A kifizetések majd elfogadottá teszik az elfogadhatatlan disznóságokat

  • narancs.hu
  • 2017. július 22.

Könyv

Van képetek ármánykodó politikai elfogultságnak minősíteni a jajszót, ami a politikai manipulációtok nyomán felhangzik.

Reményi József Tamás nyílt levélben szólítja fel a magyar írókat, költőket és irodalmárokat, hogy ne fogadják el azokat a korrektnek látszó tiszteletdíjakat, amiket a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Kft., vagyis Orbán János Dénes állami íróakadémiája ajánl fel számukra egy-egy felolvasásért vagy nyilvános beszélgetésért. Ezek a magyar irodalomban szokatlanul magas összegek, derül ki a levélből.

"OJD íróakadémiájáról" Reményi ezt írja: „még néhány hónap, és egyszerűen az íróakadémia lesz ez, nemcsak azért, mert praktikusabb így emlegetni, hanem mert a tekintélyes, semleges homlokzatú kifejezés mögül eltűnik az elfogadhatatlannak hitt disznóság. Elfogadott lesz“.

"Látom, nem is olyan lassan a pénzzel együtt egyre többen elfogadjátok majd, hogy a Tőletek elvett és egy bábukézben megnövelt összegeket, mindazt, amit a Ti kivéreztetett írószervezeteitektől, pályázó társaitoktól, kiadóitoktól, lapjaitoktól, Tőletek magatoktól zároltak, megcsapoltak, megvontak, immár megjuhászodva itt visszakaphatjátok" - folytatja a szerkesztő és irodalmár. "Ti, maiak viszont legalább próbáljatok meg egy kicsit méltóságteljesen veszíteni. Amit kaphattok, korántsem korrekt tiszteletdíj."

Reményi azt is írja, hogy Szőcs Géza és Orbán János Dénes méltatlanná váltak a "szegény és forradalmian makulátlan" Sziveri Jánoshoz: "És még van képetek ellenségeskedő, ármánykodó politikai elfogultságnak minősíteni azt a jajszót, ami a politikai manipulációtok nyomán felhangzik".

Arról, hogy Orbán János Dénes és állami íróakadémiája hogyan zabálja fel a magyar irodalmat, hosszabban írtunk, például ebben vagy ebben a cikkben.

Figyelmébe ajánljuk