Gázai-övezet, Hamász, Izrael: ismét vétózott a magyar kormány

  • narancs.hu
  • 2021. május 18.

Külpol

Közös nyilatkozatot akart elfogadni az EU, de csak 26 tagállam támogatta.

A magyar kormány nem támogatta azt a nyilatkozatot, amelyet az EU-s tagországok külügyminiszterei adtak volna ki mai informális megbeszélésük után az izraeli-palesztin konfliktusról - írja a HVG Josep Borrellt, az EU külügyi főképviselőjét idézve.

"Őszintén szólva nem tudom megérteni, hogy egy ország hogyan nem tud egyetérteni ezzel az állásfoglalással" - nyilatkozta Borrell. Ennek ellenére a 26 tagállam és a saját nevében kijelentette, hogy "az Európai Unió tűzszünetre és az erőszak azonnali felszámolására szólít fel az izraeliek és a palesztinok között, illetve a humanitárius hozzáférés biztosítását kéri a Gázai övezetben."

Az EU elítéli a Gázai övezetet kormányzó Hamász és más iszlamista csoportok izraeli célpontok elleni rakétatámadásait, és elismeri Izrael jogát arra, hogy megvédje magát. Az önvédelemnek azonban arányosnak kell lennie, és tiszteletben kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot - jelentette ki az uniós diplomácia vezetője.

Hogy a magyar kormánynak mi volt a problémája ezzel a szöveggel, az egyelőre nem ismert. Az ülésen a hivatalos dokumentumok szerint egyébként nem Szijjártó Péter, hanem Sztáray Péter biztonságpolitikai államtitkár képviselte Magyarországot. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk