGYF fenntartásában működő intézmények internetes felületeinek használatával és feltöltésével kapcsolatos eljárásrend felülvizsgálatát, az esetleges hiányosságok haladéktalan kiküszöbölését.”

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.