Sportfogadás: Cristiano hisztizik és elbűvöli a világot

  • SF Főosztály
  • 2016. június 30.

Kispálya

Portugália meg sem áll a döntőig, ma este annyi a polyákoknak, sajnos.

Egy komoly elemző írásban a Magyar Narancs szakírója arra jutott, hogy bárki megnyerheti a bajnokságot, csak Portugália ne. A szerkesztőség Sportfogadási Főosztálya maximálisan egyetért ezzel az állásfoglalással (amely így már a Magyar Narancs hivatalos véleményének tekinthető), mindenekelőtt azért, mert Portugália válogatottja a méltán megvetett ún. latin iskola utolsó és leghívebb megtestesítője. A latin iskola legjellemzőbb jegyei a közvélekedéssel ellentétben nem a „könnyedség”, a látványosság („látványosság”), még csak nem is a rövid passzos játék. A nyavalyát ezek. Hanem a műesések, a meccsenként átlagban 4,7-szer eljátszott „nagy halál”, a folyamatos hisztik, teátrális érzelemnyilvánítások, a túljátszott és nemegyszer az ellenfél megalázására kitalált gólörömök („gólörömök”). Utóbbi aljasságára a legjobb példa az, amikor a gólszerző demonstratíve szopni kezdi a hüvelykujját. Ezt eleinte azzal magyarázták, hogy újszülött gyermekének üzen ily módon a boldog („boldog”) futballista, de ez nyilvánvaló baromság – ha így lenne, az emberiség lélekszáma már rég meghaladná a 10 milliárdot. Mindenki pontosan érti amúgy, mi ennek a gesztusnak a jelentése – na, hát például ez a latin futballiskola egyik nagy innovációja. (A latin iskola jellegzetességei nyomokban fölfedezhető még néhány teljesen komolytalan dél-amerikai – például Argentína, Brazília – és dél-európai csapat játékában is, mint mondjuk a Barcelona, az Atletico és a Real Madridok.)

false

 

Fotó: MTI

Higgadt és objektív futballtörténeti analízisen alapuló véleményünk ellenére arra a szomorú következtetésre jutottunk, hogy Portugália ma csak akkor nem jut tovább, ha a mérkőzés előtt fél órával kollektív hasmars tör a válogatottra. És a várható portugál továbbjutással nincs is vége annak a kínszenvedésnek, amely az igaz futball híveit fogja sújtani este 9 órától! Előrejelzésünk szerint ugyanis Cristiano Ronaldo ellenállhatatlan lesz, az erejükkel totál elkészült lengyel testvéreink között gondtalanul szlalomozik, és góljai után utánozhatatlan bájjal tekinget majd a kamerába. Hát így – ahogyan a Narancs egyik nagy klasszikusa mondaná.

Tippünk a ma esti negyeddöntőre:

Lengyelország–Portugália: Cristiano Ronaldo legalább 2 gólt szerez (ahol lehet erre a lehetőségre játszani, ott a nyeremény általában a megtett tét 8-szorosa)

A magyar futballrajongók persze ma nem erre a mérkőzésre, hanem az Európa Liga első selejtező körére figyelnek: az MTK a kazah Aktobe, a Debrecen a San Marinó-i La Fiorita vendége lesz. (Utóbbi csapat tagjait a miniállam egyik tömbházának lakóiból szedték össze, de komoly problémával kell szembenézniük, mert a turistaszezon miatt az ajándékbolt este 11-ig nyitva van, és a tulaj 19 éves gyereke nem ér rá, pedig ő a jobbszélső.) A Videoton hazai pályán néz farkasszemet a moldáv kupagyőztes Zaria Baltival, amely a májusi elődöntőben a félelmetes Sheriff Tiraspolt verte ki hosszabbítás után. A futballszezon tehát új (2016/17), a kérdés viszont a régi: megérik-e az augusztus végét a magyar klubok a nemzetközi porondon? Csak hogy a valószerűtlen június után leszálljunk végre a földre.

Figyelmébe ajánljuk