Mit szólna Háy János, ha Kerényi beválogatná?

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 07., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A 24.hu terjedelmes interjút közölt Háy Jánossal, aki arra a kérdésre, hogy mit szólna, ha Kerényi Imre beválogatná valamelyik regényét a Nemzeti Könyvtár sorozatba, ironikusan visszakérdez:

„Miért, nem válogatott be?”

false

Az író szomorúan – és vaskos iróniával – konstatálja, hogy Kerényi Imre mindeddig elmulasztotta beemelni őt az Orbán Viktor által rendelt, új irodalmi kánonba, s minthogy eddig egyetlen műve sem szerepel Kerényi sorozatában, lemondóan megjegyzi: „Ezt szomorúan hallom, s máris rossz véleményem van a kezdeményezésről.”

De a sok mindent felölelő nagyinterjú hamarosan komolyra és meglehetősen keserűre fordul, amikor a kurzus természete kerül boncolgatásra. Az például, hogy a hatalom hogyan „maszatolhat bele” a könyvpiacba:

„Például könyvkiadók, terjesztők állami felvásárlásával. Olvasóilag nem visszaigazolt művek és alkotók elvtelen támogatásával. Vagy úgy, hogy egyeseket elzárnak a nyilvánosság bizonyos fórumaitól. Saját tapasztalatból tudom, hogy vannak tiltólisták. Az milyen már, hogy egy tévés barátom megkérdezte tőlem egy gyerekkönyvíróról, hogy milyen párti, mert fél behívni olyat, akiről kiderülhet, nem a megfelelő oldalon áll. Egy gyerekkönyvíró pártállása, hát ez elég cifra. A szocik is borzalmasak voltak, ők is szartak a nyomorultakra és a leszakadókra, ráadásul szinte észrevétlen rohant az ország a gazdasági csőd felé. Annak a nyolc évnek lett a következménye a mostani nyolc, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. De legalább a kultúra terepén viszonylag normálisan működtek…”

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. szept. 07., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 6
  szegedi789
  2017. szeptember 07., csütörtök 19:02
  Azért, én bőven unom Háyt is, és a hozzá hasonló nagy íróinkat . . .
  Mondjuk, az is érdekes, hogy pl. Mélygarázs és hasonszőrű férckönyvek megjelenhetnek , és senki se mondja, hogy baszus , ez azért kuhurvára gáz, János, ezen még lenne dolgozni . . .

  (Persze, ahol Frei Tomi, Nyáry úr vagy a Kemény Zsófik vannak, ééén már nem lepődök meg . . .)
 2. 5
  reuters
  2017. szeptember 07., csütörtök 14:48
  Érdemes elolvasni a teljes interjút. (Meg érdemes olvasni Háyt!)
  Egyébként a rendszerváltás/privatizáció másfél millió munkanélkülivel indult. A leszakadókat mindegyik kormány magára hagyta, kezdetektől.
  Viszont a kultúrát egyik sem vette ilyen látványosan a semmibe. Most már lassan sikk műveletlen tahónak lenni, ha igazi kormánypárti szeretnél lenni. (Nem véletlen, hogy a Fidesz vezetőségéből is a műveltebbek koptak ki elsőként.)
  Sőt! Ezek még Aczél nyomába sem érnek.
  Nem véletlen, hogy a "rendszerváltozással nem nagyon kerültek elő szenzációs, de a tiltás miatt fiókban maradt kéziratok" (Arról sem tudok, hogy akár egyetlen is előkerült volna. Talán Petri. Őt csak szamizdatban olvashattuk.)
 3. 4
  tiszapolgári
  2017. szeptember 07., csütörtök 13:11
  „De legalább a kultúra terepén viszonylag normálisan működtek…”

  Mármint a szocik, illetve a szocialista–liberális kultúrairányítás. Ez a megállapítás nem teljesen igaz, hiszen a jobboldali (szerintem nagyrészt dilettáns) szerzők nagy része abszolút nemigen érezte úgy, hogy a kultúra normálisan működik, kirekesztve érezték magukat, többek között Kerényi Imre is ezzel indokolta 2010-ben, hogy most ők következnek, és ezzel az indokkal kezdte el az ámokfutását.
  És természetesen 1990 előtt, az egypártrendszer idején is megvoltak a kerényiimrék, de az igazán tehetséges szerzők a vonalas és beszari kiadóvezetők ellenére is képesek voltak megjelenni, és a rendszerváltozással nem nagyon kerültek elő szenzációs, de a tiltás miatt fiókban maradt kéziratok.
  Azt hiszem, hogy ami jó, az ma, Kerényi Imre idejében is meg tud jelenni, és nem vagyok benne biztos, hogy egy írónak ezen túl még azzal is foglalkoznia kellene, hogy feltétlenül bejusson a „nyilvánosság bizonyos fórumaiba.” (Feltéve, hogy a nyilvánosság bizonyos fórumai alatt például az állami tévében-rádióban való szereplést kell érteni.)
 4. 3
  rworse
  2017. szeptember 07., csütörtök 13:01
  "A szocik is borzalmasak voltak,"
  Ez igaz.

  "ők is szartak a nyomorultakra és a leszakadókra,"
  Ez nem igaz.

  "ráadásul szinte észrevétlen rohant az ország a gazdasági csőd felé."
  Ez igaz.

  " Annak a nyolc évnek lett a következménye a mostani nyolc,"
  Ez nem igaz.

  "ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni."
  Ez nem igaz. (A mostani nyolc éppen ennek a hangsúlyozásnak a következménye - meg a demokratikus erők szétdaraboltságának.)
 5. 2
  sachs
  2017. szeptember 07., csütörtök 10:15
  Már hogy "Annak a nyolc évnek lett a következménye a mostani nyolc, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni". Ez igaznak igaz, amennyire az oksági kapcsolatok és a kronológia természetes módon összefüggenek. De mivel az összefüggés természetes, nincs értelme hangsúlyozni.

  Az viszont rendkívül ellenszenves, ha valaki hasonló érveléssel össze akarja mosni a felelősségeket. Kitartok amellett, hogy mindenki a saját dolgaiért felelős.
 6. 1
  Ktesibios
  2017. szeptember 07., csütörtök 08:56
  Nagyon igaz, amit az előző és a mostani kormányról állít.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kelet és Nyugat érdekellentétei
Interjú Timothy Snyderrel
Választási riport Szerencsről
Az új Hazafias Népfront
A rendszer árnyéka
TGM a Jobbikról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...