A Bové-per Franciaországban: Rokfort kontra globálvilág

  • - kovácsy -
  • 2000. július 13.

Külpol

A hónap elején bebizonyosodott: José Bové személyében valóban új sztár született a francia baloldal balszélén. Mondhatnánk gépiesen szélsőbalt is, de ez hamisítás volna. A délfrancia juhtenyésztő nem az ismert ideológiai építőkockákból rakosgat, inkább csak tudomásul veszi, hogy vezérükként tekintenek rá a pacifistáktól az atomenergia- és génmanipuláció-ellenzőkön, a szegények, a kirekesztettek felemelésének harcosain át az egészséges, természetes vidéki életre áhítozó utó-´68-asokig egy sor elégedetlenje a jelennek, vizionáriusa a szebb jövőnek.
A hónap elején bebizonyosodott: José Bové személyében valóban új sztár született a francia baloldal balszélén. Mondhatnánk gépiesen szélsőbalt is, de ez hamisítás volna. A délfrancia juhtenyésztő nem az ismert ideológiai építőkockákból rakosgat, inkább csak tudomásul veszi, hogy vezérükként tekintenek rá a pacifistáktól az atomenergia- és génmanipuláció-ellenzőkön, a szegények, a kirekesztettek felemelésének harcosain át az egészséges, természetes vidéki életre áhítozó utó-´68-asokig egy sor elégedetlenje a jelennek, vizionáriusa a szebb jövőnek.

Franciaországban virágkorát éli a kispolitika: a lakóhelyi és tájegységi, tradíciókat élesztgető, szűkebb, önellátásban is egyre merészebben gondolkodó öntudat. Már-már kihalt nyelveket, a bretont, az okcitánt tanulgatják büszkén a városokból, az értelmiségi kételyek elől a vidéki természetességbe emigrált valamikori franciák. Különösen délen van ez így, Bové is itt lett kaliforniai tanulóévei után hetyke bajszú, kockás inges "paraszt". A hetvenes években a Közép-hegység déli fennsíkján, a Larzacon foglalt magának tanyát, itt tüntetett és akciózott éveken át egy vadászrepülő-bázis tejeszkedése ellen, alapvetően azonban juhtejet termelt. Abból készül a vidék leghíresebb exportcikke, a sajtok sajtja, a rokfort.

A visszabontott

világkereskedelem

A rokfort finom. Szeretik Amerikában is. Csak hát vannak ezek a végeláthatatlan, abszurdba hajló világkereskedelmi viaskodások. Ezek hozták úgy, hogy az Európai Unió - no nem elsősorban egészségügyi, sokkal inkább piac- és őstermelővédő megfontolásokból - tavaly éppen a hormonkezelt húsfélék amerikai importját tiltotta be. Erre jött a válaszlépés a tengerentúlról: magas vámot a rokfortra! És ez nem jó a juhtartóknak a Larzacon. Bové, aki a francia Parasztszövetség - a két mezőgazdasági érdekvédő szervezet közül a kisebb, de radikálisabb - helyi vezetői közé tartozik, jelképes akciót hirdetett.

A helyi tizen-egynéhányezres központ - mondjuk járási székhely -, Millau központjában éppen új üzletet nyitott a McDonald´s. Ide vonult fel tavaly augusztusban José Bové, úgy háromszázadmagával, békés, jelképes és eszmeiségében távlatos módon visszabontani kissé a félig kész épületet. Leszedték a tető egy részét, kábeleket húztak ki a falból, dolgozott fürgén csavarhúzó, harapófogó, kalapács. Aztán vitte, kinek mi kellett, röhögnénk magyar módra, de nem ez történt: teherautóra pakolták a szajrét, aztán kiborították a helyi közigazgatási alhivatal udvarára: őrizze addig a köztársaság, amíg Washington a rokfortra emeli szőrös, világhódító mancsát - üzenték az alprefektusnak büszkén és ennél inkább enyhébb szavakkal.

