Salgótarján csodálatos üzenet a demokratáknak – Dömsödi Gábor bűntudatról, a Fideszről és karrierről

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2016. márc. 06., 06:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Otthagyta a médiát, és inkább polgármester lett. Nemrég nyíltan kritizálta Kövér Lászlót: közérzetről s a pásztói munkáról beszélgettünk vele, de Hajdú Péter is szóba került.

„Van véleményem arról a demokráciafelfogásról, amit a kormány képvisel, de polgármesterként nem akarok szembemenni a kormánnyal. Nem az a feladatom, hogy megfogalmazzam az ellenvéleményem, hanem hogy minél jobban együttműködjünk, hogy jussunk egy kicsit előbbre” – mondja Dömsödi Gábor, az ismert tévésből lett pásztói független polgármester. Arra a kérdésünkre, akkor miért érezte szükségét, hogy nyílt levélben kérje számon Kövér Lászlót, amiért a házelnök a salgótarjáni időközi polgármester-választás előtt azzal kampányolt a Fidesz–KDNP jelöltje mellett, hogy a salgótarjániaknak „nem szabad hibázni”, olyan polgármestert kell választaniuk, aki „megtalálja a partneri viszonyt a kormányzattal”, azt válaszolja, folyamatos a bűntudata, hogy ismert médiaszemélyiségként mindig csendben marad. Az utóbbi hónapok eseményei kiérlelték benne, nem elég szemlélő szimpatizánsnak lenni, amikor Sándor Mária és társai vagy egy sor pedagógus, akiknek egzisztenciális veszélyt jelent elmondani a véleményüket, kiállnak.

Dömsödi Gábor 2012-ben

Dömsödi Gábor 2012-ben

Fotó: MTI


„Bíztam benne, hogy ebből Pásztónak nem származik hátránya” – mondja, aki többek között ezt írta Kövér Lászlónak címzett levelében: „Nem az a cél, hogy a legjobb nyerjen tisztességes versenyben? Az a cél, hogy a Fidesz jelöltje? Ha nem nyer, nem lesz pénz Salgótarjánnak? Talán ezért nem volt eddig sem? Beismerte, hogy bármennyire jól dolgozott is Dóra Ottó, önök ellehetetlenítették? Most újra ezt ígérik? … Más országban az ilyen mondatok bűncselekménynek számítanak, nálunk meg hallgatjuk tétlenül évek óta. Mint Nógrád megyei független polgármester tiltakozom ez ellen. A mi városunk, Pásztó példa arra, hogy egy párt emberei, az önök képviselői, tudnak együttműködni egy Fideszen kívülivel.”

Először Bokorban

Dömsödi Gábornak televíziósként első nagy dobása a Friderikusz Sándorral közösen létrehozott Dömsödi és Friderikusz Produkció Kft. volt, amely cég gyártotta az Autó2 című autósmagazint és a Friderikusz show-t is. Később a Főtér, majd a 2001-ben induló NévshowR következett, utóbbit Hajdú Péterrel vezette közösen. Dömsödi egy alkalommal elindult az MTV elnöki székéért is, de alulmaradt a győztessel szemben. Még bőven tartott tévés karrierje, amikor 2003-ban Bokor faluban, amelybe elmondása szerint egy forgatás során elsőre beleszeretett, házat vásárolt. Bokorban úgy lett polgármester, hogy „akartak egy sajtüzemet építeni a falu közepén előregyártott elemekből, mondtam, hogy ez tájidegen, és ebből lett egy kisebbfajta háború. Végül sikerült elérni, hogy téglából építsük, és akkor, akik mellém álltak, kérték, hogy induljak polgármesternek”. Arra a kérdésre, hogy a következő önkormányzati választáson a pásztói polgármesteri székért indulását a falujabeliek cserbenhagyásként értékelték-e, azt válaszolja, „egy idő után kiderült számomra, hogy helyben nem lehet a térség problémáin javítani. Amit tudtam, megtettem Bokorban. Leaszfaltoztuk az utakat, parkosítottunk, beüvegeztük a kultúrház ablakát, vécét, központi fűtést építettünk, projektort, házimozit szereztünk”.

