Saját tó, luxusházak, hajó – Légi felvételeken mutatjuk Mészáros Lőrinc fenséges pihenőhelyét

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 09., 06:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Szépen kipofozta a felcsúti polgármester a bicskei tavat, ahol luxuskörülmények közt pihenhet. A helyiek azonban ma már nem járhatnak a tóhoz.

Még 2014-ben került Mészáros Lőrinc egyik mezőgazdasági cégéhez, a Búzakalász 66 Kft.-hez egy Bicske melletti terület. Mindez azután történt, hogy a felcsúti polgármester érdekeltsége felvásárolta az akkorra csődbe ment Oak Valley Ingatlanforgalmazó és Fejlesztő Kft. hatalmas, Bicske és Alcsútdoboz közötti ingatlanegyüttesét. Erről a tóról van szó:

false

A helyszínre Budapest Gate Golf & Country Club néven golfközpont, üdülőfalu és lakások építését tervezte a 2008-as gazdasági válságban elvérzett ingatlanfejlesztő, amely aztán a felszámolás sorsára jutott. Az eljárás során összesen 170 hektárnyi területet hirdettek meg 2012-ben 2,8 milliárd forintért, Mészárosék két évvel később jutottak hozzá a hatalmas birtokhoz. Néhány kép a korábbi állapotokról:

false

 

Fotó: Forrás: Barátság Horgászegyesület

false

A Bicske határában húzódó ingatlanok egy része a földhivatali adatok szerint belterületnek számít. Itt található az a több mint 45 hektár, amelyet Mészáros Lőrinc tavaly teljes egészében kerítéssel zárt el, így az ott elhelyezkedő tavat is. A Felcsút melletti kisvárosban Erőmű-tóként ismert vízfelület és környéke korábban hiába volt szintén magántulajdonban, a helyiek közül sokan jártak arra sétálni, biciklizni, és a korábbi tulajdonosok engedélyével hivatalosan működött ott egy horgászegyesület is. Mészáros Lőrinc érkezésével azonban kiszorultak onnan a bicskeiek, ahogy a horgászok is. (Mivel a birtok belterület, amikor Mészáros cége lett a 2014-ben a tulajdonos, elvileg telekadót is kellett fizetnie, az atv.hu korábbi információi szerint a felcsúti polgármester érkezése után nem sokkal a bicskei önkormányzat eltörölte a rendelkezést, így 2015. január elsejétől a négyzetméterenkénti 50 forintnyi – hektáronként 500 ezer forint – adókötelezettség megszűnt.) Így néz ki felülről most a tó:

false

 

Fotók: Sióréti Gábor

A területtel kapcsolatban több forrásunk is arról számolt be, hogy Mészáros Lőrinc nem véletlenül kerítette be a 45 hektárt. Ott jártunkkor többször botlottunk feltűnő autókba, ám hiába próbálkoztunk, sosem jutottunk a kerítésen belülre, mivel a főbejáratnál állandó biztonsági szolgálat működik. Volt olyan is, amikor egy az ingatlan oldalához vezető földúton kísérleteztünk, de mire odaértünk a kerítéshez, a túloldalon már várt egy sötétített ablakú autó, amelyből nem szállt ki senki, viszont el sem mozdultak, amíg ott tartózkodtunk. Aztán egy harmadik, hátsó úton mentünk el a kerítésig, ott pedig egy idő után megjelent mögöttünk egy motoros, aki csak akkor hajtott el, amikor mi is visszafelé vettük az irányt. A tóhoz vezető önkormányzati út elejét is figyelik: egy térfigyelő kamera van azon az oszlopon, amelyről belátni, ki hajt rá a több száz méteres útszakaszra.Mivel a kerítés és a biztonsági szolgálat miatt esélyünk sem volt bejutni a területre, légi felvételeket készítettünk a körbe zárt tóról és környezetéről, amely az elmúlt alig egy évben jelentős változásokon ment át.

Amint kicsit közelebb repültünk a tóhoz, már ezt fotóztuk:

false

Több olyan helyivel is beszéltünk, akik korábban rendszeresen arra jártak, az ő segítségükkel azonosítottuk, mit építettek Mészáros Lőrincék a tó köré, és mi az, ami már korábban ott volt.

false

A tó mellett épült két nagy, impozáns faház egy-egy erkéllyel, utóbbi már a tó felett helyezkedik el. A házakhoz műút vezet, és nem messze található egy fedett rész, ahol például sütögetni is lehet. Korábban ott horgászók szerint a tó medrét kitakaríthatták, régen a vízfelszínen is jól kivehető akadókat is lehetett látni, és a part közvetlen környezetét is csinosították. Ezután már Mészáros Lőrinc vagy valamely vendége szabadon csónakázhat, ha akar – egy kis hajó ott is van az egyik stéghez kötve.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

A gát melletti zsilipet is felújították, illetve átépítettek két tó melletti házat, amelyek eddig is ott voltak, de ami mozdítható volt belőlük, azt korábban már a környékbeliek elvitték.

false

A közpénzzel megjött a luxus is

Amióta Mészáros Lőrinc milliárdossá vált, feltűnő a luxus iránti vonzalma. Van egy örökpanorámás nyaralója Tihanyban, de ha akar, Horvátországban is pihenhet a luxusingatlanában, ott amúgy jachtra is szállhat, ahogy tette azt tavaly nyáron. De ha nem akar kimozdulni a környékről, az alcsútdobozi vadászházában is meghúzhatja magát, és akkor sem panaszkodhat, ha marad Felcsúton, a Szári úti villájukban kényelmesen elfér egy nagyobb társaság is.

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2017. máj. 09., 06:05
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1 Világos
  Világos
  2017. május 09., kedd 11:05
  Mészáros vett egy elhanyagolt patakot és egyszer csak azt vette észre, hogy a
  patak végén egy tó is van, bekeritette.
  A jelek szerint több stég, és vitorlás kikötő is odacsöppent. Valószinü a
  kisigazgatók is helyet kapnak. Áder megvalósult álma: Globalitás tiszta viz
  tiszta levegő, tiszta gerinctelen férgek. Éljen az üzleti élet.
 2. 2 tirpák
  tirpák
  2017. május 09., kedd 12:08
  Az "elszegényedett" Orbán itt fog nyaralni.
 3. 3 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 09., kedd 12:27
  Alkonyatkor a sok szúnyog, éjszaka a békakuruttyolás, nyáron meleg, télen hideg, nem csoda, hogy a miniszterelnök nem tudja magát kipihenni, és mindig olyan nyúzott szegény.
 4. 4 yoyo
  yoyo
  2017. május 09., kedd 12:40
  ... nem beszélve a közelben lévő menekülttáborról, bármikor kiszökhet onnan egy-két kontyos terrorista. Bátor ember a Mészáros úr, na.
 5. 5 szegedi789
  szegedi789
  2017. május 09., kedd 12:57
  Kósa Lajos, a haza bölcse is megmondta, hogy a medencével mindig csak a baj van. De, ekkora tóóóval ? ? ?

  Szép és felemelő látvány lehet, mint nemzetpolitikailag, mint a magyarság megmaradásának fényében, mikor a sokat szenvedett nemzet örökös miniszterelnöke kilép reggel az erkélyre, és beleköpi a szotyit a tiszta tó vizébe... Felemelő.
 6. 6 rworse
  rworse
  2017. május 09., kedd 13:03
  Értünk épül és szépül a zország,
  Gazda szemét hizlalja a jószág.
  Azt meg, hogy ki az igazi gazda,
  Egyszer megmondja talán a Gazda.
 7. 7 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. május 09., kedd 13:22
  Szépül az ország… Magyarország
  Nem volt, hanem lesz!
  Székház, bánya, szőlő, kék tó:
  Legyen neve mától Lop Ness!
 8. 8 rworse
  rworse
  2017. május 09., kedd 14:06
  Lop Ness, a halszagú.
 9. 9 rworse
  rworse
  2017. május 09., kedd 14:07
  A magyar Lop Ness. Kicsit Tusványos, kicsit halszagú, de a mienk.
 10. 10 yoyo
  yoyo
  2017. május 09., kedd 14:12
  Lop Ness.
  Nagyon remélem, az elnevezés átmegy a közhasználatba.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...