rés a présen

A pillanat tere

Bauer Andrea produkciós koordinátor és szervező

  • rés a présen
  • 2018. január 7.

Könyv

rés a présen: Mi az alapkoncepciója a nemrég nyílt Magvető Cafénak?

Bauer Andrea: Régóta szerettünk volna egy találkozóhelyet, ahol szerzők és olvasók otthonra lelnek, ahol megvásárolható minden magvetős könyv, ahol kötetbemutatók, kisebb színházi előadások és rendhagyó irodalomórák várják a szépirodalom barátait, és persze remek a kávé, kiválóak a borok, és még reggelizni is lehet. „Az idő lassú és elegáns múlásának és múlatásának színtere, a pillanat, és nem a pillantás tere, a káprázaté, a játék tere, a csalásé, a félreértésé, a szándékos félreértésé” – ábrándozott egykor az ideális kávéházról Esterházy Péter, és most, sok évvel később úgy döntöttünk, belevágunk.

rap: Honnan érkeztél a csapatba?

BA: Tizenöt éve vezetek egy táncstúdiót, ahol szintén a programok összehangolása a legfőbb feladat, bár az évek alatt ez már önjáróan működik. Hat évig dolgoztam a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol a közönségkapcsolatok irodáját vezettem, illetve az Ódry Színpad előadásait szerveztem. Augusztusban csatlakoztam a Magvető Café csapatához, ahol az összes színházi háttérszakma a kezemben összpontosul. Külön öröm, hogy szorosan együttműködünk az egyetemmel, a hallgatók, amellett, hogy bejárnak kávézni, szöveget tanulni, már több alkalommal felléptek itt.

rap: Hogy látod, a tervek szerint működik a hely?

BA: Volt kockázat abban, hogy ha egy hely egyszerre akar irodalmi kávézó, könyvesbolt és rendezvényhelyszín lenni, akkor a vendégek végül úgy találják, hogy egyik sem igazán. Ám szerencsére ők is úgy érzik, hogy a három funkciónk jól kiegészíti egymást. Nagyon rövid idő alatt kialakult a törzsközönségünk, és szerencsére sok író otthon érzi magát nálunk – és nemcsak a magvetősök. A siker egyrészt a jó csapaton múlik, itt bármelyik kollégával elbeszélgethetsz a könyvekről és az előadásokról. Másrészt fél év alatt kialakult a hely kulturális arculata is, és elsősorban nem mi vadászunk fellépőkre, hanem a programszervezők keresnek minket.

rap: Milyen események a legnépszerűbbek?

BA: Alapvetően kétféle programunk van: ingyenes, könyvbemutató-jellegű vagy beszélgetős programok, és fizetős színházi előadások vagy koncertek. Az előbbiek közül a magvetős könyvbemutatók mellett óriási siker a Műfordítók Társaságával indított sorozatunk. Nádasdy Ádám előadását ennek keretében szó szerint az utcáról is hallgatta a közönség. Népszerű a Bán Zsófia és Heller Gábor által kitalált A Kör című esemény is, ahol ismert emberek mesélnek el stand-up-szerűen igaz történeteket. A színházi programok közül Jordán Tamás önálló estjét, Szávai Viktória
Weöres-estjét emelném ki, és az első saját fejlesztésű produkciónkat, a Szép versek színházat, ami a Magvető Szép versek c. antológiájának idei kötetében megjelent verseket dolgoz fel három színházi előadásban, amelyeket három elismert fiatal rendező állít színpadra. Az elsőt Székely Kriszta rendezésében, színművészeti egyetemisták előadásában már bemutattuk.

rap: Mire kell elmennünk még az idén?

BA: Mindegyikre! Most jön a Szép versek színház második előadása Soós Attila rendezésében. Lesz még Chavela Vargas dalaiból egy koncert az Ellas duó előadásában, folytatódik az Irodalmi Borkóstoló c. sorozat, a decemberi alkalom vendége Bán Zsófia és Homonna Attila (Homonna Pincészet) lesz, de fellép nálunk Ágens, Kiss Noémi és Lovas Rozi is a Testidő című előadásukkal. S egy igazi különlegesség, a Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya nevével fémjelzett Látókép Ensemble produkciója, az Ernelláék Farkaséknál. Látható lesz újra Szávai Viktória Weöres Sándor-estje, s Boggie is nálunk tartja hagyományos karácsonyi koncertjét. S persze így az év végén sok-sok könyvbemutatónak is otthont adunk.

Figyelmébe ajánljuk