2010-ben aztán helyette a felesége lett a falu polgármestere. Dömsödinek ismét nem sikerült nyernie Pásztón. Mivel felesége megbetegedett és lemondott, 2011-ben az időközi választáson ismét Dömsödit választották polgármesternek Bokorban. „Nem tettem le róla, hogy Pásztó polgármestere legyek. Beléptem a Vállalkozók Klubjába, ott sok barátom lett, és a két elvesztett választás után megtanultam, hogy lehet nyerni. A legutóbbi szavazáskor minden szavazóhelyiségben ott voltak az embereim, és a mozgóurnás szavazást is követtük. Sisák Imrét legyőzni ebben a városban úgy, hogy a Fidesz őt támogatta, szinte lehetetlennek tűnt. (Sisák Imre függetlenként indult az elmúlt két választáson ugyanakkor – a szerk.) Nem nagyon mertek nyíltan támogatni, mert addig terror volt a városban” – emlékezik. Azt mondja, már a 2010-es kampányban világossá vált számára, hogy nem akar pénzügyi támogatókat, akik később benyújtják a számlát, ezért döntött úgy, hogy Friderikusz és Hajdú serpája voltam címmel könyvet ír, és a bevételből maga finanszírozza a kampányát. „Egyébként is sok tüske volt bennem, jólesett kiírni magamból. Amikor 2010-ben munka nélkül maradtam a NéwshowR után, hiába kértem Hajdútól segítséget, még meg is alázott. Pásztón a kampány idején ezzel a könyvvel jártam ki a piacra. Zöldséget, gyümölcsöt nem árulhattam, ezt árultam, és ismerkedtem az emberekkel. Akinek nem volt rá pénze, azzal bartereztem, volt, aki szotyolával fizetett.”

A „gyüttment” győzni akar

A kezdetben MDF–Fidesz támogatással induló Sisák Imre négy cikluson át töltötte be a polgármesteri tisztséget, vele szemben nyerni a tízezer lakosú Pásztón egy „gyüttmentnek”, óriási kihívás volt. Azóta ugyan előkerült egy felvétel, amelyen Sisák zavartanul „piszkos zsidózik”, és ennek következményeként a Miniszterelnökség utasítására a Nógrád Megyei Kormányhivatal azonnali hatállyal felmentette osztályvezetői hivatalából (az esetről bővebben itt olvashat), de ez sem tántorította el tőle helyi szimpatizánsait. „Nem tudunk beletörődni, hogy a polgármesterünk nem közülünk való” – panaszolja egy idős asszony. Ennél több negatívumot azonban nemigen hallottunk Dömsödivel kapcsolatban, legfeljebb még annyit, hogy nem szereti úgy a pásztóiakat, mint a régi polgármester, és hogy nem akart farsangkor az iskolának tortákat küldeni az önkormányzat nevében, valamint hogy a segélyeket nem „kézből osztja”, hanem a segélyezést egy ügyintézővel intézteti. Ugyanakkor az elmúlt másfél évben a 150 milliós mínuszból sikerült lefaragni, és noha Nógrád GDP-termelő képessége a legalacsonyabb az országban, Pásztón tavaly 317 millió forint jött be helyi adóból, az iparűzési adó a tavalyihoz képest 16%-ot nőtt. „Ennek egyik oka, hogy abszolút vállalkozóbarát lett az önkormányzat. Törjük kezünket-lábunkat, hogy a vállalkozókat segítsük” – jegyzi meg Dömsödi.

false

Persze Sisák polgármestersége alatt is voltak fejlesztések. Felépült a 125 ágyas Margit-kórház, egy ötven férőhelyes idősek otthona, csatornáztak, számos utat épített a város. Még Dömsödi is elismeri, Nógrád a Fidesznek köszönheti, hogy már majdnem mindenütt négysávos a 21-es út, amely összeköti a várost az M3-as autópályával. Ugyanakkor Sisák utolsó ciklusa alatt jelentősen nőtt a városban a munkanélküliség, bezárt a kórház, nagyot zuhant az iparűzési adó, nőtt az elvándorlás, de Sisák mégis „a mi kutyánk kölyke”. Az őt támogatók szerint Dömsödi magáról festett, önfeláldozó, sikeres ember képe egyszerűen nem igaz. A tévétől elküldték, vállalkozásai – így autósmagazinja – tönkrementek, nem is volt más útja, mint a polgármesterség.

„Nem titok. Voltak nehézségeim, bár az autósmagazinom nem szűnt meg. A kampányban megmondtam, én a munkámat tudom adni” – hárítja Dömsödi érdeklődésünket, vajon anyagi érdek hajtotta-e. „58 évesen, közgazdászként valami hasznosat akartam csinálni, aminek kézzelfogható az eredménye, például hogy sikeres gazdasági évet zártunk Pásztón. Ez részben úgy sikerült, hogy a polgármesterségen kívül még két ember munkáját végzem, közgazdászként a pénzügyi vezetőét és a sofőrét, ez önmagában 15 millió forint csökkenés a kiadásokban, de a gázórák és villanyórák méretének racionalizálásával is elértünk 7,5 millió forint megtakarítást. Az, hogy visszavettük az általános iskola működtetését, szintén költségmegtakarítást eredményezett.”

Két választás között

A salgótarjáni választással kapcsolatban Dömsödi azt mondja: Kövér László fenyegetőzése biztos szavazatokat hozott a szocialistáknak, akiknek ő egyébként, pragmatikusan gondolkodó politikusként korábban azt tanácsolta, ne párttagot indítsanak, hanem keressenek egy köztiszteletben álló embert, akit mindenki el tud fogadni, de nem fogadták meg a tanácsát. „Az 1802 szavazat azt jelenti, hogy Salgótarján nem hagyta megfélemlíteni magát. Ez csodálatos üzenet a demokratáknak, de amikor egy város akkora bajban van, mint Salgótarján, az a feladat, hogy a két oldal képviselői arról beszélgessenek, hogy lehet kihúzni ebből a slamasztikából, amelybe önhibáján kívül belekerült.” Szerinte Simon Tibor fideszes jelölt személye megoldotta volna a fékek, ellensúlyok rendszerét, hiszen a képviselő-testületben megmaradt volna a baloldali többség. „Végre Orbán Viktor is eljöhetett volna Salgótarjánba a Modern Városok Program kapcsán, ahogy elment a legtöbb megyei jogú városba. Dóra Ottó szocialista polgármester tavaly tavasz óta várta őt gyermeki naivsággal. Hiába.”

Dömsödi szerint Pásztón egyáltalán nem baj, hogy a képviselő-testület fideszes többségű, mert olyan erős kontroll alatt tartják, ami sok esetben megnehezíti a munkáját, ugyanakkor nagyon nehéz lenne hibáznia. Megjegyzi, eddig nem érezte hátrányát annak, hogy nem kormánypárti támogatással indult. Tiszteletben tartották, de szerinte kétségtelen, hogy a pártpreferencia alapján való megkülönböztetés létezik. „Annyi különbséggel, hogy az MSZP–SZDSZ-kormány idején sub rosa csinálták, titokban, a mostaniak pedig nyíltan fenyegetve.”

Pásztó

Pásztó

Fotó: MTI

 

Dömsödi Gábor bár folyamatosan kap megkereséseket pártoktól, a saját politikai jövőjét csak függetlenként tudja elképzelni. „Engem a feladatok érdekelnek. Ha sikeres várost csinálok, és újraindulok, akkor valószínű, hogy megválasztanak, de nem biztos, hogy indulok a következő választáson. Ami biztos, hogy semmilyen engedményt nem teszek azért, hogy majd rám szavazzanak, és ez nagyon sok erőt jelent. Amikor egy döntést meghozok, akkor az elsődleges szempont, hogy racionális döntés legyen. Engem az érdekel, hogy ezt a települést egy másik pályára állítsam, de hogy ennek a pályán tartásában részt veszek-e, még nem tudom. Ezt elég lesz két év múlva eldönteni. Addig az a dolgom, hogy megtaláljam a városban azokat a lehetséges képviselőket, akik nem pártpolitikai, hanem lokálpatrióta alapon tényleg érdemi munkát tudnak végezni.”

szerző
Matkovich Ilona
publikálva
2016. márc. 06., 06:03
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    reuters
    2016. március 06., 11:26
    Na, tessék, így is lehet!
    Soha nem gondoltam volna, hogy egy egykori tévés celeb (?) ilyen remekül helytáll az élet más területein is. Gratulálok!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Győri Péter-portré
Közös jelölt Józsefvárosban
Interjúk
Mohácsi János, Robert Menasse, Bartók Imre
Melléklet a Balatonról
Olaszrizling, kisvasút
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...