A német külügyminisztérium nem érti a Petry-ügyben a magyar kormány kijelentéseit

  • narancs.hu
  • 2021. április 9.

Külpol

A német tárca határozottan elutasította a Gulyás Gergely által vont náci párhuzamot.

Nem érti a német külügyminisztérium a magyar kormány kijelentéseit a Petry-ügyben. Ezt közölte is a magyar féllel a német ügyvivő, miután behívatták a minisztériumba – közölte a tárca szóvivője a Reuters-szel.

Mint ismert, Petry Zsoltot azt követően bocsátották el a berlini Hertha BSC-től, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjújában kritizálta Gulácsi Pétert, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusát, amiért kiállt a szivárványcsaládok mellett, valamint a bevándorlásról azt mondta, hogy emiatt lepték el bűnözők Európát. A klub szerint szavai nem feleltek meg az általuk vallott értékeknek, amik között ott van a sokszínűség, az esélyegyenlőség és a tolerancia is.

Az ügyet csütörtökön terelte diplomáciai síkra a magyar külügy, miután bekérették a német ügyvivőt.

Emellett Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón már egyenesen megkérdőjelezte Németország jogállamiságát, és arról beszélt, hogy „a XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, a XXI.-ben is lenne.”

A német külügyminisztérium szóvivője határozottan elutasította a nemzetiszocialista vádakat, amiket Gulyás említett. Marcus Jung, a Hertha szóvivője csütörtökön bizarrnak nevezte Gulyás kijelentését, és ismét elmondta, hogy a klub „aktívan támogatja a társadalmi sokszínűséget, az egyenlőséget és a toleranciát”.

Ehhez képest Orbán Viktor pénteki rádióbeszédében arra a következtetésre jutott, hogy "a liberális politika ma Európában elnyomó politika, aki nem ért egyet a liberális véleménnyel, azt elnyomják, aki mégis hangot ad a véleményének, azt megbüntetik. Itt most állásvesztéssel büntettek valakit, aki nem az gondolja, amit helyesnek vélnek." Hozzátette, fontos, hogy egy magyar emberről van szó, Magyarország pedig azért harcol, hogy egy komoly és sikeres ország legyen, és akkor lesz az, ha követ bizonyos törvényeket, az egyik ilyen, hogy "egy magyar sincs egyedül, Petry Zsolt sincs egyedül". 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.