A német kancellár az élelmezési válságról tárgyalt afrikai látogatásán

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. május 22.

Külpol

Pontosabban az ukrajnai háború gabonaexportra gyakorolt hatásáról.

Élelmezésbiztonsági kérdésekről tárgyal Olaf Scholz német kancellár hivatalba lépése óta első afrikai körútján.

Scholz vasárnap indult a Szenegált, Nigert és Dél-Afrikát is magába foglaló háromnapos körútjára, amelynek egyik kiemelt témája lesz az ukrajnai háború gabonaexportra gyakorolt hatása, ami különösen Kelet-Afrika országaiban súlyosbítja az élelmezési válságot.

Rüdiger von Fritsch, Németország volt moszkvai nagykövete ezzel összefüggésben a Der Tagesspiegel című berlini lapnak vasárnap azt mondta, hogy szándékosan akar éhínséget előidézni a Közel-Keleten és Afrikában Vlagyimir Putyin orosz elnök, s migránsáradattal akarja destabilizálni Európát.

Számos afrikai ország azonban eddig nem ítélte el egyértelműen az orosz hadműveletet Ukrajnában. Mindemellett Scholz afrikai körútján a klímaváltozás, a járványok elleni küzdelem, és a helyi demokráciák erősítése is terítékre kerül.

Útja első állomásán, Szenegálban a német kancellár a nyugat-afrikai partok előtt található gázmező közös kiaknázásáról egyeztetett. Hozzátette, hogy a megbeszéléseket szakértői szinten tervezik folytatni.

A gázmezőben Mauritániának is van részesedése. Sajtójelentések szerint az üzemeltető BP mintegy 425 millió köbméterre becsüli a kiaknázható földgáz mennyiségét.

Scholz beszélt arról is, hogy Németország nap- és szélenergia kérdésében is erősebben együtt fog működni Szenegállal.

Macky Sall szenegáli államfő az ukrajnai konfliktusra utalva közölte, hogy az Afrikai Unió soros elnökének minőségében a következő hetekben látogatást készül tenni Kijevben és Moszkvában is, hogy párbeszédet szorgalmazzon a felek között.

"Nem kívánunk senkinek sem a pártjára állni a konfliktusban, viszont elég egyértelműen békét akarunk. Elítéljük az inváziót, de a feszültség oldásán, a tűzszünet és a párbeszéd érdekében fáradozunk... ez az afrikai álláspont" – tette hozzá Sall.

Szenegál az Afrikai Unió soros elnöke és meghívást kapott a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport június végén Németországban megrendezendő tanácskozására.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk