Amilyen jól indult, olyan katasztrofálisan áll most Martin Schulz kampánya

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 20:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ismét Angela Merkel a legnépszerűbb politikus Németországban.

A Martin Schulz vezette szociáldemokrata SPD az elmúlt héten újabb egy százalékpontot veszített népszerűségéből, így 26 százalékos támogatottságával jócskán elmarad a Merkel-féle CDU/CSU 38 százalékától – írja a Politico az ARD közvélemény-kutatására hivatkozva.

Ha a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, 32 százalékuk szavazna Schulzra, 49 százalékuk Merkelre. A szociáldemokraták vezetője egy hét alatt négy százalékpontot veszített népszerűségéből, ami valószínűleg a múlt vasárnapi észak-rajna-vesztfáliai tartományi választással függ össze, amelyen az SPD történelmi vereséget szenvedett.

A ZDF kutatását ismertető MTI azt írja, Angela Merkel kancellár 2015 tavasza – a menekültválság eszkalálódása – óta először vezeti a német politikusok népszerűségi listáját, teljesítményét a választók 2,2 pontra értékelték egy –5-től 5-ig terjedő skálán. Martin Schulz –0,6 ponttal a hetedik helyen áll, pedig februárban még vezette is a listát.

false

 

Fotó: Olivier Hoslet/MTI/EPA

 

Az SPD január végén jelentette be, hogy hivatalosan is Martin Schulzot, az Európai Parlament leköszönő elnökét indítja a kancellári posztért. A szociáldemokraták népszerűsége meredeken nőtt a bejelentés utáni hónapokban, politikai elemzők ezt a jelenséget csak „Schulz-hatásként” emlegették. Manapság azonban Schulz kampányának kifulladásáról beszélnek.

Németországban szeptember 24-én lesznek a szövetségi parlamenti (Bundestag) választások. Mivel jelenleg a liberális FDP-t is a parlamenti küszöb fölött mérik, nem elképzelhetetlen, hogy a CDU/CSU–SPD nagykoalíciót egy jobbközép-liberális kormány váltsa fel.

szerző
narancs.hu
publikálva
2017. máj. 19., 20:00
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2017. május 19., péntek 22:11
    Én ugyan baloldali vagyok, de egyáltalán nem bánom, ha Németországban most éppen marad a Merkel-féle CDU. Majd ha később rosszabb CDU lesz, újra szurkolok az SPD-nek, most nem árt egy kis kiszámíthatóság (ne nem mintha Schulz kiszámíthatatlanságot hozna), különösen, hogy a hozzánk hasonló balkáni szilvaköztársaságok látják, hogy "Németben" nem az Orbánok propagandafüttyei szerint táncolnak.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...