Újabb fideszes fellegvár bukott el a tao-perekben: Tállai András focicsapatát is elmeszelte a bíróság

  • Magyar Krisztián
  • 2017. szeptember 27.

Kis-Magyarország

A NAV-elnök által vezetett Mezőkövesd FC sem volt hajlandó bemutatni, hogy mire költötték a hozzájuk befolyt tao-forrásokat. Ők is a felcsútiak sorsára jutottak.

A Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány ellen megnyert perek után egy újabb vidéki focifellegvárról derülhet ki, hogy mire költik a temérdek pénzt, amely a társaságiadó-kedvezmény (tao) jóvoltából ömlik az egyesülethez. Szeptember közepén a Debreceni Ítélőtábla kimondta, hogy a Mezőkövesdnek ki kell adnia minden olyan szerződést és megbízást, amelyet a klubnak felajánlott tao-pénzek terhére kötöttek – tudtuk meg az eljárást kezdeményező Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi tagjától, Földi Judittól.

A szeptember közepén meghozott jogerős ítélet azért is érdekes, mert a Mezőkövesd Zsóry FC első embere az a fideszes Tállai András, aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke és egyben adóügyekért felelős államtitkár, illetve a borsodi kisváros volt polgármestere.

Tállai András

Tállai András

Fotó: MTI

A politikus 2016 októberében sokat érvelt egy törvénymódosítás mellett, amellyel elvileg adótitokká minősítették a tao-pénzek felhasználását is, mondván: ami nem folyik be az államkasszába, az nem közpénz, tehát senkinek semmi köze ahhoz, hogy hol, mire mennek el az összesen már 400 milliárd felett járó támogatások. Ám hiába a kormány szándéka, már több bírósági ítélet is rámutatott: a társaságiadó-kedvezmény jóvoltából felajánlott pénzek igenis közpénznek számítanak, így azokkal a nyilvánosság előtt is el kell számolni.

Nem titok a tao

A DK-s Földi Judithoz a napokban megérkezett írásos indoklás több ponton hasonlít a Puskás Akadémiát elmarasztaló ítéletek érveléséhez. A Debreceni Ítélőtábla szerint nem lehet szó semmilyen adótitokról, mivel a felperes nem arra volt kíváncsi, hogy mely cégek ajánlották fel a tao-támogatást, hanem arra, hogy pontosan mire költötték el Mezőkövesden az így befolyt pénzeket. A sportegyesületet képviselő ügyvéd gyakorlatilag ugyanúgy érvelt, ahogy a kormány akkor, mielőtt a vonatkozó jogszabályt szigorították: a cégektől érkező felajánlások nem az államkasszába futnak be, hanem egyből a sportegyesületekhez, így az már nem is számít közpénznek. Azt a szabályt pedig, hogy a klubok által fel nem használt tao-pénzt – ha van ilyen – nem is a felajánló cégnek, hanem a közös kasszába kell befizetni, úgy magyarázták Tállaiék, hogy ez így sokkal racionálisabb, hiszen azt sportcélokra ne a támogató, hanem az állam használja fel később.

Az ügy azért húzódott idáig, mert a Miskolci Törvényszék áprilisi, de még elsőfokú ítélete ellen fellebbezett a Mezőkövesd Zsóry Futball Club Kft. és a Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület. Ezután került az ügy a Debreceni Ítélőtáblára, amely szeptember 14-én szintén a DK javára döntött. Elvileg az írásos ítélet kézhezvételétől számított 15 napon belül Tállai Andráséknak ki kellene adniuk a dokumentumokat, amelyek a 2011. július 1. és a 2016. november 30. közötti időszak szerződéseire vonatkoznak, de – ahogy azt a felcsútiak is tették – a mezőkövesdiek várhatóan a Kúriához fordulnak majd az ítélet felülvizsgálatáért.

Ha végül megkapja a dokumentumokat a DK, akkor lesz mit átnézni: ugyanis az élvonalbeli fociklubok közül a Mezőkövesd az egyik legtöbb tao-támogatást zsebelte be a rendszer 2011-es bevezetése óta. A lista élén toronymagasan az Orbán Viktor által alapított Puskás Akadémia áll 14 milliárd forint körüli összeggel, ehhez képest eltörpül a mezőkövesdi, nagyjából 2 milliárdos tao-forrás, de Tállai Andrásék így is az élbolyban vannak – csak a 2016/17-es idényre sikerült begyűjteniük 778,8 millió forint támogatást a társaságiadó-kedvezmény jóvoltából, ebből csak a sportszálló befejezésére és a napkollektoros rendszerre ment el 393 millió forint.

A kormány ismét szigorítana

A Demokratikus Koalíciónak a Puskás Akadémia és a most másodfokon a Mezőkövesd Zsóry elleni perén kívül több mint harminc eljárása van folyamatban, miután a pártnak számos, döntő többségében labdarúgóklub nem volt hajlandó kiadni a tao-szerződéseit. Úgy tudjuk, eddig a Vasassal egyeztek meg arról, hogy az egyesület peren kívül inkább teljesíti a DK adatigénylését, a dokumentumok hamarosan befuthatnak a párthoz.

A DK-n kívül a Transparency International (TI) is a tao-pénzek miatt kezdeményezett több eljárást, egyet a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, egyet pedig a látványsportágak sportszövetségei ellen. Az utóbbi perben még júniusban ítélt a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen a TI javára, és ha – várhatóan október 25-én – a Kúria megerősíti a másodfokú ítéletet, akkor a látványcsapatsportok – labdarúgás, vízilabda, kosárlabda, kézilabda, jégkorong – szövetségeinek ki kell adni azt, hogy az egyesületeknél milyen szerződéseket kötöttek 2011 és 2016 között a tao-kedvezmény terhére.

Vélhetően a perdömpingnek is köszönhető, hogy a kormány egy újabb törvényjavaslattal próbálja végképp útját állni a tao-pénzek utáni kutakodásnak úgy, hogy 2018-tól teljesen kizárnák az adótitok – így a társaságiadó-kedvezmény jóvoltából befolyt összegek – közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatként való megismerését.

Figyelmébe ajánljuk