Baj van - Békés Pál (1956-2010)

  • Csáki Judit
  • 2010. június 3.

Könyv

Azt akartam mondani még akkor, de nem mondtam, mert letettük a telefont, hogy talán a "minden jót", az kontextussemleges. Mármint egy ilyen születésnapon, mint amilyen Békés Palinak legutoljára adatott, a halála előtt pontosan két hónappal és egy nappal. Mert abban gyorsan megegyeztünk, hogy a "boldog születésnapot" a körülmények és a helyzet durva semmibevétele, fej a homokban, jó mélyen. Röhögtünk: ki tud momentán ennyire lehajolni? Fej a homokba, de jó volna...

Azt akartam mondani még akkor, de nem mondtam, mert letettük a telefont, hogy talán a "minden jót", az kontextussemleges. Mármint egy ilyen születésnapon, mint amilyen Békés Palinak legutoljára adatott, a halála előtt pontosan két hónappal és egy nappal. Mert abban gyorsan megegyeztünk, hogy a "boldog születésnapot" a körülmények és a helyzet durva semmibevétele, fej a homokban, jó mélyen. Röhögtünk: ki tud momentán ennyire lehajolni? Fej a homokba, de jó volna...

Az átok-áldás világhálón gyászolunk együtt, kopogjuk a klaviatúrába a döbbenetet meg a jajokat. És erre a virtuális és spontán torra (mi a fenét keres ennyi ember hét végén a komputernél?) ki-ki kis csomaggal jön, benne Minorka Vidor, aki doktor, a Félőlény, a kétbalkezes varázsló, mert már nemzedékek nőttek föl velük és rajtuk. Pakolják az asztalra ismerőseiket, én kezdhetném Horoggal a Darvakból, mert az volt az első könyv, és befejezhetném Kristonnal, a most már végleg utolsó kötet, a Semmi baj (mekkora baj volt már) utolsó írásának hősével - rémes, hogy ez a címe: Állva temessetek.

'rülten kapkodok a könyvek közt; kérdezem másoktól, hol is van az a nagy történet, a "Catch the Flying Money", amin annyit nevettünk azon a réges-régi bulin: ugrál egy pasi egy átlátszó falú fülkében, amelybe nagy csövön át orkánszerű szelet fújnak, meg dollárokat mellé, és amennyit összekapkod, annyi az övé - de azok szórakoznak igazán jól, akik nézik őt. Nem találom, a very veryben sincsen, pedig a rózsaszín plüsselefánt megvan hiánytalanul.

Mert ezt nem írta meg - csak elmondta. Nem lehet másképp. Ez a történet csak bennünk van meg, akik hallottuk, és most majd továbbmeséljük. És biztos van még rengeteg történet, amit csak ő ismer, és ez már így is marad.

Történet: ez volt Békés Pál otthona - történetek születtek, amikor írt. Négysorosak meg kisregények, drámák és bélyegek. A történetek sűrűn és gazdagon teremtek figurákat, s ha nem vigyáztunk - vagy ő nem vigyázott, vagy épp nagyon is vigyázott -, hát ráismertünk a sarki újságosra, egyetemi évfolyamtársunkra, ismerősünk ismerősére. Aki éppen egy irigylésre méltóan nagy történet kellős közepén forgott; de ha csak a széléről bámulta, akkor is milyen szerencsés volt...

Pali hőseivel mindig fontos dolgok történtek; a történelem történt velük, csak ők persze nem tudták, ahogy mi sem tudjuk, hogy velünk is az történik. Ezért fontos egy leszakadt felső vezeték vagy egy szirénázó mentőautó - történelmi-dramaturgiai kellékek.

A történet pedig az életből terem. Úgy történt a valóságban, ahogy a könyvben írva van. Amerika olyan. Egy poshadt, sorsfordító nyár is olyan. Egy kocsmai találkozás is olyan. Pali világának színe, szaga, tapintása meg zaja van: eleven, él. A pontos szavak, azok keltik életre.

A múltat és a jelent, mert ez a kettő érdekelte, semmi más. Benne az egyes ember, a család, a csoport meg az ország - aztán a világ is, ha úgy fordult. A történelem mintha jelen idő lenne - és gyöngéden súgja, hogy jelenünk is történelem, máris. A sorsfordítónak mondott események alulnézetből - pincéből vagy egy pár hónapos csecsemő szemszögéből. Szeretem, ahogy gondolkodik. Gondolkodott. Ahogy kitalálta, összerakta, besűrítette. Kíváncsian és akkurátusan. Megcsinálta. Pedig ez a megcsinálás, ez nem szimpla ügylet.

Békés Pálnak kézre állt az írás, a nyelv - ezért volt elsőrangú műfordító is, jól járt vele például Nabokov. A tágabb irodalom volt az otthona, nem elefántcsonttorony, és nem otthontalanság. Irodalmi közélet, teendők az irodalom körül, szerkesztés-tervezés a televízióban, a Nagy Könyv életre gründolása, ez mind és hasonlók; tudott benne élni, viselkedni, ügyet intézni, szervezni. Ment neki az is, amit "alkalmazott íróságnak" mondunk, a fordítás, az adaptálás, az átírás, utánírás, felülírás, meg még a tárcák, glosszák, publicisztikák is.

Nem volt megközelíthetetlen, nem lengte körül az alkotás fennkölt levegője. Nem volt zabolátlan - zabolás volt. Fegyelmezetten csinálta a dolgát, és fegyelmezett dolgokat csinált.

"Beáraztak", mondta akkor régen; ez kesernyés mondás volt, és igaz. Nem az olvasókra gondolt - sikere mindig volt, könyveit szeretik és veszik is -, hanem a kritikusokra, akik nehezen változtatnak könnyen vagy nehezen kialakított véleményükön. Fájt neki, hogy az irodalmi kánonban, a kritikai közvéleményben nem változik az ítélet, miközben változik az író. Ezért is fontos, hogy nem akárki és nem akárhogy tette mérlegre íróságát: Fodor Géza utolsó megjelent írása pályaképet rajzolt, és az a változásról szólt. Tűélesen a lényegre mutatott: Pali munkamódszere, a well-made, a megkonstruált, gondosan mért történet egyszer csak igazolni kezdte önmagát, és megtalálta optimális létezési módját. Bélyeggyűjtemény. Csikágó. Semmi baj.

De hát arról nem volt szó, hogy ez a pályakép már az a pályakép legyen: a summa, az összefoglalás, az úgynevezett életmű, ami - ez is rémes - a haláltól válik életművé, mert addig csak könyvek sora.

És most mi van? Törlesztünk adósságot? Elővesszük a New-Budát? Filmet csinálunk a Csikágóból? Ezt mind együtt?

Emlékeket idézünk, képeket nézegetünk, ülünk a virtuális nagyasztalnál, mesélünk történeteket, a te történeteidet. Folyik a könnyünk. Nevetünk, sírunk, ezt mind együtt. Szeretnéd, hogy ennyien szeretnek, Pali.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.