Az ideinél is kevesebb búza lesz Ukrajnában

  • narancs.hu
  • 2022. október 2.

Külpol

Felére eshet jövőre az ukrajani búzatermés: kevesebb a terület, a műtrágya és az erőforrás.

A tavalyi mennyiség felére eshet 2023-ban a búzatermés Ukrajnában, Denisz Marcsuk, az ország agrártanácsának elnökehelyettese szerint, írja a Reuters. 2021-ben a betakarított búza 32,2 millió tonna volt, ez az idén 19 millió tonnára csökkent a háború miatt. Jövőre csak 15 millió tonnával lehet számolni. Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzaexportőre. 

Tavaly mintegy hatmillió hektáron vetettek búzát az országban 2022-es betakarításra, ám a háború miatt csak 4,6 millió hektáron lehetett a termést betakarítani. Ez a terület is tovább csökkent, az idén már csak 3,8 millió hektárt tudtak művelés alá vonni. A teljes gabonatermés 2021-ben 86 millió tonna volt – ez az idén 50 millió tonna körül lesz, jövőre pedig várhatóan még kevesebb. 

A háború önmagában is csökkentette a termőterületet, emellett azonban a munka is sokkal nehezebb. Kevés a munkaerő, és hiába élveznek elsőbbséget a mezőgazdasági gépek az üzemanyag felhasználásakor, kevés a gép. A jövő évi termésátlagot – nagyjából négymillió tonna búzával számolnak hektáronként – csökkenti az is, hogy nehezen elérhetővé vált a műtrágya.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk