A kormány beleáll a kvótaperbe: „az igazi csata most kezdődik”

szerző
MTI
publikálva
2017. szept. 06., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jogorvoslati lehetőség viszont nincs.

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Európai Bíróság döntése szerint Magyarország és Szlovákia is részt kell vegyen a menekültek elosztásában. A 2015-ös menekülteloszlási kvóta döntését perelte a két ország, mint most kiderült, sikertelenül. A mai bejelentés alapján legfeljebb 1294 főt kell befogadnia Magyarországnak, és csak olyan menedékkérőket, akiket a magyar kormány is menekültnek tekint.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy „az igaz csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit.

A miniszter szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Véleménye szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született, „a politika megerőszakolta az európai jogot”. 
A döntés – az alapszerződésekkel ellentétesen – kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot – közölte Szijjártó Péter.

false

 

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd


A sajtótájékoztatón Trócsányi László igazságügyi miniszter is arról beszélt, hogy Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll. Azt mondta, sajnálják, hogy a testület figyelmen kívül hagyta Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit.
Szavai szerint a döntés megbontotta az EU intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. 
Holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia – mondta. 
Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bíróság érvelése nem meggyőző, és az „európai mainstream” alátámasztását szolgálja. Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna – mondta.
Kérdésre Trócsányi László közölte: az Európai Bíróság a legfelsőbb szint, nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben.

szerző
MTI
publikálva
2017. szept. 06., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 48
  galambocskám
  2017. szeptember 08., péntek 08:51
  "Aki megkapja a menekült státust, az mehet oda, ahol szeretne letelepedni."

  Alant a belga belügyminiszterrel készült interjú egy részlete:

  "A hónapok óta a Maximilien parkban tartózkodó migránsok nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár korábban kijelentette, a szövetségi kormány kiáll álláspontja mellett és nem biztosít elhelyezést azoknak a migránsoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban."

  Szóval: Belgiumban nem nyújtanak be menedékkérelmet - mert Angliába óhajtanak távozni. A menekültstátuszh ezek szerint nem jogosítaná fel őket erre.  A szöveg a Mandiról való, de onnan linket hozni rossz ómen a hozzászólás létezésének idejét illetőleg.
 2. 47
  Cyrano
  2017. szeptember 08., péntek 08:18
  Galambocskám: igen ennyi lenne a kötelességünk.

  Tegnap olvastam egy fejtegetést arról, hogy vélhetően az állam most már attól fél, hogy az általa felszított hangulatban képtelen lenne ezt az egyszerű feladatot megoldani. Én meg hozzáteszem, az az állam, amelyik a külföldön született MAGYAR állampolgárságú gyerekek iratait két év alatt képtelen kiadni, arról bizony bármi elképzelhető.
  Említi a TEK-et. Én meg megemlítem a párizsi merénylőt, aki két hétig pihizett egy zuglói szállodában, amiről tudható: közel van a TEK-hez. Egy személy megvesz 200 ezer SIM kártyát, a TEK füle botját sem mozdítja. (Az államtól is csak annyi telik - utólag -, hogy saját állampolgárait szívatja. ) De lehet segítséget kérni olyan országoktól (tapasztalatok), amelyekben nagy a bevándorlás és félő, hogy nemkívánatos elemek is érkeznek. (Izrael, Dél-Korea)
  Megnyugtatom, akiről kimondják, hogy gazd. menekült, arra nem bízzák rá, hogy távozzon, hanem kitoloncolják.
  Aki megkapja a menekült státust, az mehet oda, ahol szeretne letelepedni. Országonként változik, hogy milyen segítséget kap (lakhatáshoz, nyelvtanuláshoz, munkakereséséhez.) Úgy tudom, legtöbb országban ez fél év. És a papírok kézhez vételének pillanatától a befogadó ország törvényei vonatkoznak rá. Ámbár a törvények betartatása nehéz feladat, a Hős utca erre a legjobb példa. A három vagy négy koszlott épület szomszédja egyik oldalról a készenléti rendőrség, másikról a TEK, mégsem képesek rendet teremteni.:(

  Szóval az a véleményem, a nem akarás nem tudással párosulva adja ki a kormánypropagandát.:(
 3. 46
  Cyrano
  2017. szeptember 08., péntek 07:56
  Szegedi: Lehet igaza van, de én nem bírom elhinni (úgy tűnik túl vacak a képzelőerőm), hogy valaki pártutasításra képes lenne mások iszonyatos sorsán így átlépni.
  Aki látott már két képet mondjuk Alepporól előtte-utána, arról nem tudom elhinni, hogy képes érzéketlennek maradni.
 4. 45
  galambocskám
  2017. szeptember 08., péntek 07:20
  Cyrano, ugye nem kell azt feltételeznem, hogy a magyar hivatalosságoknak, idézem: "Ami van: segítség a menekült státusz megállapításában" szóval ez lenne a kötelességük?

  Jön a migráns a magyar határhoz, a magyar határőrizet stb. lellenenőrzi de gyorsan ám mert nem jó a lakókonténerben lenni sokáig, megviseli az embert, pláne mivel televízió is van (hajlamos vagyok azt hinni hogy némi szadizmus tényleg nem idegen a határőrizeti szervektől). Szóval itt kell raboskodnia a migránsnak az ellenőrzés ideje alatt. Namármost: "kiszűrjük a gazdasági menekülteket, mindazokat, akiket nem illet meg a segítség, a menekült státusz."

