A legendás fotós, aki kétmillió képet készített Obamáról

  • - urfi -
  • 2017. január 21.

Külpol

Törvény kötelezte rá, hogy egyetlen képet se töröljön ki.

Pete Souza ezt a képet péntek délután lőtte, amikor Obama utolsó útjára indult az elnöki helikopteren, miután beiktatták Trumpot.

Farewell.

Pete Souza (@petesouza) által közzétett fénykép, 2017. Jan 20., 12:06 PST

A fotó Souzának is a búcsút jelenti. Nyolc éven át fényképezte Obamát: elnökségének minden nyilvános pillanatát és családi életének apró momentumait. Kivételes lehetőség ez, ami ráadásul Souzának már másodszor adatik meg, ő volt ugyanis Ronald Reagan második elnökségének hivatalos fotósa is a nyolcvanas évek közepén. Ilyen képeket csinált:

false

 

Fotó: Pete Souza/Wikipedia

Souza kétmillió képe a nemzeti archívumba és Obama majdani elnöki könyvtárába kerül. Egyetlen képet sem törölhetett ki az ún. Presidential Records Act értelmében, szóval a rajongóknak lesz mit nézegetniük. Ezek a felvételek a különösen erős elnöki marketingcsapat remek eszközei voltak: rengeteg különböző érzelem, emberi gesztusok, babák és cicák. Egy idő után magának Souzának is saját kis kultusza alakult ki.

Azt tartotta a munkája lényegének, hogy mindig, mindenhol ott legyen, és amikor megtörténik a váratlan, nagy pillanat, azt azonnal észrevegye. (Jellemző, hogy állítása szerint gyakorlatilag minden fontos partnerrel lefolytatott telefonbeszélgetés közben lefotózta Obamát, hátha éppen akkor fordul meg a világ sorsa.) Nem túl bonyolult filozófia ez, de működött – ahogy azt a Time portrévideójában sorakozó képek is bizonyítják.

(Time, Washington Post)

Figyelmébe ajánljuk