Az Európai Bizottság fel akarja számolni a nemek közti bérkülönbségeket

  • narancs.hu
  • 2017. november 20.

Külpol

Az Európai Unióban a nők órabére 16,3 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké.

Az Európai Bizottság (EB) cselekvési tervet terjesztett be hétfőn arra vonatkozóan, hogy az EU-n belül mihamarabb felszámolják a nemek közti bérszakadékot. Az EB olyan projekteket finanszírozna, amelyek javítanának a jelenlegi bérkülönbségeken a vállalatvezetés minden szintjén.

„A nemek közötti egyenlőség alapvető jog, amelyet az uniós szerződésekben fektettek le. Noha a nőknek Európa-szerte joguk van az egyenlőséghez, a biztonsághoz és a társadalmi szerepvállaláshoz, túl sokan vannak, akik számára e jogok még nem kézzelfoghatóak. Olyan viselkedésbeli és politikai változásokat kell elősegítenünk, amelyek javítják polgáraink életét” – idézi az MTI az EB első alelnökét, Frans Timmermanst.

Az EU-ban átlagosan 39,6 százalékkal keresnek többet a férfiak, mint a nők; ez az arány hazánkban 32 százalék.

Vera Jourová, a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős uniós biztos úgy véli, a nők továbbra is alulreprezentáltak a politikai és üzleti világban is, a nők elleni erőszak pedig még mindig széles körben elterjedt jelenség – ennek felszámolásában nagy szerepe lenne a nők gazdasági függetlenségének, mivel Jourová szerint az „szolgál a legjobb pajzsként az erőszakkal szemben”.

Figyelmébe ajánljuk