Salgótarján polgármestert választ: most megmutatjuk, mi a tét!

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 27., 06:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Azon túl persze, hogy baloldali vagy jobboldali vezetője lesz a nógrádi megyeszékhelynek, nagyon sok pénzről is szó van. Igazából rengetegről.

A csütörtökön megjelent Magyar Narancsban részletesen foglalkozunk a vasárnapi polgármester-választással. Salgótarjánban hetek óta folyik a kampány, ezt, valamint a jelölteket részletesen bemutatjuk. Most azt a részt emelnénk ki, ami meghatározhatja a nehéz helyzetben lévő város sorsát. Hogy ti. milyen állami támogatásokat kapnak majd az elmúlt évekre. De jöjjön a cikk részlete:

„A nógrádi megyeszékhely mindkét oldal számára kiemelten fontos. A még mindig a baloldal vidéki fellegváraként számon tartott Salgótarján – Szeged mellett – a szocialisták egyik utolsó reménye, a Fidesz előtt pedig itt a lehetőség, hogy visszavegye a város irányítását. Az időközi választás ezenkívül azért is lényeges, mert a 2014–2020 közötti fejlesztési ciklus uniós forrásait hamarosan Salgótarjánnak is le kell kötnie – óvatos becslések szerint is több tízmilliárd forintnyi gazdaságélénkítő forrás érkezhet a városba –, így egyáltalán nem mindegy, melyik politikai oldal vezetői kezdhetik el látványosan vagdosni a szalagokat a beruházások átadásakor (…)

Aktivizálta magát Becsó Zsolt, Nógrád megye – salgótarjáni központú – 1-es választókörzetének fideszes egyéni országgyűlési képviselője is. Simon Tibor polgármesterjelölt nyilvános szereplésein külön kiemeli, hogy az MSZP-s vezetés a több mint 14 hónap alatt „a csőd és a szakadék szélére” irányította a várost, tehát pozitív változásra csakis akkor van esély, ha a kormánypárti jelölt nyeri a választásokat. Ezt Becsó lapunknak is elmondta, mint ahogy azt is, hogy szerinte a Fidesz-kormány eddig is megadott és ezek után is meg fog adni minden segítséget Salgótarjánnak, bármi legyen is a választások eredménye. Kérdésünkre, hogy mi lesz akkor, ha nem Simon Tibor nyer, úgy reagált: „Azt semmiképp sem próbálnám ki.”

Hogy az országgyűlési képviselő pontosan milyen kormányzati segítségre gondolt, nem tudni, de az általunk megismert adatokból egyértelműen kiderül: a fideszes polgármester bukása óta az állam látványosan elzárta azokat a pénzcsapokat, amelyek 2014 előtt segítették a városi büdzsé egyensúlyban tartását. Rendkívüli központi költségvetési támogatásként 2011-ben 608 millió, 2012-ben 1,2 milliárd, míg 2013-ban 1,1 milliárd forint jutott Salgótarjánnak. Először úgy tűnt, 2014-ben is jön a segítség, hiszen közel 600 millió forint folyósítására kapott a város előzetes ígéretet, de amikor kiderült, hogy a baloldali Dóra vezeti tovább Salgótarjánt, már csak 60 millió forint érkezett meg az önkormányzathoz. Egy évvel később 140 millió forint jutott a megyeszékhelynek, de ezt a pénzt egy korábban indult vagyonmegosztási perben rájuk rótt kötelezettség teljesítésére kellett költeniük úgy, hogy a támogatási összeg nem is fedezte a teljes költséget. Ennek ellenére a tavalyi évet kihozták – a pénzmaradványoknak köszönhetően – még mínusz nélkül, de az idei költségvetés hiány nélküli teljesítése nem sikerülhet külső segítség vagy költségcsökkentés és adók kivetése nélkül.

Azt, hogy a 2016-os büdzsével baj lehet, már tavaly októberben is lehetett látni: akkor döntött a város közgyűlése arról, hogy felállítanak egy munkacsoportot a „költségvetési hiány kialakulása okainak feltárása és javaslat kialakítása a működési bevételek és kiadások egyensúlyának biztosítása érdekében”. A munkacsoport jelentése szerint idén akár 1,1 milliárd forintos mínusszal is számolhatnak.”

A salgótarjáni választásról szóló teljes cikkünket a legfrissebb Magyar Narancsban olvashatják.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. febr. 27., 06:02
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs