„Az EU és Törökország vezetői újabb mélypontra süllyedtek”

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 08., 15:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Amnesty szerint a tegnapi csúcstalálkozón előadott terv a menekültek cserélgetéséről nem csak embertelen, hanem rövidlátó is.

Riasztóan rövidlátó és embertelen hozzáállásra vall az emberek Törökországba való visszaküldésére tett folyamatos törekvés, ahelyett hogy feltétel nélküli erőfeszítéseket tennének az áttelepítésükért, illetve az Európába vezető biztonságos és törvényes utak kialakítására – jelentette ki az Amnesty International az Európai Tanács és Törökország közti tárgyalásokat követően.

Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke bemutatta az EU-török végső megállapodás tervezetének vázlatát az Európai Tanács március 17-18-i ülése előtt. A javaslat, amely szerint minden Görögországból Törökországba visszaküldött szír menekültért cserébe egy szírt áttelepítenek az EU-ba, jogi és erkölcsi hibákkal terhelt. Ezen terv alapján az egy szír részére felajánlott áttelepítési helyet gyakorlatilag egy – a halálos görög tengeri úton átkelt – szír életének kockáztatása árán ajánlanák fel.

false

 

Fotó: MTI

„Az EU és Törökország vezetői újabb mélypontra süllyedtek, gyakorlatilag a legkiszolgáltatottabbak jogait és méltóságát csereberélik. A menekültbarter ötlete nem csak veszélyesen dehumanizáló, de semmilyen hosszú távú megoldáshoz sem vezet a fennálló humanitárius krízisben” – mondta Iverna McGowan, az Amnesty International európai irodájának vezetője.

Amikor a javaslat jogszerűségét megkérdőjelezték nemzetközi jogi szempontból, az EU-s vezetők azzal válaszoltak, hogy jogszerű lesz, amint Törökországot „biztonságos országnak” minősítik. Általánosságban az Amnesty International erősen vitatja a „biztonságos ország” fogalmát, mivel az aláássa az egyén azon jogát, hogy egy teljes és tisztességes menekültügyi eljárásban vehessen részt, és így egyének származási országába való deportálásához vezethet, megsértve a visszaküldés tilalmát (non-refoulement). Törökország esetében ráadásul rengeteg aggodalomra van ok, látván, hogyan bánik az ország a menekültekkel, migránsokkal.

„Törökország erőszakkal küldött vissza szíreket Szíriába, és az országban sok menekült él reménytelen körülmények között, elégtelen lakhatási körülmények között. Menekült gyerekek százezrei nem tudnak iskolába járni. Nincs az a képzelőerő, ami segítségével Törökországot biztonságos harmadik országnak lehetne tekinteni, ahová az EU kiszervezheti kötelezettségeit” – hangsúlyozta Iverna McGowan.

A javaslat csúfot űz az EU kötelességéből, amely szerint menedékhez való hozzáférést kellene biztosítania a határainál. Minden visszafordítási rendszer mélységesen problémás, amely nem veszi figyelembe az egyén jogát egy tisztességes és erős menekültügyi eljáráshoz. „Az irakiak és az afgánok a szírekkel együtt a Görögországba érkezők 90 százalékát teszik ki. Ha visszaküldik őket Törökországba, a nemzetközi védelemre irányuló kérelmüket valószínűleg sosem fogják meghallani. Ezzel az EU azt bizonyítja, hogy a menekültek jogai számára csak üres szavak” – mondta Iverna McGowan.

Tusk elnök azt is mondta, hogy a nyugat-balkáni útvonalat lezárhatják. Ezen útvonal lezárása több ezer embert hagyna a hidegben anélkül, hogy világosan láthatnánk, hogyan elégítenék ki azonnali humanitárius szükségleteiket, és hogyan biztosítanák a nemzetközi védelemhez való hozzáférésük jogát. Az EU-nak és a nemzetközi közösségnek mind humanitárius, mind pedig pénzügyi vonatkozásban sürgősen fokoznia kell elköteleződését a krízis megoldására, valamint nagyobb létszámú menekültek áttelepítésére.

Az Amnesty International Magyarország közleményét szerkesztve és rövidítve adtuk közre.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. márc. 08., 15:38
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 4
  persky
  2016. március 09., szerda 10:45
  Komolytalan ostobaság az egyezmény morális tartalmáról locsogni, pontosabban tökéletes hülyeség.

  Merkel pontosan tudta: Időt kell nyernie, nem számít semmi, bármi áron időt kellett nyernie, mert hiszen a rohadékok (Orbán, Putyin, stb.) eddig is a helyzet rendezetlenségére bazírozták gyomorforgatóan aljas manővereiket, úgyhogy az lett volna csak aztán a legnagyobb embertelenség, ha semmilyen rendezés nem indulna el valahogy, valamiképp.

  Az ugyanis bárki előtt nyilvánvaló, hogy egyelőre ennyit lehetett elérni a törököknél, és hiába is tudták zsarolási potenciájukat érvényesíteni, a történtek révén és végső soron Európa (!) mégiscsak meg tudta őrizni Orbán és Putyin által megtámadott eredeti pozícióját. És, ha tetszik, ha nem, ennél most nincs fontosabb, és végsősoron ez nemcsak a menekültek, de mindenki érdekét is szolgálja.

  Respekt Merkel.

 2. 3
  Cyrano
  2016. március 09., szerda 09:20
  reuters: Orbán kebelbarátja nyilvánvalóvá tette, hogy Szíriában akkor lesz béke, ha ő akarja. Ő pedig csak akkor akarja, ha Szíriában ő diktál.
  Törökországgal, azokkal a feltételekkel, amiket a törökök akarnak, nem lehet megegyezni. Mert 1-2 millió menekült helyett 77 millió törököt kapnánk a nyakunkba, egy zsarnoki vezetéssel.
  Az egész ott lett elszabva, amikor Orbán semmit sem tett a Dublin II. betartásáért, és ellenőrizetlenül zúdította Európára a menekülteket/gazdasági bevándorlókat, és ezt az Unió azonnal nem szankcionálta.Ha akkor képen törlik, visszaküldenek mindenkit, hogy tartsuk be a törvényeket, akkor mára már csökkent volna az áradat. (Ma már tudható Putyin manipulálta az egészet. Ha az első lépés sikertelen lett volna, nem folytatódik az egész, nem jönnek Európa felé.)
 3. 2
  Istvan Szabo
  2016. március 08., kedd 18:46
  Hiába erőlködnek a migráncssimogatók (bármelyik oldalon is), ennek az egyenletnek az értékkészlete üres a humánus értelmezési tartományban!
 4. 1
  reuters
  2016. március 08., kedd 17:41
  Riasztóan rövidlátó és embertelen hozzáállásra vall az emberek Törökországba való visszaküldésére tett folyamatos törekvés, ahelyett, hogy feltétel nélküli erőfeszítéseket tennének a migráció kiváltó okainak megszüntetésére vagy legalábbis mérsékelésére.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Veszélyes precedens”
Interjú Sarkadi Balázs akadémikussal
Hol tart a vizsgálat?
Trump és Oroszország
Interjúk
Wim Wenders, Rutkai Bori, Ziggy Marley
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...