„Durva beavatkozás” – Levelet írt Balog Zoltánnak a könyvszakma

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 11., 16:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Valamiért nem tetszik nekik, hogy egy ingyenesen letölthető könyv díszkiadására majdnem ugyanannyi támogatás jut, mint az egész könyvszakmára egy teljes éven át.

A Literán megjelent levélben a gyakorlatilag minden könyvkiadót és -terjesztőt képviselő szervezet nehezményezte egy könyvsorozat, illetve az Orbán János Dénes-féle állami íróakadémia (ami ellen sokan tiltakoznak változatos módokon) aránytalanul magas állami támogatását, no meg azt, hogy Balog miniszter még csak nem is reagált arra a tavalyi felvetésükre, hogy 2017 legyen a kortárs magyar irodalom éve.

Íme, a teljes levél:

Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a sajtóból értesült arról, hogy a Kormány döntése értelmében a Miniszterelnökség még a 2016-os költségvetésből 600 millió forinttal támogatja Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című sorozatának újrakiadását. A támogatási összeg nagysága annak fényében különösen aránytalan, érthetetlen, nehezen indokolható, hogy a magyarországi könyvszakma egészének éves állami támogatása – a Márai-programot is beleértve – mintegy 700 millió forint, fordítástámogatásra pedig mindösszesen 25 millió forint jut.

Az MKKE elnöksége – a Magyar Elektronikus Könyvtárból ingyen letölthető kiadvány értékeit nem vitatva – a Szépírók Társaságával, a József Attila Körrel és a Fiatal Írók Szövetségével egyetértve a leghatározottabban tiltakozik a szűkülő pályázati források által sújtott könyves szakmát felkavaró döntés ellen.

Hasonlóképp tiltakozunk a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek juttatott 400 milliós támogatás miatt, ami az irodalom intézményrendszerébe történő, a kiegyensúlyozott támogatási szisztéma maradékát is felszámoló durva beavatkozásnak, s a tehetséggondozást évtizedek óta magas szakmai színvonalon végző irodalmi szervezetek és folyóiratok arculcsapásának tekinthető.

Mindemellett nehezményezzük azt is, hogy a másfél évvel ezelőtti személyes találkozónkon elővezetett, Miniszter Úr által kedvezően fogadott, a négy reprezentatív írószervezettel közösen kidolgozott tervezetünkre – melyben javasoltuk, hogy 2017 az Arany János-emlékév keretein belül legyen a kortárs magyar irodalom éve – érdemi válasz a mai napig nem érkezett, s legjobb tudomásunk szerint az Arany János-emlékév költségvetése sem született még meg.


Tisztelettel üdvözli,

Kocsis András Sándor
elnök

dr. Keresztury Tibor
igazgató

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 11., 16:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 10 gleaner
  gleaner
  2017. január 14., szombat 15:06
  Nem tudom mit varnak ettől a levéltől, hiszen "balog-páter" csak egy végrehajtó. A falu bolondja, a veszélyesebb fajtából. Kit, ha felbosszantanak, talán ölni is képes!
 2. 9 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 12., csütörtök 21:21
  na de a kormány cinizmusa, az milyen, kinyírt önkormányzatiság után ... díszkötéses vármegyék !!!
 3. 8 Cyrano
  Cyrano
  2017. január 12., csütörtök 20:04
  Szegedi78 (7)
  Magánál a telitalálat.
 4. 7 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 12., csütörtök 19:09
  miután a pisa-eredmények kijöttek, mégis mit reméltek az egyik főfelelősének küldött SZÖVEGET tartalmazó levéltől ??? értően elolvassa ???
 5. 6 rworse
  rworse
  2017. január 12., csütörtök 15:23
  Pasinszki

  Értjük mi a NER-viccet. Csak nem szeretjük.
 6. 5 Pasinszki
  Pasinszki
  2017. január 12., csütörtök 06:53
  Nem értik az urak a NER-t. Aki nincs velünk (mármint a mi bölcs vezérünkkel), az nincs.
 7. 4 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 11., szerda 20:15
  az egész egyébként hasonlít a kerényi-sorozatra, amikor nem olvasó emberek játszanak művelt lényeket ... aki már járt könyvesboltban, és látta azokat a kerényi-szerencsétlenségeket, azok előre tudják a mostani végeredményt is ...
 8. 3 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 11., szerda 20:09
  azért van egy csöppnyi pikantériája, hogy a reformációs emlékévben kezdett puritán kormányunk egy könyvmutyi megvalósításába ... pedig mintha a reformáció és guttenberg vívmánya között pozitívabb kapcsolat lenne az európai kultúrtörténetben ...
 9. 2 rworse
  rworse
  2017. január 11., szerda 17:42
  Természetesen pénzmosásról van szó, nem valódi támogatásról.
 10. 1 Cyrano
  Cyrano
  2017. január 11., szerda 17:13
  Valaki még azt hiszi, hogy egy "megbeszélés" bármire is kötelezi kór-mányunk tagjait?
  Nem mellékesen: a reprint kiadványokról már rég bebizonyosodott, hogy veszteséges, fölösleges.
  Megnéztem, tényleg ott a mek-ben. Akit érdekel, olvasgassa (töltse le, nyomtassa ki), akinek pedig csak azért kell, hogy jól nézzen ki az irodájában, annak elég a borítót kinyomtatni-dobozra ragasztatni.
  Nem kellene már valahogy megállítani ezt az esztelen herdálást?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Ember alatti állapotok
Állatkínzás Magyarországon
Interjúk
Ennio Morricone, Mathieu Kassovitz, Vajda Gergely
Természetjáró melléklet
Teljesítménytúrák, Zemplén
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...