„Túl megengedő lett a romákkal szemben” – Így omlott össze a Jobbik devecseri uralma

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 02., 17:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Felfalták egymást a szélsőjobboldali párt tagjai a vörösiszap-katasztrófa sújtotta városban. A helyszínen jártunk.

Idén nyárra elfogyott a levegő Ferenczi Gábor, Devecser jobbikos polgármestere körül, és feloszlatta a testületet – a frissen megjelenő Magyar Narancsban részletesen bemutatjuk az elszigetelődéshez vezető utat.

Pedig 2014-ben nem csak hogy Ferenczi lett a polgármester, még három jobbikos képviselő került a devecseri testületbe, így meglett a többség. „Csakhogy rövid időn belül nézeteltérések támadtak, egymást vádolták azzal, hogy egyéni érdekeiket helyezik előtérbe a közösség érdekeivel szemben. A vitába beszálltak a fideszes képviselők, valamint a korábbi szocialista polgármester, aki ebben a ciklusban a gazdasági bizottságot vezette. Miután az egyik fideszes képviselő lemondott, Kovács László korábbi alpolgármester ismét bekerült a testületbe, és ki is nevezte őt a megyei kormányhivatal a jelenlegi testület alpolgármesterévé – a képviselők ugyanis a közigazgatási bírság ellenére sem tudtak alpolgármestert választani. Közben ketten kiléptek a Jobbikból, így a polgármesternek elolvadt a többsége” – olvasható cikkünkben.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

A riportban megszólalnak a helyiek, valamint a polgármester, illetve a korábbi jobbikos, mára Ferenczivel szembekerült képviselő is. Őt idézzük most hosszabban:

„A vörösiszap-katasztrófa után nagyon elkeserítő volt itt a helyzet. Rengetegen elköltöztek, a helyükre új emberek jöttek. Teljesen felborult minden – ezt már Óvári Márton agrármérnök mondja, aki akkor úgy ítélte meg, csak a Jobbik segítségével lehet visszaállítani a rendet. – Ferenczi jobbikos országgyűlési képviselő volt, benne láttuk a reményt, és amikor felhívott engem, hogy ki kéne valamit találni, néhányan biztosítottuk a támogatásunkról. Ő 2012-ben megszervezte azt a demonstrációt, bár én mondtam neki, hogy ez szerintem elég erős lesz, de ragaszkodott hozzá. Korábban csak páran dolgoztunk a helyi alapszervezetben, majd 2013-ban Bognár Ferencné, a bántalmazott család nő tagja, aki egyébként masszőr és jósnő, tehát kiterjedt ismeretségi köre van, belépett a helyi jobbikos alapszervezetbe, és hozott magával embereket, és a maga által felvett tagsággal átvette az alapszervezetet. Én viszont kiléptem, mert nem tudtam vállalni, amit csinálnak. Ezután kaptam a Jobbiktól egy levelet, hogy mondjak le a képviselői mandátumomról, de ezt nem tettem meg, és később nem is kérdezett meg erről senki. Egyébként a megyei vezető velem értett egyet, de azóta ő is lemondott” – magyarázza Óvári. (...) A fiatal férfi azért csalódott Ferenczi Gáborban, mert míg 2012-ben „nagyon kemény megmozdulást szervezett a magyarok védelmében, ahol azt mondta, elég volt a kettős mércéből, mostanra túl megengedő lett a romákkal szemben”, ami szerinte azzal magyarázható, hogy választást akar nyerni.

A devecseri önkormányzati ügyekről szóló cikkünket teljes terjedelmében a frissen megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. aug. 02., 17:08
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs