Salgótarján polgármestert választ: most megmutatjuk, mi a tét!

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 27., 06:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azon túl persze, hogy baloldali vagy jobboldali vezetője lesz a nógrádi megyeszékhelynek, nagyon sok pénzről is szó van. Igazából rengetegről.

A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban részletesen foglalkozunk a vasárnapi polgármester-választással. Salgótarjánban hetek óta folyik a kampány, ezt, valamint a jelölteket részletesen bemutatjuk. Most azt a részt emelnénk ki, ami meghatározhatja a nehéz helyzetben lévő város sorsát. Hogy ti. milyen állami támogatásokat kapnak majd az elmúlt évekre. De jöjjön a cikk részlete:

„A nógrádi megyeszékhely mindkét oldal számára kiemelten fontos. A még mindig a baloldal vidéki fellegváraként számon tartott Salgótarján – Szeged mellett – a szocialisták egyik utolsó reménye, a Fidesz előtt pedig itt a lehetőség, hogy visszavegye a város irányítását. Az időközi választás ezenkívül azért is lényeges, mert a 2014–2020 közötti fejlesztési ciklus uniós forrásait hamarosan Salgótarjánnak is le kell kötnie – óvatos becslések szerint is több tízmilliárd forintnyi gazdaságélénkítő forrás érkezhet a városba –, így egyáltalán nem mindegy, melyik politikai oldal vezetői kezdhetik el látványosan vagdosni a szalagokat a beruházások átadásakor (…)

Aktivizálta magát Becsó Zsolt, Nógrád megye – salgótarjáni központú – 1-es választókörzetének fideszes egyéni országgyűlési képviselője is. Simon Tibor polgármesterjelölt nyilvános szereplésein külön kiemeli, hogy az MSZP-s vezetés a több mint 14 hónap alatt „a csőd és a szakadék szélére” irányította a várost, tehát pozitív változásra csakis akkor van esély, ha a kormánypárti jelölt nyeri a választásokat. Ezt Becsó lapunknak is elmondta, mint ahogy azt is, hogy szerinte a Fidesz-kormány eddig is megadott és ezek után is meg fog adni minden segítséget Salgótarjánnak, bármi legyen is a választások eredménye. Kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha nem Simon Tibor nyer, úgy reagált: „Azt semmiképp sem próbálnám ki.”

Hogy az országgyűlési képviselő pontosan milyen kormányzati segítségre gondolt, nem tudni, de az általunk megismert adatokból egyértelműen kiderül: a fideszes polgármester bukása óta az állam látványosan elzárta azokat a pénzcsapokat, amelyek 2014 előtt segítették a városi büdzsé egyensúlyban tartását. Rendkívüli központi költségvetési támogatásként 2011-ben 608 millió, 2012-ben 1,2 milliárd, míg 2013-ban 1,1 milliárd forint jutott Salgótarjánnak. Először úgy tűnt, 2014-ben is jön a segítség, hiszen közel 600 millió forint folyósítására kapott a város előzetes ígéretet, de amikor kiderült, hogy a baloldali Dóra vezeti tovább Salgótarjánt, már csak 60 millió forint érkezett meg az önkormányzathoz. Egy évvel később 140 millió forint jutott a megyeszékhelynek, de ezt a pénzt egy korábban indult vagyonmegosztási perben rájuk rótt kötelezettség teljesítésére kellett költeniük úgy, hogy a támogatási összeg nem is fedezte a teljes költséget. Ennek ellenére a tavalyi évet kihozták – a pénzmaradványoknak köszönhetően – még mínusz nélkül, de az idei költségvetés hiány nélküli teljesítése nem sikerülhet külső segítség vagy költségcsökkentés és adók kivetése nélkül.

Azt, hogy a 2016-os büdzsével baj lehet, már tavaly októberben is lehetett látni: akkor döntött a város közgyűlése arról, hogy felállítanak egy munkacsoportot a „költségvetési hiány kialakulása okainak feltárása és javaslat kialakítása a működési bevételek és kiadások egyensúlyának biztosítása érdekében”. A munkacsoport jelentése szerint idén akár 1,1 milliárd forintos mínusszal is számolhatnak.”

A salgótarjáni választásról szóló teljes cikkünket a legfrissebb Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 27., 06:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A hatalom kegyéből
CBA a Várban
Trump irányváltása
Interjú Charles Gatival
Óriási könyvmelléklet
Nádas Péter, Orhan Pamuk, világirodalmi sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...