Mondj igent a diszkriminációmentes házasságra!

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. febr. 05., 20:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Számos olyan magyar állampolgár van, aki nem házasodhat a szerelmével, számos, szeretetben és gazdasági közösségben élő párt nem véd a jog, és számos olyan család van, amelyet a magyar állam hivatalosan nem tekint családnak, ezért a TASZ a házasság hete apropóján kampányt indít a kirekesztés ellen.

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a házasság hetét Magyarországon – a köztársasági elnök felesége védnökségével, az elmúlt években minisztériumi támogatással és a közmédia csatornáin népszerűsítve. Ezt az alkalmat megragadva a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kampányában neves magyar írók segítségével mutat rá: számos olyan magyar állampolgár van, aki nem házasodhat a szerelmével, számos, szeretetben és gazdasági közösségben élő párt nem véd a jog, és számos olyan család van, amelyet a magyar állam hivatalosan nem tekint családnak. A mondjigent.tasz.hu oldalon február 6-tól a TASZ által felkért, elismert magyar szerzők történetei olvashatók arról, hogy a magyar állam miként diszkriminálja polgárait bizonyos védett tulajdonságuk alapján, holott védelmet és jog előtti elismerést kellene biztosítana számukra.

Vissza az időben – jogfosztott polgárok

A házasság intézménye folyamatosan változott a történelem folyamán – és változik ma is. Önmagában a polgári házasság megjelenése nagyobb változást jelentett a korábbi, kizárólag egyházi intézményhez képest, mint amit a mai jogvédők szorgalmaznak; ugyanolyan indokolt jogkiterjesztés volt, mint amikért ma is küzdünk. A nyugati demokráciákban már szinte teljesen megszűntek a szülők által megszervezett házasságok, házasodhatnak az eltérő vallásúak, és egyre több országban az azonos nemű párok is. Mindehhez képest a magyar szabályozás, illetve gyakorlat „időben visszafelé” halad. Jogfosztottak lettek a magyar mozaikcsaládok, azaz mindenki, aki nem házasságban, hanem élettársi kapcsolatban él, hiszen ők a kormány szerint nem is igazi családok. Nincsenek egyenlő jogaik a szivárványcsaládoknak, a gondnokoltaknak és a harmadik világból érkezőknek – holott mind pontosan tudjuk, hogy a társukat, életük párját pont ugyanúgy képesek szeretni, mint azok a szerencsések, akiket a magyar állam családként ismer el, és lehetővé teszi számukra a házasságkötést.

Házasság: nem cél, hanem eszköz!

A TASZ álláspontja szerint az állam által biztosított házasság intézményének és az ehhez kapcsolódó gyakorlatoknak kellene alkalmazkodniuk és kiszolgálniuk a társadalmi változásokat és az állampolgárokat, nem pedig fordítva. A házasság intézménye nem maga a cél, hanem egy eszköz az együtt élők és családtagjaik jogi és anyagi biztonságának megteremtéséhez. Erre hívja fel a figyelmet a TASZ kampánya is. „Nem hagyjuk válasz nélkül a házasság hete kirekesztő, a valóságot legfeljebb csak részben tartalmazó üzenetét – és büszkék vagyunk arra, hogy e válaszok megfogalmazásában neves magyar írók is szerepet vállaltak, kiállva a sokszínűség, a diszkriminációmentes társadalom és jogi környezet mellett. Köszönjük és mindenki figyelmébe ajánljuk Dragomán György, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya, Kemény Zsófia, Kiss Tibor Noé, Pungor András, Rácz Zsuzsa, Szilasi László, Tompa Andrea és Tóth Krisztina írásait és Soós Bertalan képeit a mondjigent.tasz.hu oldalon” – nyilatkozta Bagyinszky Ferenc, a TASZ programvezetője.

szerző
narancs.hu
publikálva
2015. febr. 05., 20:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  grrr
  2015. február 06., péntek 14:51
  Az rendben van, hogy támogatjuk azt a szemléletet - igen helyesen - hogy a nemi identitás önmagában ne legyen meghatározó az emberekről való vélemény kialakításában, de azért mégse kéne két ilyen rusnya pofát iderakni a szümpátia felkeltése okán.
  Mármint a Narancs címlapján szereplő két figurára gondolok, akikről az jut az ember eszébe: látszik, hogy bezárt az OPNI.
 2. 2
  grrr
  2015. február 06., péntek 07:40
  ".. a TASZ a házasság hete apropóján kampányt indít a kirekesztés ellen."

  Kampány a kirekesztés ellen....most menjek át a szomszédomhoz, érdeklődjek, hogy ő kirekeszt-e?
  Ha igen, hogyan csinálja?
  Úgy értem, ha ideköltözne a szomszédunkba egy olyan család amely szivárvány, akkor azt a sokféle benyomást amely egy, vagy több ember kelt az emberben hogyan analizálja, hogyan választja szét általános emberi tulajdonságokra - kinézet, viselkedés, cselekedetek, viszonyulás - és hogyan éri el, hogy mindezek - bármennyire kedvezőek lennének is az alanyokra nézve - ne számítsanak, mert mindezt írja felül az a körülmény, hogy a család szivárvány.

  Említettem már, hogy a TASZ hülye?
 3. 1
  betamas89
  2015. február 06., péntek 04:17
  Én egyet értek, amennyiben a házassági okmányra ez esetben ráírják, hogy homoszexuális, stb. házasság.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Sinkó Eszter és Kincses Gyula
Mi várható az egészségügyben?
Harc a független bíráskodásért
Interjú a lengyel ombudsmannal
Horváth Viktor író
Tankom – könyv 68-ról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Olvasókártya programok ITT

best of Narancs

Blog

még több cikk

Kis-magyarország

még több Kis-Magyarország...

Kultúra

még több Kultúra...