Vízhiány az Alföldön: fel kell tölteni a Hortobágy-Berettyót

Kis-Magyarország

Történelmi aszály sújtja az ország keleti részét, leginkább az Alföldet. Három vízügyi igazgatóság területén is a legmagasabb fokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben. Közben az észak-magyarországi vízszolgáltató a takarékosságra hívja fel a figyelmet.

A kialakult extrém meleg időjárás és krónikus csapadékhiány a vízkészletek drasztikus csökkenését idézte elő az Alföldön. 

A Hortobágy-Berettyó-főcsatorna mentén érintett három vízügyi igazgatóságnál (a Közép-Tisza-vidéki 〈Kötivizig〉, a Tiszántúli és a Körös-völgyi Vízügyi Igazgatóság) felmerült a vízfolyás vízkészletének növelése. A három igazgatóság területén ugyanis már az összes vízhiánykezelő körzetben III. fokú vízhiány elleni védekezési készültség van érvényben, közölte a Kötivizig, vele együtt a másik két vízügyi igazgatóság honlapja is.

A növekvő vízigények miatt szükségessé vált a Hortobágy-Berettyó vízkészletének nagyobb mennyiségű növelése. Ezt a Tisza vizét felhasználva teszik meg. Mint megtudtuk, a Körösök vízkészletét jelenleg a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszeren keresztül (a Tikevír Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere) a Tisza vizéből pótolják, mivel a vízgyűjtőkről sem érkezik jelentős vízmennyiség. Ehhez a komplex rendszerhez tartozik a Hortobágy-Berettyó is.

A medertározás ilyen jellegű növelésére eddig még nem volt példa, így a beavatkozás részben kísérletinek tekinthető. Előreláthatóan 50 centiméterrel emelik meg a Hortobágy-Berettyó vízszintjét, ezzel több millió köbméter többlet vízmennyiség tározható be a főcsatornába. A keletkező többletvíz leginkább a fenntartható öntözést biztosítja majd.

Az ellátásbiztonság fenntartása érdekében lehetőség szerint kerüljék el az egyidejű, nagy mennyiségű vízvételezést, mint az öntözés és a medencetöltés. Erre kérte fogyasztóit az Észak-magyarországi Regionális Vízművek. Mint a társaság honlapján olvasható, a kánikulai időszakban tapasztalható növekvő ivóvíz-felhasználásnak kis része a közvetlen lakossági ivóvízcélú felhasználás, a közműves ivóvíz döntő hányadának felhasználása háztartási és öntözési célú. A társaság kérte, locsolás céljából lehetőség szerint gyűjtött esővizet használjanak, és a hőségriasztás időtartama alatt lehetőség szerint szüneteltessék a locsolást, gépjárműmosást, házi úszómedence-töltést a közműves ivóvízellátó rendszerből, és javasolt az érintett időszakban a kommunális ivóvízrendszerre kapcsolt automata locsolóberendezések leállítása is.

Korábban már arra kérték a jászsági gazdákat, hogy egyeztessenek az öntözésről, annyira kevés ugyanis a víz a Zagyvában. Túrkevén pedig a polgármester az agrárminiszterhez fordult segélykéréssel az aszály miatt. 

Az alföldi aszályról részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk