Az EP a globális minimumadó vétójának feladását kéri a kormánytól

  • narancs.hu
  • 2022. július 6.

Külpol

A Bizottságot és a többi tagállamot pedig arra biztatják, hogy ne engedjenek az Orbán-kormány zsarolásnak. 

450 szavazattal, 132 ellenszavazat és 55 tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el szerdán az EUrópai parlament a globális minimumadóról.

A globális minimumadó egy az OECD égisze alatt létrejött megállapodás, amely azt célozza, hogy a nagy multinacionális vállalatok minden országban legalább 15 százaléknyi nyereségadót fizessenek. Az Európai Unióban egy irányelvvel ültetnék át a szabályozást, de a magyar kormány - egyedüliként - blokkolja ennek elfogadását.

Az EP állás foglalása szerint a Magyarország által a társaságiadó minimum szintjéről született nemzetközi megállapodás vétójának feloldásáért cserébe „bejelentett igényeket  [...] már nagyrészt figyelembe vették a nemzetközi megállapodásban", ezért a Parlament „sürgeti Magyarországot, hogy haladéktalanul vessen véget a globális adóügyi megállapodás Tanácsban való blokkolásának".

Az állásfoglalás arra biztatja a Bizottságot és a tagállamokat, hogy „ne bocsátkozzanak politikai alkudozásba azokkal a tagállamokkal, amelyek visszaélnek nemzeti vétójukkal" és „mindaddig tartózkodjanak a magyar nemzeti helyreállítási terv jóváhagyásától, amíg Magyarország teljes mértékben eleget nem tesz a rendeletben meghatározott valamennyi kritériumnak". Ha Magyarország kitart vétója mellett, akkor nemzetközi kötelezettségvállalásai teljesítése érdekében az Uniónak meg kell fontolnia az alternatív lehetőségek, többek között a megerősített együttműködés használatát, vélik a képviselők.

A képviselők kijelentik, hogy a jelenleg létező nemzetközi adózási szabályok a modern kor gazdaságában nagyrészt elavultak, mivel nem képesek  hatékonyan visszaszorítani az adókijátszást és az adókikerülést, aláássák az egységes piacot, és miattuk a kis- és középvállalkozások elfogadhatatlan  versenyhátrányba kerülnek a multinacionális vállalatokkal szemben.

A képviselők emlékeztetik a tagállamokat, hogy az egyhangú uniós döntéshozatalhoz „nagyon magas szintű felelősségvállalás[ra]" és „lojális együttműködés[re]" van szükség, ahogy az az uniós szerződésben is szerepel. A tagállamoknak hosszú távon mérlegelniük kellene a minősített többségi szavazásra való áttérést, a Bizottságnak pedig újra kellene indítania a vitát arról, hogy az adózás egyes területein fokozatosan át lehet-e térni a minősített többségi szavazásra.

Hogy mi az a globális minimumadó, és miért akadályozza a magyar kormány a bevezetését, arról ebben a cikkünkben írtunk bővebben: 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk