Itt a Narancs nagy karácsonyi könyvmelléklete sikerlistával

  • narancs.hu
  • 2017. december 9.

Könyv

Legfrissebb lapszámunkban összeraktunk egy jó kis karácsonyi könyvmellékletet. Íme egy kis ízelítő belőle.

A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája

Női sorsok, határon túli magyarság, életrajzok: az idei utolsó listánkon szereplő könyvek nagy többsége besorolható valamelyik halmazba, sőt van, amelyik egyszerre többe is. Kőrizs Imre idén is kézben tartotta a szavazást. A lista minden művét elolvasta és minivisszhangokban foglalta össze kritikai észrevételeit.

Karácsonyi könyvmelléklet

Karácsonyi könyvmelléklet

 

Michael Chabon-interjú

Elég nagy lemaradásban vagyunk a Pulitzer-díjas amerikai író műveiből, ezért is örömteli, hogy tavaly megjelent nagyregénye, a Ragyog a hold már magyarul is olvasható. A Kaliforniában élő Michael Chabonnal Thomas Pynchon steakjéről, Trump csöndes elmúlásáról és természetesen Philip Rothról beszélgetett Köves Gábor.

Kritika

Michael Chabon Ragyog a hold című regényéről az interjú után kritikát is olvashatunk Sári B. László tollából: „…nem szét-, hanem jól megírt memoár a Ragyog a hold, mely még a tengelyében álló, kézenfekvő élethazugság iránt is megértéssel viseltetik (szándékosan nem árulom el, miről van szó), hiszen a szöveg elsődleges szándéka nem valamiféle lappangó titok leleplezése, hanem az emlékek darabkáinak összeszedegetése…”

Móra Ferenc

Móra Ferenc

 

Mit tudunk Móra Ferencről?

Az elsüllyedt szerzők sorozatunkban László Ferenc sok meglepő újdonsággal szolgál Móra Ferencről: „Nevét a 4. osztálytól felfelé mind ismerjük, ám míg az ifjúsági író emléke máig eleven, addig a Móra-életmű túlnyomó része jobbára csak címről vagy még úgy sem ismerős a legtöbb mai olvasó számára. Egy régimódi író, meglepően modern eszközökkel.”

Mészöly Miklós és Polcz Alaine

Mészöly Miklós és Polcz Alaine

 

Két tragikus hangoltságú ember egymásba kapaszkodott, és nem engedett

„Mészöly Miklós 2001-ben, Polcz Alaine épp tíz éve távozott. Nemrég jelent meg vaskos kötetben a levelezésük. A házaspár az anyagot (744 levél) 1998-ban helyezte letétbe a Petőfi Irodalmi Múzeumban, és ezzel a gesztussal – minden korlátozás nélkül – kutathatóvá és olvashatóvá avatta azokat. Aki intim titkokra kíváncsi, az itt nem találja. Aki viszont két unikális ember rendhagyó kapcsolatát szeretné megérteni, az sokat kap ettől a letaglózó gyűjteménytől. De nem rózsaszín ködöt és mesét” – írja Karafiáth Orsolya a levelezésről szóló esszéjében.

Bödőcs Addig sem iszik

Bödőcs Addig se iszik

 

Addig se iszik

Hamar kiderül, hogy Bödőcsnél a saját könyv mégsem a magamutogatás műtárgya, hanem megzabolázhatatlan agytornáinak, sziporkázó nyelvének törvényszerű következménye. Azért valami baj van nemrég megjelent, Addig se iszik című könyvével. Hogy mi, kiderül Kling József kritikájából.

Ahogy sok más könyvről is lehull a lepel. Csak néhány cím, mikről írtunk:

Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Donáth Mirjam: Mások álma

Büky Dorottya: Angyalboksz

Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl

Mécs Anna: Gyerekzár

Miranda July: Az első rosszfiú

Vlagyimir Szorokin: Manaraga

Peter Wohlleben: Az állatok érzelmi élete

A nagy karácsonyi könyvmelléklet a Magyar Narancs e heti lapszámában olvasható.

Magyar Narancs – Archívum részletes

Legutóbbi munkája, a Testről és lélekről bezsebelt már egy csomó díjat: Arany Medvét, Arany Békát. A hétvégén az is kiderül, megkapja-e az Európai Filmdíjat. A Nemzeti Filmalapról, Andy Vajna ízléséről, következő filmjének, A feleségem történetének előkészületeiről beszélgettünk vele. Meg arról, milyen következményei lettek a Berlinalén adott híres interjújának.

Figyelmébe ajánljuk