Kistermelő

a nagyvilágban

Mert - és ez volt az áttételes és távlatos üzenet - az igazi ellenség az uniformizálódás, a műkaja, a vegyszerek, mindama dolgok tehát, amelyek - vélték és vélik - Amerikát gazdagítják, sorvasztják viszont a finomságokat biológiailag előállító kistermelőt. De félre tréfa, gúnynak netáni árnya: mindezen bajok valóban bajok, szerette is majd minden francia Bovét, főleg hogy előzetesbe zárták, ő meg nem volt hajlandó kauciót fizetni, netán a szövetséggel fizettetni, végül már kérlelték szinte, tuszakolták kifele tömlöcéből.

Hogy konok követeléseinek elébe menjenek legottan, valamint hogy a világkereskedelmi érvelések során látványosan felmutattathassék: az európai paraszt fájlalja a vonatkozó nemzetközi intézmény, a WTO működésének ridegségét, tessék ezt, tisztelettel, figyelembe venni, hivatalos delegáltstátust kapott tavaly novemberben Seattle-be, alighanem a világ első, nemzetközi érvényű passzussal ellátott tüntetőjeként. Vitte is, osztogatta is ott a jó larzaci rokfortot, az igazit. Aztán jött a davosi konferencia idén februárban, ahol a tiltakozók első soraiban kapta és tűrte férfiként a könnygázt.

Híres ember volt már ekkor, híres és népszerű. A világ nem áru címmel megjelent könyve nyolcvanezer eladott példánnyal landolt a bestsellerlistákon, és a február végi párizsi Mezőgazdasági Szalonra látogató Chirac elnök úgy ment oda hozzá, a Parasztszövetség standjához, mint akit pneumatikus csörlővel húznak. Amerikai közvélemény-kutatók az európi Top 50 helyi észlelésű névsorában regisztrálták Bovét, aki köré egyre nagyobb számban sorakoztak föl különféle globalizációellenes, fenntartható fejlődést sürgető, tiszta ethoszú szervezetek a világ minden tájáról.

Népünnepélyes

ítélethirdetés

Aztán elkövetkezett június harmincadika, amikor Bovénak és kilenc társának Millau-ban bíróság elé kellett állnia. Húszezer rokonszenvezőt vártak a kisvárosba erre a hétvégére, amikor Bové társaival együtt akár ötévi börtönre és félmillió frank pénzbírságra is számíthatott, a támogatói viszont tizenhat különféle utcaszínházi, -cirkuszi és -zenei előadásra, vitafórumokra - például Pierre Bourdieu-vel -, este pedig Zebda-, Noir Désir-, Francis Cabrel-koncertre.

A tömeg a vártnak csaknem kétszerese, a kiszabott büntetés pedig a töredéke volt: másfél év felfüggesztett. A tárgyalást kihangosították, az ügyész a szándékos rongálás tényállását firtatta, Bové és védői a globalizációt perelték. Új tárgyalás, másodfokon, szeptember közepén.

Az egész történetben és magában Bovéban is - hiába dobban magasrendű elvekért a szív és lelkendez a lélek - a fundamentalista, igazságbirtokosi konokság a leginkább zavaró mozzanat. Az, ahogy a környezet, a cselekvési irány bizonytalansága fölötti zavarában a felbukkanó vezéregyéniség mögé lelkesen besorolódó tábor és velük egyenrangon a média által is felértékelt szubjektív messiano-anarchista az értékeket egymáshoz való viszonyukban kezeli. A rongálás valójában jelképes lebontás, amely nem vétek, szemben a multik gátlástalan profitéhségével. Az érzett igazság a kodifikált jog fölött. A törekvés a kizárólag helyesnek tartott természetesség feltételeinek helyre- (valójában persze elő-) állítására. Amitől aztán az egész dolog végül mégiscsak valamilyen irányban szélső lesz. Kár, mert amúgy rokfortot enni helyénvaló. Ahogy helyénvaló szabadon nem bemenni a McDonald´sba.

- kovácsy -

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.