„Túl megengedő lett a romákkal szemben” – Így omlott össze a Jobbik devecseri uralma

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 02., 17:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Felfalták egymást a szélsőjobboldali párt tagjai a vörösiszap-katasztrófa sújtotta városban. A helyszínen jártunk.

Idén nyárra elfogyott a levegő Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere körül, és feloszlatta a testületet – a frissen megjelenő Magyar Narancsban részletesen bemutatjuk az elszigetelődéshez vezető utat.

Pedig 2014-ben nem csak hogy Ferenczi lett a polgármester, még három jobbikos képviselő került a devecseri testületbe, így meglett a többség. „Csakhogy rövid időn belül nézeteltérések támadtak, egymást vádolták azzal, hogy egyéni érdekeiket helyezik előtérbe a közösség érdekeivel szemben. A vitába beszálltak a fideszes képviselők, valamint a korábbi szocialista polgármester, aki ebben a ciklusban a gazdasági bizottságot vezette. Miután az egyik fideszes képviselő lemondott, Kovács László korábbi alpolgármester ismét bekerült a testületbe, és ki is nevezte őt a megyei kormányhivatal a jelenlegi testület alpolgármesterévé – a képviselők ugyanis a közigazgatási bírság ellenére sem tudtak alpolgármestert választani. Közben ketten kiléptek a Jobbikból, így a polgármesternek elolvadt a többsége” – olvasható cikkünkben.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A riportban megszólalnak a helyiek, valamint a polgármester, illetve a korábbi jobbikos, mára Ferenczivel szembekerült képviselő is. Őt idézzük most hosszabban:

„A vörösiszap-katasztrófa után nagyon elkeserítő volt itt a helyzet. Rengetegen elköltöztek, a helyükre új emberek jöttek. Teljesen felborult minden – ezt már Óvári Márton agrármérnök mondja, aki akkor úgy ítélte meg, csak a Jobbik segítségével lehet visszaállítani a rendet. – Ferenczi jobbikos országgyűlési képviselő volt, benne láttuk a reményt, és amikor felhívott engem, hogy ki kéne valamit találni, néhányan biztosítottuk a támogatásunkról. Ő 2012-ben megszervezte azt a demonstrációt, bár én mondtam neki, hogy ez szerintem elég erős lesz, de ragaszkodott hozzá. Korábban csak páran dolgoztunk a helyi alapszervezetben, majd 2013-ban Bognár Ferencné, a bántalmazott család nő tagja, aki egyébként masszőr és jósnő, tehát kiterjedt ismeretségi köre van, belépett a helyi jobbikos alapszervezetbe, és hozott magával embereket, és a maga által felvett tagsággal átvette az alapszervezetet. Én viszont kiléptem, mert nem tudtam vállalni, amit csinálnak. Ezután kaptam a Jobbiktól egy levelet, hogy mondjak le a képviselői mandátumomról, de ezt nem tettem meg, és később nem is kérdezett meg erről senki. Egyébként a megyei vezető velem értett egyet, de azóta ő is lemondott” – magyarázza Óvári. (...) A fiatal férfi azért csalódott Ferenczi Gáborban, mert míg 2012-ben „nagyon kemény megmozdulást szervezett a magyarok védelmében, ahol azt mondta, elég volt a kettős mércéből, mostanra túl megengedő lett a romákkal szemben”, ami szerinte azzal magyarázható, hogy választást akar nyerni.

A devecseri önkormányzati ügyekről szóló cikkünket teljes terjedelmében a frissen megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 02., 17:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...