Egy ebéd a biobüfében

KOmplett

Abban, azt hiszem, nem lehet vita, hogy figyelnünk kell arra, mit eszünk, illetve mit kenünk magunkra, és az sem kérdés, hogy az élelmiszereink, kozmetikumaink túlvegyszerezettek. Nehezen vitatható, hogy nem helyes, ha mindenre gyógyszerszedéssel reagálunk. De az már kicsit túlzás, ha valakinek az egész életét az teszi ki, az adja a napjai vázát, hogy a táplálkozására figyel, a táplálkozását kontrollálja.

Ha valakinek csak arról szól minden, hogy valahogyan összeszervezze, mit ehet és mikor, csak erről beszél, vagy ha nem beszél, akkor a web összetevő-kalauzait bújja, illetve fórumokon osztja a tapasztalatait az aktuálisan divatos csodaszerekről, diétákról, állapota változásáról. Sajnos több ismerősöm megbetegedett, és az valahol természetes, hogy valaki érteni szeretné, mitől alakult ki a szervezetében a kóros elváltozás.

Első körben a legtöbben gyorsan életmódot váltanak (amire amúgy tényleg szükségünk van a legtöbbünknek), és nyilván a lehető legjobb megoldásokat keresik. Mások a megelőzésre esküsznek, és konokul hisznek abban, hogy minden, de minden csakis a táplálkozáson múlik. Igen, sok múlik rajta, de nem minden. És mindenen nem is tarthatjuk rajta a kezünket. (Arról már nem is beszélek, milyen gyorsan lecseng egy-egy őrület, és hamarosan az aranyat érő elixírből kiátkozott ételszörny válhat, mint azt gyakran olvashatjuk. A lelkes lúgosítók is nemrég a szívükhöz kaphattak, amikor a legújabb kutatásokból kiderült, hogy nem egészen olyan frankó, amit elszántan követtek, csak hogy egy példát hozzak.) A bioipar persze alaposan rájátszik a rettegésre. Többek között ezért sem járok olyan helyre például, ahol a kirakatban egy hatalmas tábla áll: A RÁK legyőzhető, ezzel és ezzel a nálunk kapható termékkel…

Van viszont egy kis biobüfé a belvárosban, ahová én magam is gyakran betérek, mivel a napi menü viszonylag elfogadható áron van, és a frissen facsart levekért rajongok. Ám az utóbbi időben elgondolkodtam rajta, hogy inkább itt is a hazavivős verziót fogom választani, annyira le tud hangolni a hely közönsége. Eddig nem is nagyon figyeltem, miről beszélgetnek körülöttem, mert a barátnőmmel kettesben jöttünk mindig, ám az utóbbi két alkalommal egyedül voltam, így óhatatlanul mindent hallottam, amiről körülöttem szó esett, olyan kicsike a terem.

A balomon két férfi ült, és kanalazták a főzeléket. Közben csak a bélmozgásaikról témázgattak, arról, hogy ezek az ételek milyen szuperül megmozgatnak mindent belül. Hogy voltaképp ahogy kilépnek, már érzik az ingert. Az egyik elmesélte, hogy reggel komolyan megijedt, olyan vörös volt a széklete, de aztán beugrott neki, hogy emberes mennyiségű céklalevet tolt be előző nap, és hatalmas szikla gördült le a szívéről. A másik arra panaszkodott, hogy igen gyakran puffad, erre még ki kell találniuk valami megoldást.

Hiába próbáltam meg nem figyelni, nem ment, ezért nagyon megörültem, hogy a másik oldalamra egy egyedül érkező lány került. Ő is menüzött, pi-vizet kért hozzá. Igyekeztem közelebb csusszanni, hogy az ő csendje legalább a sztereó egyik oldalát kipárnázza. Ám alighogy enni kezdett, azonmód pötyögött is be a mobiljába egy számot. Hosszas telefonbeszélgetésbe (monológba) kezdett, egy hallhatóan szkeptikus barátjának ecsetelgette, hogy az mekkora állat, hogy nem ide jön enni, mert higgye el, mérgezi csak magát, minden falattal. „Oké, hogy itt drágább minden – magyarázta –, de az életednél mi lehet drágább? Gondolj bele, mennyi szart tömsz magadba, ettől lettél beteg, meg a gondolataidtól, megbetegítetted a saját szervezetedet. Ha itt végzek, felmegyek hozzád, és segítek kiszelektálni a káros kozmetikai cuccokat is, és bemutatlak a barátnőmnek… Igen, igen, új barátnő, az egyik fórumon ismertem meg, de nagyon rendes, és mindent elmond a termékeikről, amik százszázalékosan természetesek. Aranyáron, persze, de legalább nem nyírod ki magad a sok gyilkos szarral… Miért, a nyugati orvosoknak miért hiszel? – itt már szinte kiabált –, mindenre van alternatíva, igen, mindenre. Csak azért nem engedik normálisan be ezeket a gyógyszereket, mert rettegnek a gyógyszercégek, hiszen az orvosok azért kapnak pénzt, hogy a mérgeket felírják, és meggazdagodjanak… Hidd el, a búzafűlé sokkal hatásosabb mindennél, én minden reggel ezzel nyitok.” Itt már kissé kezdtem besokallni, csak a fennmaradt két székben reménykedtem, hátha oda például két helyes barátnő ül, akinek talán más témája is lehet. Nem volt szerencsém. Mert valóban két elbűvölő teremtés lépett be, ám az ő témaválasztásuk is alkalmazkodott a többiekéhez. „Én csak piros élelmiszereket eszem” – magyarázta az egyik, majd a hatóanyagok elemzésébe merült.

Olyan gyorsan végeztem, ahogyan csak tudtam – bár ez nem egészséges, „minden falatot hétszáznegyvenszer meg kell rágni – jött a fiatalemberek felől –, hogy normálisan meg tudjuk emészteni, hiszen…” Itt csukódott be utánam az ajtó.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.