A kormány beleáll a kvótaperbe: „az igazi csata most kezdődik”

szerző
MTI
publikálva
2017. szept. 06., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Jogorvoslati lehetőség viszont nincs.

A magyar kormány szerint az Európai Bíróságon, a kvótaperben született döntés felháborító és felelőtlen – közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az Európai Bíróság döntése szerint Magyarország és Szlovákia is részt kell vegyen a menekültek elosztásában. A 2015-ös menekülteloszlási kvóta döntését perelte a két ország, mint most kiderült, sikertelenül. A mai bejelentés alapján legfeljebb 1294 főt kell befogadnia Magyarországnak, és csak olyan menedékkérőket, akiket a magyar kormány is menekültnek tekint.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy „az igaz csata csak most kezdődik el”, Magyarország minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vesz, hogy a magyar emberek akarata ellenére ne lehessen az országba telepíteni senkit.

A miniszter szerint a bíróság döntése veszélyezteti egész Európa jövőjét, biztonságát, és ellentétes az európai nemzetek, így a magyar nemzet érdekeivel. Véleménye szerint az Európai Bíróságon politikai döntés született, „a politika megerőszakolta az európai jogot”. 
A döntés – az alapszerződésekkel ellentétesen – kimondja az Európai Bizottság hatalmát az uniós tagállamok felett. Ez elfogadhatatlan, és mindent megtesznek azért, hogy megvédjék az országot – közölte Szijjártó Péter.

false

 

Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd


A sajtótájékoztatón Trócsányi László igazságügyi miniszter is arról beszélt, hogy Magyarország újabb jogi csatározások előtt áll. Azt mondta, sajnálják, hogy a testület figyelmen kívül hagyta Magyarország jogilag megalapozott érvelését, és úgy határozott, hogy félre lehet tenni az uniós jog alapvető rendelkezéseit.
Szavai szerint a döntés megbontotta az EU intézményeinek egyensúlyát: annak nyertese az Európai Bizottság, miközben csökkent az Európai Tanács és az Európai Parlament ereje. 
Holott az unió politikai irányát az Európai Tanácsnak, az állam- és kormányfők testületének kellene meghatároznia – mondta. 
Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a bíróság érvelése nem meggyőző, és az „európai mainstream” alátámasztását szolgálja. Tökéletesen más tartalmú ítéletet is hozhattak volna – mondta.
Kérdésre Trócsányi László közölte: az Európai Bíróság a legfelsőbb szint, nincs jogorvoslati lehetőség az ügyben.

szerző
MTI
publikálva
2017. szept. 06., 15:30
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8
  galambocskám
  2017. szeptember 06., szerda 19:12
  De kérem, én nagyon hálás vagyok a kommentelőknek akik nehéz szociális munkát folytatnak velem szemben.

  Cyrano birkatürelmét felettébb méltányolom.

  A magányos születésnapomon való felköszöntést is örömmel vettem.

  Komoly vígaszt jelent ez számomra!

  Idén is számítok rá, reményeim szerint idén is lesz születésnapom.

  :) 2. 7
  Kovacs
  2017. szeptember 06., szerda 19:02
  6: Nyugodtan vállalhatod. Ez lesz a történelem, mert Európa lakossága berezelt a menekültektől. Komplett módon. Éppen abba a történelembe, igen pont abba, amiből tanulnunk kellett volna taposunk újra bele, abba az ismert szarba. És egyre nagyobb léptekkel.
 3. 6
  yoyo
  2017. szeptember 06., szerda 18:45
  Kovacs, te következetes és végtelenül tisztességes álláspontot képviselsz, soha nem nevettelek volna ki.

  "Orbán valójában önfeláldozó módon elvitte a balhét"
  ezt nem vállalom, csak azzal együtt, hogy: "aminek következtében kezd úgy tűnni"

  ...tűnni, látszani, kezdi sokakban azt a téves benyomást kelteni, stb., hogy...
 4. 5
  Kovacs
  2017. szeptember 06., szerda 18:31
  3: Nem jövök rá, hogy mi hajt, mi űz, amikor ilyenek írsz ide. Pedig a kommentelők nehéz szociális munkát folytatnak veled szemben. (rajtam kívül, mert én nem tudok veled mit kezdeni.) Cyrano például birka türelemmel diskurál veled. Azt is elfelejted, hogy az itt írogatók voltak azok, akik a magányos születésnapodon felköszöntöttek. Szégyelld magad. Tetőtől talpig. Kompletten.
 5. 4
  Kovacs
  2017. szeptember 06., szerda 17:59
  Igen, yoyo. Csakhogy az eredeti képletet Orbán Viktor állította föl. Nagyobb kaliberű népeket is le lehet vinni kutyába (most írom x-szer, le is viszik, most éppen Németországban, remélem, hogy csak részben. Az ember már időközben a kicsivel is beéri) Aki az uniót kritizálja, az én vagyok. (mert milyen menekült politika az, ami éppen zajlik? (Csád, Niger stb, amit szintén jeleztem.) De ami IGAZ, Jelinek szavait idézve: EZ a ti sztoritok. Másként: "Teccettek volna IGEN-nel szavazni a kvótanépszavazáson, teccettek volna orrvérzésig tüntetni Majtényiért, teccetetek volna egyszer is kiállni a romákért (alkalom lett volna elég), és teccetettek volna legalább megpróbálni a bizalmatlansági indítványt (te is csak kiröhögtél... mert ugyebár jobban ismered magatokat)
  Az "Orbán valójában önfeláldozó módon elvitte a balhét"- Hm nekem ez is ismerős interpretálás... Lásd Erdogan én a török-német szavazók... Legalább mi ne legyünk szánalmasak yoyo!
 6. 3
  galambocskám
  2017. szeptember 06., szerda 17:44
  Kénytelen vagyok Szijjártónak és Trócsányinak igazat adni mivelhogy hogy igazuk van.
 7. 2
  yoyo
  2017. szeptember 06., szerda 17:20
  Kovacs, az a szar, hogy bár az eredeti képletben Orbán volt a balkáni paraszt, aki a menekülteket kitárt karokkal váró Európát szégyenbe hozta idegengyülőlő kampányaival és kerítéseivel, ám idő közben Európa nemesebbik része elkezdett hadoválni mindenfélét össze-vissza, aminek következtében kezd úgy tűnni, hogy Orbán valójában önfeláldozó módon elvitte a balhét, eljátszva a rosszfiút.

  Az ilyen dramaturgia pedig nem tesz jót a hitelességnek, viszont a másik oldalon nagy segítség a mitoszgyártásban.
 8. 1
  Kovacs
  2017. szeptember 06., szerda 16:47
  "Mindenkinek igaza van, azt hiszem, és az élet bitangság"mondá egy irodalmi klasszikus.
  De valakiknek már egyre jobban nincs igazuk és az élet már nemcsak bitangság. Itt.
  Ez a magyar kormány amit művel már túllépte az "embertelenség" határait. Komplettül.
  Meddig lehet még ezt a műsort játszani?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Bűncselekmény hiányában
Lezárult Szilvásyék „kémpere”
Végel László írása
'68 a titói Jugoszláviában
Petőfi kiscicái
Hammer Ferenc az állami rockról
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs