A kormány beleáll a kvótaperbe: „az igazi csata most kezdődik”

szerző
MTI
publikálva
2017. szept. 06., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jogorvoslati lehetőség viszont nincs.

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Európai Bíróság döntése szerint Magyarország és Szlovákia is részt kell vegyen a menekültek elosztásában. A 2015-ös menekülteloszlási kvóta döntését perelte a két ország, mint most kiderült, sikertelenül. A mai bejelentés alapján legfeljebb 1294 főt kell befogadnia Magyarországnak, és csak olyan menedékkérőket, akiket a magyar kormány is menekültnek tekint.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy „az igaz csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit.

A miniszter szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Véleménye szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született, „a politika megerőszakolta az európai jogot”. 
A döntés – az alapszerződésekkel ellentétesen – kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot – közölte Szijjártó Péter.

false

 

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd


A sajtótájékoztatón Trócsányi László igazságügyi miniszter is arról beszélt, hogy Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll. Azt mondta, sajnálják, hogy a testület figyelmen kívül hagyta Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit.
Szavai szerint a döntés megbontotta az EU intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. 
Holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia – mondta. 
Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bíróság érvelése nem meggyőző, és az „európai mainstream” alátámasztását szolgálja. Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna – mondta.
Kérdésre Trócsányi László közölte: az Európai Bíróság a legfelsőbb szint, nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben.

szerző
MTI
publikálva
2017. szept. 06., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 28
  Cyrano
  2017. szeptember 07., csütörtök 16:21
  Nyuszafül, hogy okosodjon:

  https://zarojel.hu/lendvai-ildiko-eskuszom-en-teljesen-sumaktalanul-hallgatok-es-nem-feltetelezek-semmit-amit-gondolok-az-tobb-mint-feltetelezes/
 2. 27
  harcolj
  2017. szeptember 07., csütörtök 13:55
  28 igen mindenki szeretne bizonyos dolgokat, mi például azt, ha valami értelmeset tudna hozzáfűzni a témákhoz, de úgy tűnik szellemi kapacitása ezt nem teszi lehetővé.
 3. 26
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 12:26
  Ezt most találtam:

  http://index.hu/kulfold/2017/09/07/nemet_liberalisok_a_menekultek_menjenek_haza_fdp_christian_lindner/

  "A határok nyitva hagyása és a szabályokról való lemondás nem liberális dolog, épp ellenkezőleg: a szabadsághoz szükség van a jogállam működésére.

  Nem szabad megengedni, hogy még egyszer hasonló helyzet álljon, mint a 2015-ös menekülthullám idején. A német liberálisok üdvözlik a francia Emmanuel Macron elnök javaslatait: az EU-nak le kell zárnia a Földközi-tengeri menekültútvonalat, védeni kell az EU külső határait, és nyomást kell gyakorolni az észak-afrikai államokra, hogy vegyék vissza az illegális bevándorlókat. Európába csak az jöjjön, aki ott legálisan benyújtja a menedékkérelmét, és engedélyt kap a beutazásra."

  ".... Nem alapvető emberi jog, hogy az ember kikeresse a világon azt az országot, ahol élni szeretne."

  Mintha a német liberálisok kezdenének feltisztulni.


 4. 25
  harcolj
  2017. szeptember 07., csütörtök 09:08
  Gélémbócskám helló, hallott már arról, hogy menekültek vannak ?
  Akkor ne wikipédiázzon itt, hanem, ha nem tud értelmesen megnyilvánulni, maradjon a cipzár a száján behúzva. Tudjuk, hogy a mostani szarakodás a kormány részéről kvótaügyben valóban csak meglovagolható hullám. hogy a svarzbizniszeket fedezze, és behúzza a szavazatokat 2018-ban. Az első-második világháború alatt sem számított a 600 000 internált és többszázezer katonahalál, csak a kormány hatalmon tartása. Megint rákanyarodtunk a lejtőre a gödör felé. Persze ha ilyen segítség van mint Kegyed- nem is kétséges a vég.
 5. 24
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 08:56
  Egy kicsit megpróbáltam körülnézni kvóta ügyben - tetszik tudni a kötelező kvóta az ami nincs -és találtam egy cikket a Wikipédiában amiben csak egyetlen mondat volt újszerű:

