Azért az durva, hogy valakit azért zaklatnak, mert túlélt egy nukleáris katasztrófát

  • narancs.hu
  • 2017. március 11.

Külpol

Egyszerűen „hulladékként” kezelik a fukusimai gyerekeket.

Pénteken volt pontosan hat éve, hogy Japán északkeleti részét hatalmas földrengés rázta meg, városokat öntött el a szökőár, és Fukusimánál bekövetkezett a nukleáris katasztrófa: 18 ezer ember vesztette életét, több mint 1 millió épület vált lakhatatlanná, legalább 100 ezer túlélőnek el kellett hagynia az otthonát. Sokaknak a még mindig szennyezett területtől távol sem rendeződött az életük, a gyerekeket sok esetben diszkriminálják azért, mert a tragédia részesei voltak.

A nukleáris zaklatás szinte fogalommá vált Japánban; a gyerekek pont olyan diszkriminációval néznek szembe, mint a második világháború atombombáinak túlélői. A kormány megpróbálja kezelni a helyzetet, de még csak most kezdik felismerni a problémát.

„Hulladékként kezeltek”

Az adatok szerint a túlélők kétharmadát érték már különböző támadások csupán azért, mert megúsztak egy nukleáris katasztrófát. Egy kisfiút évekig zaklattak, miután nyolcévesen a családja elmenekült a környékről Japán második legnagyobb városába, Yokohamába. A társai ütötték és rugdosták, különböző gúnyneveket aggattak rá. Később az is kiderült, hogy követelték tőle azt a pénzt, amit a kormány a katasztrófa áldozatainak adott, mert a zaklatói szerint nem érdemelte meg. Végül a most 14 éves gyerek másfél millió jent adott zaklatóinak, hogy végre abbahagyják a támadásokat. „Sokszor meg akartam halni, hulladékként kezeltek” – mondta a gyerek.

Az iskolák és a tantestületek próbálkozásai is hamar kudarcba fulladnak. Ezek az esetek sokban emlékeztetnek az 1945-ben bekövetkezett bombázások áldozatainak a tapasztalataira. Hirosima és Nagaszaki városát extrém sugárzás érte az atombomba miatt, a lakosokat pedig diszkriminálták a munkahelyükön. A magánéletükben is számos gond adódott, például nehezen tudtak házasodni, mivel az emberek féltek, hogy a gyerekeik valamilyen fogyatékossággal jönnek majd világra.

Manapság is hasonló reakciókkal szembesülnek a fukusimai atomkatasztrófa miatt kényszerből elmenekült emberek. „Ezek a fiatalok nehezebben tudnak majd házasodni, mivel mindenki megkérdőjelezi a nemzőképességüket – mondta egy Iwakiból származó nő. – Azt hiszem, ez a szorongás a lányomat egész életében kísérni fogja.”

Mutáns vaddisznók az utcákon

A katasztrófa területéhez közeli városokban, ahová lassan visszatelepítik az embereket, másfajta gondokkal is számolni kell: az elnéptelenedett településeket bevették az agresszív vaddisznók. Az állatok az utcákon kóborolnak, élelem után kutatnak, több esetben emberekre is támadtak. A Fukusimától csak néhány kilométerre fekvő Namie városában vadászok tizedelik a disznókat, de még így sem akar sok egykori lakó visszaköltözni: a 21 ezres város hajdani lakosságának a fele úgy döntött, hogy nem tér haza a sugárveszély miatt.

Independent

Figyelmébe ajánljuk