  Tegyük föl hogy ki van szűrve, Musztafának megmondják a magyar határon hogy ő gazdasági menekült, nem jogosult az ittmaradásra.

  Ilyenkor mi van? Musztafa sóhajtozik ugyan, de elismeri hogy ő bizony gazdasági menekült és mint ilyennek semmi keresnivalója nincs Európában majd szomorkás hangulatban távozik Szerbia irányában?

  Nade mi van azokkal akiknél a menekült státusz jogosnak ítéltetik meg?

  Ugye nem akarja azt mondani Cyrano, hogy ilyenkor a szükséges papírokkal fölszerelkezve mehet tovább az migráns?

  Vagy ezt akarja mondani?

  Hogy nekünk csak a szűrő szerep jutna igazság szerint, de annak aztán alaposnak kell lennie és idejében kiemelni azokat akik terrorista szándékkal érkeznek?

  A TEK-nek kutyakötelessége kiszimatolnia a szándékot és még idejében megakadályozni hogy a terrorizmusra hajlamos egyed majd egyszer a jövőben terrorista cselekményt kövessen el.
  Ennek a kiemelésnek természetesen jogi vonatkozásai is vannak, a TEK munkatársa tehát arra hivatkozik a bíróság előtt, hogy a vádlott ugyan még nem követett el semmit, de már gondolt rá, amiről ő alfa állapotban értesült.
 5. 44
  galambocskám
  2017. szeptember 08., péntek 06:55
  Na akkor nézzük meg a maga szemszögéből, Cyrano!

  Engem tényleg érdekel.

  Szóval: lesz szíves elmondani hogy minek kellene történnie akkor amikor a migráns megjelenik Európa határánál. Nem ragaszkodom a magyar határhoz melynél esetleg szitává lövik mihelyst kiderül hogy ő szír.

  Szóval, migráns jön, bármely határhoz. Innen szeretném az útját végigkövetni egészen addig a pillanatig ameddig letelepszik valamelyik európai államban. Milyen jogai és milyen kötelezettségei vannak, milyen magatartást kívánhat meg tőle a befogadó ország. Legalább papíron.
  Milyen státuszban van jogilag a letelepedés pillanatában?

  Tényleg kíváncsi vagyok mert én úgy látom hogy gyakorlatilag a migráns diktál, azt csinál amit akar, többnyire nem vonatkoztat önmagára semmiféle korlátozást. Európának meg semmiféle eszköze sincs arra nézve hogy betartassa a migránssal a normális együttélés szabályait és követelményeit abban az esetben ha erre a migráns önként és dalolva nem hajlandó. Ha megkérhetném: kivételesen ne az én jellemem és világnézetem fogyatékosságaiban merüljön el hanem a fenti kérdésre válaszoljon, előre is köszönöm!
 6. 43
  szegedi789
  2017. szeptember 08., péntek 00:52
  Szerintem , Cyrano, itt nem szimpla szavazóról van szó.
  Ha törvénytelenség törvényik, akkor troll szerint nem történt, bagatelizál. Európa hanyatlik, menekültek (migránsozás a különböző fogalmakat eltünteti) élősködnek, ellenzék nem potens és brüsszeli társtettes. Népvándorlásról , áradatról pofázik, különböző olyan terminusokat használ, mint Bakondi úr (szenior belügyes), ami mutathatná, hogy anyóka eszét kimosta a propaganda, de inkább egy konkrét eligazító anyagra gyanakodnék, ahol fel van sorolva, mit kell és hogyan írni ilyen témákra. És persze, mindig a migránsozás. Ha fúj, ha süt . . .
  Inkább kötözködésben leli élvezetét. Szemétkedik önnel, ez még plusz motiváció a számára.
  Jön 2018 tavasza . . .
 7. 42
  Cyrano
  2017. szeptember 07., csütörtök 21:35
  Maga tényleg ennyire ostoba?
  Most komolyan.
  Az egész hozzászólásom arról szólt, hogy NINCS kvóta. Úgy nincs, ahogy Orbánék állítják.
  Ami van: segítség a menekült státusz megállapításában. Ennyi a kötelező. Hogy időben végére jussunk a történetnek, kiszűrjük a gazdasági menekülteket, mindazokat, akiket nem illet meg a segítség, a menekült státusz. Ennyi van, de maga még mindig, minden bizonyíték ellenére, fújja kormányzati hülyeséget.
  Elkeserítő.
  És maga még időnként olvas ellenzéki sajtót.
  Akkor mi van a többi fideszes fejében?
  Most zuhantam depresszióba.
 8. 41
  szegedi789
  2017. szeptember 07., csütörtök 21:33
  Naaaaaaaaaa, galambocska,

  csak a szokásos "tudományos módon", ahogy tetszeni szokott,

  tehát most "potenciális migráns" felé akkor fennáll az ún. "szívóhatás" ??? Milyen mértékegységgel méri ??? Vagy "végeérhetetlen tömött sorok" alakulnak ki ? Hossza ??? Kedves galamb őrnagy, akkor most "migránsáradatba" tetszik fulladni, mielőtt más hülyeségét bepötyögné ??? Óóóóóóó !
 9. 40
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 20:53
  "Az Unió szerint ott telepedik le, ahol akar, ha már megkapta a menekült státuszt:"

  Azaz a migráns dönti el hogy melyik országnak jut az a megtiszteltetés, hogy őt családostul eltartsa, ha jól értem.
 10. 39
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 20:50
  Ha meg oda meg a migráns ahová akar - tényleg meg szokott lépni egy jelentős hányad - akkor mi a fenének a kötelező kvóta?


Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs