A földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát hirdették ki Németországban

Külpol

Az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter csütörtökön Berlinben bejelentette, hogy kihirdették Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát.

A tájékoztatón kiemelte, hogy az Ukrajna ellen háborúzó Oroszország fegyverként használja az energiát, fel akarja hajtani az árakat, és megosztottságot akar előidézni az Ukrajna mellett kiálló országok körében.

Moszkva ezért csökkentette a németországi földgázexportot, ami "külső sokkhatásként" gázellátási zavart okoz. Hangsúlyozta, hogy a piac még képes a zavar kezelésére, az ellátás biztosított, de "ha még nem is érezzük, gázválságban vagyunk."

Elmondása szerint az ellátás folyamatossága és a nyár "hamis biztonságérzetbe ringathat", de ezt nem szabad hagyni, tudomásul kell venni, hogy a helyzet súlyos, és a tél az idén sem marad el, ezért takarékoskodni kell, hogy minél több gázt tárolhassanak el a fűtési szezonra - tette hozzá. Kiemelte:

a földgáz szűkös erőforrássá vált, az árak már most is magasak, és fel kell készülnünk a további emelkedésre.

A Spiegel kifejti, hogy a most érvénybe lépő  riasztási szint a gázveszélyhelyzeti terv három szintje közül a második. Korábban a korai figyelmeztető szint volt érvényben. A legmagasabb az úgynevezett vészhelyzeti szint lenne. A jelenlegi riasztási fokozatot azokra a helyzetekre alkalmazzák, amikor egy gázellátásban bekövetkező zavar vagya  kivételesen magas gázkereslet a gázellátási helyzet jelentős romlásához vezet, de a piac még képes megbirkózni ezzel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk