„Durva beavatkozás” – Levelet írt Balog Zoltánnak a könyvszakma

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 11., 16:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Valamiért nem tetszik nekik, hogy egy ingyenesen letölthető könyv díszkiadására majdnem ugyanannyi támogatás jut, mint az egész könyvszakmára egy teljes éven át.

A Literán megjelent levélben a gyakorlatilag minden könyvkiadót és -terjesztőt képviselő szervezet nehezményezte egy könyvsorozat, illetve az Orbán János Dénes-féle állami íróakadémia (ami ellen sokan tiltakoznak változatos módokon) aránytalanul magas állami támogatását, no meg azt, hogy Balog miniszter még csak nem is reagált arra a tavalyi felvetésükre, hogy 2017 legyen a kortárs magyar irodalom éve.

Íme, a teljes levél:

Tisztelt Miniszter Úr!

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a sajtóból értesült arról, hogy a Kormány döntése értelmében a Miniszterelnökség még a 2016-os költségvetésből 600 millió forinttal támogatja Borovszky Samu Magyarország vármegyéi és városai című sorozatának újrakiadását. A támogatási összeg nagysága annak fényében különösen aránytalan, érthetetlen, nehezen indokolható, hogy a magyarországi könyvszakma egészének éves állami támogatása – a Márai-programot is beleértve – mintegy 700 millió forint, fordítástámogatásra pedig mindösszesen 25 millió forint jut.

Az MKKE elnöksége – a Magyar Elektronikus Könyvtárból ingyen letölthető kiadvány értékeit nem vitatva – a Szépírók Társaságával, a József Attila Körrel és a Fiatal Írók Szövetségével egyetértve a leghatározottabban tiltakozik a szűkülő pályázati források által sújtott könyves szakmát felkavaró döntés ellen.

Hasonlóképp tiltakozunk a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-nek juttatott 400 milliós támogatás miatt, ami az irodalom intézményrendszerébe történő, a kiegyensúlyozott támogatási szisztéma maradékát is felszámoló durva beavatkozásnak, s a tehetséggondozást évtizedek óta magas szakmai színvonalon végző irodalmi szervezetek és folyóiratok arculcsapásának tekinthető.

Mindemellett nehezményezzük azt is, hogy a másfél évvel ezelőtti személyes találkozónkon elővezetett, Miniszter Úr által kedvezően fogadott, a négy reprezentatív írószervezettel közösen kidolgozott tervezetünkre – melyben javasoltuk, hogy 2017 az Arany János-emlékév keretein belül legyen a kortárs magyar irodalom éve – érdemi válasz a mai napig nem érkezett, s legjobb tudomásunk szerint az Arany János-emlékév költségvetése sem született még meg.


Tisztelettel üdvözli,

Kocsis András Sándor
elnök

dr. Keresztury Tibor
igazgató

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. jan. 11., 16:58
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 1
  Cyrano
  2017. január 11., szerda 17:13
  Valaki még azt hiszi, hogy egy "megbeszélés" bármire is kötelezi kór-mányunk tagjait?
  Nem mellékesen: a reprint kiadványokról már rég bebizonyosodott, hogy veszteséges, fölösleges.
  Megnéztem, tényleg ott a mek-ben. Akit érdekel, olvasgassa (töltse le, nyomtassa ki), akinek pedig csak azért kell, hogy jól nézzen ki az irodájában, annak elég a borítót kinyomtatni-dobozra ragasztatni.
  Nem kellene már valahogy megállítani ezt az esztelen herdálást?

 2. 2
  rworse
  2017. január 11., szerda 17:42
  Természetesen pénzmosásról van szó, nem valódi támogatásról.
 3. 3
  szegedi789
  2017. január 11., szerda 20:09
  azért van egy csöppnyi pikantériája, hogy a reformációs emlékévben kezdett puritán kormányunk egy könyvmutyi megvalósításába ... pedig mintha a reformáció és guttenberg vívmánya között pozitívabb kapcsolat lenne az európai kultúrtörténetben ...
 4. 4
  szegedi789
  2017. január 11., szerda 20:15
  az egész egyébként hasonlít a kerényi-sorozatra, amikor nem olvasó emberek játszanak művelt lényeket ... aki már járt könyvesboltban, és látta azokat a kerényi-szerencsétlenségeket, azok előre tudják a mostani végeredményt is ...
 5. 5
  Pasinszki
  2017. január 12., csütörtök 06:53
  Nem értik az urak a NER-t. Aki nincs velünk (mármint a mi bölcs vezérünkkel), az nincs.
 6. 6
  rworse
  2017. január 12., csütörtök 15:23
  Pasinszki

  Értjük mi a NER-viccet. Csak nem szeretjük.
 7. 7
  szegedi789
  2017. január 12., csütörtök 19:09
  miután a pisa-eredmények kijöttek, mégis mit reméltek az egyik főfelelősének küldött SZÖVEGET tartalmazó levéltől ??? értően elolvassa ???
 8. 8
  Cyrano
  2017. január 12., csütörtök 20:04
  Szegedi78 (7)
  Magánál a telitalálat.
 9. 9
  szegedi789
  2017. január 12., csütörtök 21:21
  na de a kormány cinizmusa, az milyen, kinyírt önkormányzatiság után ... díszkötéses vármegyék !!!
 10. 10
  gleaner
  2017. január 14., szombat 15:06
  Nem tudom mit varnak ettől a levéltől, hiszen "balog-páter" csak egy végrehajtó. A falu bolondja, a veszélyesebb fajtából. Kit, ha felbosszantanak, talán ölni is képes!

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...