A medveszarkonzerv föladja a leckét a román fogyasztóvédelemnek

  • narancs.hu
  • 2022. november 30.

Külpol

Szuvenír, rá van írva, hogy nem fogyasztható, ezért kivonni sem lehet a forgalomból.

Csomagolása szerint száz százalékban erdélyi barnamedve-ürüléket tartalmaz az a konzerv, amelyet a Csíki Sört is előállító csíkszentsimoni Lixid Project kft. forgalmaz. 

Az erdélyi cég szuvenírjéről a Transtelex írja, hogy föladta a leckét a a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatalnak. A hatóság vezetője, Mircea Diaconu egy kézdivásárhelyi boltban fedezte fel a konzervált medveszart, és nagyon meglepődött a termék láttán.

Azt nyilatkozta, hogy mivel a csomagoláson egyértelműen feltüntették azt is, hogy nem alkalmas emberi fogyasztásra, nem lehet kivonni a forgalomból, felügyelet nélkül hagyott gyermeknek mégsem kellene odaadni.

„Azt értem, hogy ez valami szuvenír. De például lejárati idő is megvan adva, amit nem egészen értek, hiszen nem élelmiszerről van szó. Ugyanakkor a fordítás sem teljes. A csomagolásra az van írva, hogy ez egy székely termék, Székelyföldön gyártják. Úgy magyarázták, hogy ezt kézbe lehet venni és úgy formázni, mint a gyurmát. Tehát valamilyen módon »játszani« is lehet vele, de nem tudom, mennyire van rendben, ha egy gyerek beveszi a szájába” – tűnődött Mircea Diaconu.

A Transtelex még tavaly kapott postán a Csíki Sör gyártójától ilyen konzervet, azzal a használati utasítással, hogy „bátran tesztelhető”, de kapott már ilyet ajándékba a Hargita megyei tanácselnök, Borboly Csaba, valamint Sebestyén Balázs, Vadon Jani és Rákóczi Feri, a magyarországi Rádió 1 műsorvezetői. A Transtelex a konzerv ügyében korábban megkereste a közegészségügyi hivatalt, amely azzal hárította el a kérdést, hogy nem illetékes az ügyben, mert nem élelmiszerről van szó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.