Az emberi jogokért kiállni Törökországban bűncselekmény: már vádat is emeltek az Amnesty helyi igazgatója ellen

  • narancs.hu/Amnesty
  • 2017. július 18.

Külpol

Állítólag terrorszervezet nevében követett el bűncselekményt, bár nem volt a tagja.

Vádat emeltek a közelmúltban letartóztatott tíz török jogvédő, köztük Idil Eser, az Amnesty International törökországi igazgatója ellen – írja a civil szervezet közleményében. A vád alá helyezett tíz aktivista közül hatan előzetes letartóztatásban maradnak.

Idil Esert kilenc másik jogvédő mellett július 5-én egy szokványos workshopon tartóztatták le. Közülük négyet ma kora reggel a hatóságok óvadék ellenében elengedtek, de továbbra is nyomoznak ellenük. Mind a tízüket ugyanazzal vádolják: „bűncselekmény elkövetése egy terrorszervezet nevében anélkül, hogy tagjai lennének”.

„Az ügyészeknek 12 napjuk lett volna, hogy kimondják a nyilvánvalót: a tíz aktivista ártatlan. A vád alá helyezésük mutatja, hogy az igazság és az igazságszolgáltatás mára ismeretlen fogalommá váltak Törökországban – mondta Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. – A mai nap tanulsága, hogy kiállni az emberi jogokért Törökországban bűncselekmény. Most eljött az igazság pillanata Törökország és a nemzetközi közösség számára: a világ vezetőinek be kell fejezniük a tétlenkedést, fel kell hagyniuk a szokásos megoldásaikkal, és komoly nyomás alá kell helyezniük a török hatóságokat, hogy ejtsék a nevetséges vádat, és azonnal, feltétel nélkül engedjék szabadon az isztambuli 10-eket.”

Figyelmébe ajánljuk