Vannak tökös újságírók vidéken, akik nem feküdtek be a Fidesznek, és igazi sajtót csinálnak

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. augusztus 9.

Kis-Magyarország

Hogy lehet független újságot csinálni, amikor ellepik az országot Mészáros Lőrinc, Andy Vajna és Heinrich Pecina lapjai? Mutatjuk!

A friss Magyar Narancsban olyan vidéki szerkesztőségeket mutatunk be, amelyek a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló megyei lapok mellett csinálnak helyi sajtót – nem kevés sikerrel.

Az áprilisban indult Szabad Pécs alapítóit interjúban faggattuk az első hónapok tapasztalatairól. Külön érdekesség, hogy Babos Attila és Nimmerfroh Ferenc is annál a Dunántúli Naplónál dolgoztak hosszú éveken át, amelyek ma már Mészáros Lőrinchez tartoznak, és interjúalanyaink is a felcsúti polgármester feltűnésekor távoztak korábbi munkahelyükről. Babos Attila például azt mondja, hogy „a Szabad Pécs koncepciója, formája alapján egy fontos és érdekes hírekre koncentráló oldal, nem blog, és nem ellenzéki oldal, nem sértettségből vagy bosszúból írjuk, ez nem Fidesz-ellenes portál, kizárólag egy szakmailag rendben lévő, független hírportált akartunk és akarunk csinálni, ami a mindenkori hatalom és kormány kontrollja. Ami emellett elsősorban tájékoztatni akar úgy, hogy közben a minimális piszkokat is lesöpörjük a vállunkról. Például, hogy egy önkormányzati cégvezető pattogjon, hogy ő mennyit hirdet nálunk, és hogy akkor te miket írsz róla. Ez rendszeres volt, máshol is, mi a Naplónál ilyenkor futottunk még két kört, és lehoztuk az anyagot. Egész nonszensz, ami a hirdetések körül folyik a megyei lapoknál.”

Nimmerfroh Ferenc és Babos Attila

Nimmerfroh Ferenc és Babos Attila

 

Ami külön örömteli emellett – és ezt már Nimmerfroh Ferenc mondja –, hogy „megértették az emberek, hogy ez fontos, és a független sajtóért fizetni kell. Vannak már, akik beállítottak előfizetői díjat minden hónapra, annyit, mint egy megyei lap előfizetésére. Ezenkívül jöttek nagyobb adományok is.” Szintén ő mondja azt, hogy nem reménytelen a független média megteremtése vidéken, még ha a megyei lapok most már teljes egészében a Mészáros–Vajna–Pecina trió kezében vannak. A független vidéki médiahálózathoz „két feltétel szükséges. Minden megyében kell pár tisztességes újságíró, akik ebbe beleállnak. Szerintem ez mindenhol adott, csak meg kell találni ezeket az embereket. A másik, hogy legyen két-három bátor üzletember, aki lát ebben fantáziát, és hajlandó erre áldozni. Hiszek benne, hogy fel lehet építeni egy új rendszert, mert bár gondoltam, hogy Baranyában van igény egy új hangra, azt nem hittem, hogy ez az igény ekkora.”

Az összeállításban olvashatnak még egy független veszprémi és egy fehérvári portál múltjáról és jelenéről is. A három műhely vezetőiben sok más mellett az a közös, hogy alapvetően optimisták, úgy látják ugyanis, hogy a Fidesz uralta vidéki nyilvánosságban rengeteg téma van elhallgatva, az olvasók viszont sokszor épp az ilyen, politikai okokból elfojtott témákra kattintanak legjobban.

Nagy Gergely Miklós összeállítását a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja!

Figyelmébe ajánljuk