Muszklik, haza!

Kiss Ilona: Mindenki szellemi kalauza - Oroszország
szerző
- kg -
publikálva
2012/8. (02. 23.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás


"Felkel reggel az újorosz, odamegy a tükörhöz: táskás szemek, borostás arc, petyhüdt bőr, kopaszodó fej, sörhas. Visszanéz az ágyra, ahol fiatal, hosszú combú, bombázó barátnője alszik. Újra ránéz a tükörképére, és csodálkozva csak ennyit mond: Hogy ennyire lehessen szeretni a pénzt..."

Mire eljutunk eddig a poénig Kiss Ilona Oroszországot bemutató, nagyalakú képeskönyvében (fotók: Vaszilij Popov), már elég mélyen járunk az orosz néplélek belsőbb rétegeiben. Hogy csak a belsőbb rétegekben és nem legbelül, az nem a szerző hibája, ő - Tyutcsev szavaival élve - jó előre figyelmeztetett: Oroszországot ésszel felfogni lehetetlen. Megpróbálni viszont érdemes. És mire eljutunk a putyini idők tüskehajú újoroszáig, akit egy hájfejű jet-skiző porcelánfigurája illusztrál találóan, kellő segítséget kaptunk ahhoz, hogy innentől akár a saját szakállunkra is próbálkozzunk. A történet persze nem ér véget Vászjával, az üzleti nézeteltérésbe belehalt, 39 éves újorosszal, aki holtában is jól szemlélteti, sőt, így szemlélteti csak igazán jól a rendszerváltás utáni kor egyik hőstípusát. Kishal ő csak a következő fejezetben taglalt oligarchákhoz képest, de vele lesz teljes a történelmi időktől egészen máig nyúló orosz kishalhatározó, és ettől a kicsiben is teljességre törekvéstől működik valóban szellemi kalauzként ez a könyv.

Matrjoskaszerűen épül fel benne a mai orosz képe, Vászja és mindenki más (kisember vagy nagy, kisebbség vagy többség, milliárdos vagy bérből-fizetésből élő) megértéséhez olyan szócikkeken át vezet az út, mint az orosz nőt és az orosz férfit, a Moszkvát és Pétervárt, az orosz politikai elitet és az orosz telet vagy a nacionalizmust és az egyházi ünnepeket bemutató fejezetek. Kalandregény ez az album: oroszok hihetetlen kalandja Oroszországban.

Jószöveg Műhely, 2011, 176 oldal, 6990 Ft

Jelenlegi értékelés
4

szerző
- kg -
publikálva
2012/8. (02. 23.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kódolt feszültségek
Béremelés és adócsökkentés
Konzervatív agytröszt közpénzből
Orbán öreg barátai
Könyvmelléklet
Bertók László, Varró Dániel, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...