A lengyel kormánypárt kirúgatná von der Leyent, ha nem kap EU-s pénzt

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 9.

Külpol

Júniusban úgy tűnt, közel a megegyezés, de azóta kiújult a viszály Brüsszel és Varsó között.

"Ha az Európai Bizottság megpróbál falhoz szorítani minket, nem marad más választásunk, mint minden fegyverünket bevetve tüzelni" - ezt mondta a lengyel állami rádiónak a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) főtitkára, Krzysztof Sobolewski a Politico összefoglalója szerint.

Sobolewski arra utalt, hogy bár az Európai Bizottság június elején jóváhagyta Lengyelország helyreállítási tervét, azóta sem indultak meg a kifizetések a helyreállítási alapból, mert a Bizottság értékelése szerint Lengyelország még nem teljesítette a bírói függetlenséggel kapcsolatban tett vállalásait.

A PiS főtitkára "szemet szemért, fogat fogért" taktikát ígért, azaz ha nem kapják meg a pénzt (összesen kb. 35 milliárd eurót)  Varsó vétózni fogja az EU-s döntéshozatalt, pert indít a Bizottság ellen és "koalíciót épít" Ursula von der Leyen és a teljes Bizottság menesztése érdekében. A Bizottságot egyébként az Európai Parlament tudja visszahívni, a PiS-nek tehát itt kellene elég szövetségest találnia, ami jelen pillanatban nem látszik reális forgatókönyvnek, hiszen az EP többsége rendre a jogállamiságot sértő lenygel kormánnyal szemben foglal állást.

A lengyel helyreállítási pénzekről megszólalt Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke is, akit sokan Lengyelország de facto vezetőjénekt artanak. 

Kaczynski azt mondta, hogy további lépéseket nem tesznek bírói függetlenség területén, és annak a véleményének adott hangot, hogy ha a Bizottság nem teljesíti a kötelezettségét Lengyelország felé (azaz nem fizet a helyreállítási alapból), akkor Lengyelországnak sem kell teljesítenie az EU felé fennálló kötelezettségeit.

Kaczynski szerint Lengyelországot azért támadják, mert nem férnek bele az Európa irányításáról szóló "német-orosz" tervbe, a Bizottság pedig a németeknek való alárendeltségbe akarja kényszeríteni Lengyelországot. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk