Könyv

Ferber Katalin: A másság szigetein

  • - greff -
  • 2013. május 18.

Könyv

A legszélesebb ösvények (még mindig) a tömegkultúrán és (egyre inkább) a gasztronómián keresztül vezetnek hazánkból Japánba, de Ferber Katalin nem ezeken a területeken át juttatja el olvasóit a nyugatiak fantáziáját évtizedek óta izgató szigetországba.

A neves gazdaságtörténész tizenhét hosszú éven át volt aktív szereplője a japán felsőoktatásnak - lehetősége volt tehát a társadalmi és gazdasági struktúrákat alaposan, belülről megismerni, aminek jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni egy olyan ország esetében, ahol az izgató, jól exportálható felszíni jelenségek sikeresen elfedik a belső viszonyokat, amelyek a maguk különös teljességében a nem ott élők számára gyakorlatilag megközelíthetetlenek. A szerző kisebb és nagyobb egyetemek ablakaiból emeli rá kíváncsi tekintetét a japán mindennapokra, s így nem csupán a számunkra végletesen ridegnek tetsző oktatási rendszerről tudhatunk meg számtalan - krimiszerűen izgalmas - részletet, hanem a nők változó helyzetéről, a nyelvről, a lakásbérlésről, a történelmi emlékezet zavarairól, a nagyvállalatok működéséről vagy a fukusimai katasztrófa kommunikációjának furcsaságairól is.

Mindeközben a szerző személye sem marad érintetlen. A másság szigetein szabálytalan memoár: az író emigrációjának okait feltáró, kivételesen szép nyitófejezet lefegyverző vallomásossága után alapos kutatásokra épített esszészövegek következnek, de a személyes hangütést Ferber ezekben is mindvégig megtartja. Tanuljunk bár rengeteget közben Japánról, nagyon is európai történet kerekedik ki így a végén, amely hitelesen beszél a személyes autonómia kiharcolásának szörnyű keserveiről.

A szöveget szerkesztő aligha látta: helyesírási hibák tömege, felesleges ismétlések és ottfelejtett, értelmetlen mondatok csüggesztik a szerzőnek méltóbb második kiadást kívánó olvasót.

Oriold és Társai Kft., 2012, 262 oldal, 2900 Ft

Mint szöveg: 

 

 

 

 

 

Mint kiadvány:


Figyelmébe ajánljuk