Béke vagy büntetés?

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 3.

Külpol

Így reagált a világ Észak-Korea bombájára.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, vasárnap hajnalban Észak-Korea végrehajtotta eddigi legsikeresebb, és legveszélyesebb kísérleti robbantását.

Kim Dzsong Un nem nyugszik: Észak-Korea hatalmas hidrogénbombát robbantott

Több helyen erős földrengéseket mértek.

Az akciót a NATO és az Európai Unió is elítélte. Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára aggodalmát fejezte ki a történtek után, mert Észak-Korea komoly fenyegetést jelent a helyi és nemzetközi biztonságra is. A főtitkár felszólította Kim Dzsong Unt, hogy azonnal szüntessék be az atomkísérleteket, és kezdjenek nemzetközi párbeszédbe.

Ugyanígy reagált Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is. „Az Európai Unió üzenete világos: Észak-Koreának fel kell hagynia a nukleáris és más tömegpusztító fegyverek, valamint ballisztikus rakéták fejlesztését szolgáló programjaival, és be kell szüntetnie minden ehhez kapcsolódó tevékenységet” – számolt be az MTI a főképviselő álláspontjáról.

Mun Dzse In, Dél-Korea elnöke a lehető legszigorúbb büntetést követeli szomszédjának, illetve további diplomácia lépéseket és ENSZ-szankciókat sürget, amelyek teljesen el tudják szigetelni az országot.

Angela Merkel és Emmanuel Macron is elítélte Észak-Korea hatodik kísérleti robbantását, és válaszokat, ötleteket, szankciókat várnak az ENSZ-től és az EU-tól.

Trump pedig szokásához híven Twitter-oldalán fejtette ki véleményét, miszerint a megbékítés politikája Phenjannal nem működik.

Figyelmébe ajánljuk