A Tilos az Á kiadó félmillió forinttal támogatja a József Attila Kört

  • narancs.hu
  • 2017. április 19.

Könyv

Ilyet se sokat láttunk: az ifjúsági kiadó segíti ki a megcsappant állami támogatás miatt az életéért küzdő írószervezetet. Azt remélik, hogy a jó példa ragadós lesz.

„A Tilos az Á Könyvek kiadó tulajdonosai úgy döntöttek, 2017-ben az állami támogatás kétharmadának megfelelő összeggel, 500 000 forinttal támogatják az egyesület munkáját. Nemcsak azért, mert a Tilos az Á Könyvek szerzői között is több JAK-tag és tiszteletbeli JAK-tag van, nemcsak azért, mert a társkiadó Pozsonyi Pagony főszerkesztője, Kovács Eszter a JAK-füzetek szerkesztője is volt a múltban, hanem mert a JAK-ot a magyar irodalmi élet egyik legfontosabb intézményének, a jövő zálogának tartják” – írja közleményében a színvonalas kamaszirodalomra szakosodott Tilos az Á Könyvek. (A kiadó a könyvesboltokat üzemeltető és gyerekkönyveket megjelentető Pozsonyi Pagony egyik leágazása.)

Kemény Zsófi, Kukorelly Endre, Gaborják Ádám JAK-elnök és Péczely Dóra, a Tilos az Á főszerkesztője a sajtótájékoztatón

Kemény Zsófi, Kukorelly Endre, Gaborják Ádám JAK-elnök és Péczely Dóra, a Tilos az Á főszerkesztője a sajtótájékoztatón

Fotó: Tilos az Á

A közleményben felidézik, hogy „mára az egyesületnek juttatott állami támogatás drasztikus csökkentése miatt a József Attila Kör a működésképtelenség szélére került. A JAK 2016-ban 750 000 forint állami támogatást kapott működési költségeire, ami havi szintre bontva 62 500 forintot tesz ki. 2004-ben az éves támogatás ennek többszöröse, 2,7 millió forint volt”.

A közlemény azzal zárul, hogy „a kiadó tulajdonosai hisznek abban, hogy kezdeményezésükkel követőkre találnak. Aki nem teheti meg, hogy cégként külön felajánlást tegyen, személyi jövedelemadója 1%-ával is a támogathatja az egyesületet”.

A JAK-ról

Az 1981 óta létező József Attila Kör nemcsak a 40 év alatti költők, írók, irodalomtörténészek és irodalomszervezők gyűjtőhelye, hanem élő, folyamatosan megújuló szellemi műhely, mely számos, ma már sikeres, elismert költőt, próza- és drámaírót segített az első lépések megtételében. Egykori alapítói mára az irodalmi élet meghatározó alakjaivá váltak, sőt már az őket követő JAK-generációk számos tagja is megkerülhetetlen alkotó. Az egyesület olyan szerzők köteteit adta ki, mint Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Nádas Péter, Térey János, Tóth Krisztina. Összesen 200 kötetet, úgynevezett JAK-füzetet jelentetett meg, melyek jóval többek füzeteknél: vers-, próza- és tanulmánykötetek olyan fiatal szerzőktől, akik vagy majd méltók lesznek a fentiek nagy híréhez, vagy már szereztek is némi hírnevet – áll a közleményben.

Figyelmébe ajánljuk