  "A befogadandó migránsok létszámát illetően migrációkutatók 250-400 millió fő közötti afrikai Európába utazását vetítik előre az elkövetkező időszakban. [24]"

  https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6telez%C5%91_betelep%C3%ADt%C3%A9si_kv%C3%B3ta
 6. 23
  harcolj
  2017. szeptember 07., csütörtök 08:36
  Érdemes néha meghallgatni eredetiben azokat a kritikákat, amelyeket az eu-képviselők mondanak az eu-parlamentben kormányunkról, és öröm hallani végre konkrét egyenes mondatokat. Ehhez képest Orbán-Szíjártó-stb.- féleségek ugyanazt a mellébeszéléshalmazt ontják, mint akár 1975-ben az x-edik pártkongresszus hozzászólói.
 7. 22
  harcolj
  2017. szeptember 07., csütörtök 08:32
  Nem tudom elképzelni, hogy a Mészáros- Rogán- Pukinéni-féléktől hitványabb menekültek érkeznének hozzánk, úgyhogy ha csekély százalékban is, de javulna MO polgárainak minősége.
 8. 21
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 08:29
  Cyrano, én minden szavát elhiszem, de nem tudna egy forrást megjelölni amely szerint csak elbírálni kell a kvóta alapján ide helyezett migránsokat és az ittlétüket az Unió finanszírozza?

  A szabad mozgás viszont igaz - Észtország átvett néhány menekültet kvótailag, de mind megléptek és Nyugatra távoztak. Nyilván csak ott érzik biztonságban magukat elvégre az életükért futottak.

  A migránsot nagyon nehéz megnyugtani arra nézve hogy az élete nem forog veszélyben. Calaisnál is mennyi migráns gyülekezett össze hogy Angliába jussanak.

  Nem csoda hiszen Franciaországban lőnek. Az észteknél is háború van. A migránsok pedig az életükért futottak.
 9. 20
  Cyrano
  2017. szeptember 07., csütörtök 07:42
  Rossz hírem van nyuszafül:
  tényleg nincs kötelező betelepítési kvóta.

  Utána néztem és nem 1294 ember betelepítéséről van szó, hanem csak arról, hogy ennyi ember ügyét itt kell elbírálni, és ők az elbírálás ideje alatt élnének itt (Uniós pénzből), ugyanis az Unión belül szabad mozgási joga van mindenkinek, annak is, aki menekült státuszt kap. És ha a magyar kormány úgy találja, hogy mind az 1294 gazdasági menekült, mindet elutasíthatja.(Valamint, ha szerencsétlen menekült itt akarna maradni, sürgős elmeorvosi vizsgálatot kellene elrendelni nála, sztem.)
  Szóval megint nem történik más, mint 2015 nyarán a Keletinél: a hülyék riogatása a migráncsokkal.:(
 10. 19
  galambocskám
  2017. szeptember 07., csütörtök 06:45
  http://magyarnarancs.hu/hirnarancs/mikozben-orban-a-bolgar-torok-hataron-kampanyolt-juncker-gyakorlatilag-kimondta-hogy-nem-akar-kotelezo-kvotat-100834

  "Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megtartotta szokásos State of the Union beszédét. (Ezt magyarul ugyebár úgy mondjuk, hogy évértékelő.) Ebben hangsúlyosan hívta fel a figyelmet az egyre terjedő populizmus veszélyeire, és a beszéde tartalmi részei mintha épp azt a törekvést mutatták volna, hogy minél kevesebb játékteret adjon a népbutító nacionalizmusnak.

  Mondandójának legfontosabb része a magyar belpolitika szempontjából nyilvánvalóan az volt, amikor a menekültekkel szembeni szolidaritásról szólt, illetve konkrétan arról, hogy senkit nem lehet kötelezni erre a szolidaritásra. Amit nehéz másképpen érteni, mint hogy szándéka szerint nem lesz kötelező kvóta. Pláne, hogy nemrég Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is erre utalt.

  Hazudtunk egy kicsit

  Könnyen előfordulhat tehát, hogy a pénteki pozsonyi uniós csúcson elvetik a kötelező kvótára tett bizottsági javaslatot. Vagyis a népszavazás egy olyan intézkedés ellen irányul majd, amelyet senki nem akar meghozni.

  Orbán Viktor ellenben eddig is kész tényként beszélt arról, hogy az Európai Bizottság már döntött a kötelező betelepítési kvótáról, azonban a brüsszeli testület a Magyar Nemzet megkeresésére cáfolta ezt, és leszögezte, hogy csak jogszabályjavaslattal éltek."


  Na igen. Hazudtunk egy kicsit.

  Nemde?


  :)

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs