Saját tó, luxusházak, hajó – Légi felvételeken mutatjuk Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 09., 06:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szépen kipofozta a felcsúti polgármester a bicskei tavat, ahol luxuskörülmények közt pihenhet. A helyiek azonban ma már nem járhatnak a tóhoz.

Még 2014-ben került Mészáros Lőrinc egyik mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez egy Bicske melletti terület. Mindez azután történt, hogy a felcsúti polgármester érdekeltsége felvásárolta az akkorra csődbe ment Oak Valley Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. hatalmas, Bicske és Alcsútdoboz közötti ingatlanegyüttesét. Erről a tóról van szó:

false

A helyszínre Budapest Gate Golf & Country Club néven golfközpont, üdülőfalu és lakások építését tervezte a 2008-as gazdasági válságban elvérzett ingatlanfejlesztő, amely aztán a felszámolás sorsára jutott. Az eljárás során összesen 170 hektárnyi területet hirdettek meg 2012-ben 2,8 milliárd forintért, Mészárosék két évvel később jutottak hozzá a hatalmas birtokhoz. Néhány kép a korábbi állapotokról:

false

 

Fotó: Forrás: Barátság Horgászegyesület

false

A Bicske határában húzódó ingatlanok egy része a földhivatali adatok szerint belterületnek számít. Itt található az a több mint 45 hektár, amelyet Mészáros Lőrinc tavaly teljes egészében kerítéssel zárt el, így az ott elhelyezkedő tavat is. A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelület és környéke korábban hiába volt szintén magántulajdonban, a helyiek közül sokan jártak arra sétálni, biciklizni, és a korábbi tulajdonosok engedélyével hivatalosan működött ott egy horgászegyesület is. Mészáros Lőrinc érkezésével azonban kiszorultak onnan a bicskeiek, ahogy a horgászok is. (Mivel a birtok belterület, amikor Mészáros cége lett a 2014-ben a tulajdonos, elvileg telekadót is kellett fizetnie, az atv.hu korábbi információi szerint a felcsúti polgármester érkezése után nem sokkal a bicskei önkormányzat eltörölte a rendelkezést, így 2015. január elsejétől a négyzetméterenkénti 50 forintnyi – hektáronként 500 ezer forint – adókötelezettség megszűnt.) Így néz ki felülről most a tó:

false

 

Fotók: Sióréti Gábor

A területtel kapcsolatban több forrásunk is arról számolt be, hogy Mészáros Lőrinc nem véletlenül kerítette be a 45 hektárt. Ott jártunkkor többször botlottunk feltűnő autókba, ám hiába próbálkoztunk, sosem jutottunk a kerítésen belülre, mivel a főbejáratnál állandó biztonsági szolgálat működik. Volt olyan is, amikor egy az ingatlan oldalához vezető földúton kísérleteztünk, de mire odaértünk a kerítéshez, a túloldalon már várt egy sötétített ablakú autó, amelyből nem szállt ki senki, viszont el sem mozdultak, amíg ott tartózkodtunk. Aztán egy harmadik, hátsó úton mentünk el a kerítésig, ott pedig egy idő után megjelent mögöttünk egy motoros, aki csak akkor hajtott el, amikor mi is visszafelé vettük az irányt. A tóhoz vezető önkormányzati út elejét is figyelik: egy térfigyelő kamera van azon az oszlopon, amelyről belátni, ki hajt rá a több száz méteres útszakaszra.Mivel a kerítés és a biztonsági szolgálat miatt esélyünk sem volt bejutni a területre, légi felvételeket készítettünk a körbe zárt tóról és környezetéről, amely az elmúlt alig egy évben jelentős változásokon ment át.

Amint kicsit közelebb repültünk a tóhoz, már ezt fotóztuk:

false

Több olyan helyivel is beszéltünk, akik korábban rendszeresen arra jártak, az ő segítségükkel azonosítottuk, mit építettek Mészáros Lőrincék a tó köré, és mi az, ami már korábban ott volt.

false

A tó mellett épült két nagy, impozáns faház egy-egy erkéllyel, utóbbi már a tó felett helyezkedik el. A házakhoz műút vezet, és nem messze található egy fedett rész, ahol például sütögetni is lehet. Korábban ott horgászók szerint a tó medrét kitakaríthatták, régen a vízfelszínen is jól kivehető akadókat is lehetett látni, és a part közvetlen környezetét is csinosították. Ezután már Mészáros Lőrinc vagy valamely vendége szabadon csónakázhat, ha akar – egy kis hajó ott is van az egyik stéghez kötve.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A gát melletti zsilipet is felújították, illetve átépítettek két tó melletti házat, amelyek eddig is ott voltak, de ami mozdítható volt belőlük, azt korábban már a környékbeliek elvitték.

false

A közpénzzel megjött a luxus is

Amióta Mészáros Lőrinc milliárdossá vált, feltűnő a luxus iránti vonzalma. Van egy örökpanorámás nyaralója Tihanyban, de ha akar, Horvátországban is pihenhet a luxusingatlanában, ott amúgy jachtra is szállhat, ahogy tette azt tavaly nyáron. De ha nem akar kimozdulni a környékről, az alcsútdobozi vadászházában is meghúzhatja magát, és akkor sem panaszkodhat, ha marad Felcsúton, a Szári úti villájukban kényelmesen elfér egy nagyobb társaság is.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 09., 06:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10
  yoyo
  2017. május 09., kedd 14:12
  Lop Ness.
  Nagyon remélem, az elnevezés átmegy a közhasználatba.
 2. 9
  rworse
  2017. május 09., kedd 14:07
  A magyar Lop Ness. Kicsit Tusványos, kicsit halszagú, de a mienk.
 3. 8
  rworse
  2017. május 09., kedd 14:06
  Lop Ness, a halszagú.
 4. 7
  tiszapolgári
  2017. május 09., kedd 13:22
  Szépül az ország… Magyarország
  Nem volt, hanem lesz!
  Székház, bánya, szőlő, kék tó:
  Legyen neve mától Lop Ness!
 5. 6
  rworse
  2017. május 09., kedd 13:03
  Értünk épül és szépül a zország,
  Gazda szemét hizlalja a jószág.
  Azt meg, hogy ki az igazi gazda,
  Egyszer megmondja talán a Gazda.
 6. 5
  szegedi789
  2017. május 09., kedd 12:57
  Kósa Lajos, a haza bölcse is megmondta, hogy a medencével mindig csak a baj van. De, ekkora tóóóval ? ? ?

  Szép és felemelő látvány lehet, mint nemzetpolitikailag, mint a magyarság megmaradásának fényében, mikor a sokat szenvedett nemzet örökös miniszterelnöke kilép reggel az erkélyre, és beleköpi a szotyit a tiszta tó vizébe... Felemelő.
 7. 4
  yoyo
  2017. május 09., kedd 12:40
  ... nem beszélve a közelben lévő menekülttáborról, bármikor kiszökhet onnan egy-két kontyos terrorista. Bátor ember a Mészáros úr, na.
 8. 3
  tiszapolgári
  2017. május 09., kedd 12:27
  Alkonyatkor a sok szúnyog, éjszaka a békakuruttyolás, nyáron meleg, télen hideg, nem csoda, hogy a miniszterelnök nem tudja magát kipihenni, és mindig olyan nyúzott szegény.
 9. 2
  tirpák
  2017. május 09., kedd 12:08
  Az "elszegényedett" Orbán itt fog nyaralni.
 10. 1
  Világos
  2017. május 09., kedd 11:05
  Mészáros vett egy elhanyagolt patakot és egyszer csak azt vette észre, hogy a
  patak végén egy tó is van, bekeritette.
  A jelek szerint több stég, és vitorlás kikötő is odacsöppent. Valószinü a
  kisigazgatók is helyet kapnak. Áder megvalósult álma: Globalitás tiszta viz
  tiszta levegő, tiszta gerinctelen férgek. Éljen az üzleti élet.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...