Jönnek a zsebkönyv-automaták!

  • narancs.hu
  • 2017. december 18.

Könyv

A metró úgyse jön – addig olvassunk!

Képzeljük el: enyhül az idő, tavaszodik. Várjuk a buszt, metrót, villamost. Valamit mindig várunk. A Facebookon már semmi érdekes sincs. Sose volt. Kéne valami jót olvasni. Van némi apró a zsebünkben? Matatunk. Van. És akkor vehetünk egy jó kis kortárs zsebkötetet a könyvautomatából!

Ha ezt most nehéz is elképzelni, így lesz. 2018 márciusában indul ugyanis a POKET projekt, amelynek lényege, hogy forgalmas csomópontokon elhelyezett könyvautomatákból lehet viszonylag olcsón, okostelefon méretű zsebkönyv formátumban hozzájutni a magyar irodalom színe-javához.

A projektet Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író vette a nevére, és a Sztalker csoport olvasás-népszerűsítő programjaként valósul meg. A célcsoport „a közösségi közlekedést választók és a fiatalok” – írja az MTI. A zsebkönyvek arculatát egy MOME-s grafikuscsapat tervezte, és a kötetkék 990 forintos áron lesznek kivarázsolhatók az automatákból.

A tervek szerint legalább hat automatát üzembe helyeznek márciusban, a többi az összegyűlő forrásoktól függ; és örülnének, ha a nyári szezonban már a fesztiválokon is ott lehetnének – természetesen angol nyelvű fordításokkal.

A közleményben Grecsót is idézik, aki szerint a projekt képes lesz arra, hogy egy fiatalosabb, egymásra figyelőbb olvasóközösséget hozzon össze.

Figyelmébe ajánljuk