A Fülöp-szigeteki elnök kiutasítaná országából az őt kritizáló európai nagyköveteket

  • narancs.hu
  • 2017. október 13.

Külpol

Nem véletlenül barátkozik vele Szijjártó Péter.

„Ti szarháziak, már túl vagyunk a gyarmatosító időkön, ne baszakodjatok velünk!" – mondta tegnap Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök a tőle megszokott stílusban az őt kritizáló európai diplomatákra, civil szervezetekre utalva.

A szigetország élén tavaly június óta elnökösködő Duterte véres leszámolást indított a droghasználók és -terjesztők ellen, amit sokan élesen bírálnak, többen állítólag arra is figyelmeztették Manilát, hogy ha az ellenőrizetlen rendőri brutalitás folytatódik, az ország elveszítheti kereskedelmi kiváltságait is. Az elnök szerint nincs joga beleszólni az ország belügyeibe egyetlen európai parlamenti képviselőnek vagy európai nagykövetnek sem, így azokat most kiutasítással fenyegette.

false

Ezzel párhuzamosan azonban irányváltást is bejelentett az államfő a drogellenes háborúval kapcsolatban azzal a kommentárral, hogy ez "remélhetőleg megnyugtatja a nyugati vérző szíveket". Ezentúl ugyanis a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal és nem a rendőrség lesz a felelős a kábítószerellenes műveletekért. Ez pedig a nagy kábítószer-hálózatokra fog fókuszálni, nem az egyszerű fogyasztókra.

Hogy ennek mennyire lehet hinni, azt nem tudni, augusztus végén ugyanis Duterte meglepő nyilatkozatot tett, miután a rendőrök egy mindössze 17 éves diákot lőttek fejbe, akinek az elhurcolását és a könyörgését egy közelben lévő kamera is rögzítette. Akkor az elnök azt mondta, valami nincs rendben, nyomozásnak kell indulnia.

Azóta eltelt majdnem két hónap, ám a kegyetlenkedések folytatódtak. Hogy a mostani bejelentés valódi fordulatot hoz-e majd, és mennyire játszott szerepet benne a nyugati nyomás, az egyelőre nem világos. Eddig, valamivel több mint egy év alatt közel rengeteg áldozata van a leszámolásoknak: nagyjából 3500 olyan embert öltek meg, akik a szigetország rendőrségének megítélése szerint kábítószer-használók vagy -terjesztők voltak, további 2000 főt droggal kapcsolatos bűncselekmények miatt, több ezret pedig tisztázatlan körülmények között. Éppen ezért sokan sürgetik az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát, hogy vizsgálja ki a mindazt, ami a drogháború ürügyén zajlik. (MTI)

Közel 5500 ember és egy 17 éves fiú brutális meggyilkolása után Duterte elgondolkozott, talán valami még sincs jól

Fordulópont lehet? Újabb áldozata van a véres Fülöp-szigeteki, kábítószerfüggők, -használók, -terjesztők elleni hajtóvadászatnak: ezúttal egy mindössze 17 éves diákot lőttek agyon a rendőrök. Kian Delos Santost néhány napja Manila egyik külvárosi kerületében lévő otthonából rángatták elő a „rend őrei", a boncolás szerint egyszer hátba, kétszer pedig fejbe lőtték.

Figyelmébe ajánljuk