Az EP már nem perli a Bizottságot a jogállamisági mechanizmus ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. augusztus 2.

Külpol

Májusban szép csendben visszavonták a keresetet. 

Az Európai Parlament májusban visszavonta az EU Bíróságánál azt a keresetet, amit az Európai Bizottság ellen adott be még tavaly októberben, és amivel arra akarta rászorítani a Bizottságot, hogy alkalmazza a jogállamisági mechanizmusnak is nevezett költségvetési feltételességi rendeletet - írja a Politico.

A per leállításáról a parlamenti képviselőcsoportok elnökei döntöttek, és rögtön tájékoztatták is a Bíróságot, de nyilvánosságot csak most kapott a lépés.

A kereset visszavonását két tényező motiválta: egyrészt a Parlamentnek a saját jogászai szerint is kevés esélye lett volna a győzelemre, másrészt áprilisban a Bizottság elindította a jogállamisági eljárást Magyarország ellen.

A költségvetési feltételességi rendelet 2021 eleje óta van hatályban, a Bizottság azonban több mint egy évet várt az első eljárás megindításával, ezt sérelmezte a Parlament, és a per elindítása egyfajta nyomásgyakorlásként is értékelhető volt. 

A Magyarország elleni jogállamisági eljárás közben halad tovább, a magyar kormánynak augusztus 22-ig kell válaszolnia a Bizottság legújabb levelére, amiben az EU-s testület már szankciókat is előrevetített. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk