Óriási átverés a csodaszép, futurisztikus kínai tianjini könyvtár látványa

  • narancs.hu
  • 2017. november 18.

Könyv

Fiktív könyvekkel töltötték meg.

Október elején adták át a Pekingtől 100 km-re lévő Tianjin új városi könyvtárát. A holland MVRDV tervezőiroda és a helyi mérnökök által létrehozott Binhai Könyvtár 36 ezer négyzetméteren, öt emelet magasan, a szinte hullámzó könyvespolcokhoz futó lépcsőkkel és rengeteg könyvvel öleli körbe a barlangszerű térben a látogatókat.

false

false

Ám, a látszat csal: kiderült, „nagyon nagy a különbség a fotók és a valóság között” – nyilatkozta egy 21 éves orvostanhallgató az AFP riporterének a könyvtárban. Jelenleg 200 ezer könyvet birtokol az intézmény, ráadásul azok sem a futurisztikus polcokon, hanem egy raktárszerű épületben vannak. A könyvtár törekvései szerint a gyűjteményt 1,2 milliósra bővítik.

A rendkívül látványos, íves polcokon alumíniumból készült álkönyvek vannak.

Az AFP megkereste a holland MVRDV tervezőirodát, amely elmondta: szorított a határidő, így nem készült el a felső polcok megközelíthetősége, ezért raktak azokra csak kamukönyveket. De más kompromisszumokat is kellett kötniük. Az AFP azt is hozzáteszi, bár a képeken csodásan néz ki a tér, használhatatlan és veszélyes a polcokhoz futó íves lépcső is.

(444, AFP)

Figyelmébe ajánljuk